Search
Close this search box.

Recap JPL Openingsweekend

Vrijdag 28 juli

De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen 2023-2024 was de Brusselse derby tussen Union St.-Gilloise en Anderlecht. Union won hierbij met 2-0, door doelpunten van Eckert Ayensa en Puertas. Een zwak Anderlecht liet hun mede-Brusselaars veel kansen creëren, een doelpunt moest uiteindelijk dus wel eens vallen. Volgens databureau Opta maakt Union de meeste kans op de titel dit jaar. Hun kans wordt berekend op zo’n 32,4% , terwijl titelhouder Antwerp volgt met 31,2%.

Zaterdag 29 juli

Op zaterdag keken RWDM en KRC Genk elkaar in de ogen. Hierin werd RWDM overwonnen door Genk met 0-4. Het was voor de Brusselse ploeg de eerste keer in de Belgische hoogste klasse na 21 jaar. Hoewel RWDM wel voor kansen kon zorgen, bleek Genk de beste ploeg. Genk staat op dit moment ook bovenaan in de rangschikking, omwille van hun hoge doelpuntenverschil. Zij zijn blij met deze overwinning, en starten dus al met een kleine voorsprong aan het nieuwe seizoen. Maar ze merken ook dat het beter kan;  zo getuigen de acties waarmee RWDM enkele keren door de Genkse defensie kon breken.

Bij de andere twee wedstrijden op zaterdag, Charleroi-OHL en Eupen-Westerlo, zagen we de 90 minuten uitlopen op een gelijkspel. In Charleroi werd het even spannend toen scheidsrechter Verboomen de rode kaart trok, en dan opnieuw wanneer hij de bal op de stip legde na een vermeende strafschopfout. De Zebra’s lieten hun ongenoegen duidelijk merken.
In Eupen verliep de wedstrijd vrediger. Westerlo kon in de eerste minuut van de toegevoegde tijd toch nog een punt veroveren via een hoekschop.

Zondag 30 juli

Op de Bosuil begonnen ze de competitie met een matige zege tegen Cercle Brugge. Het was een zeer gelijk opgaande wedstrijd, met twee ploegen die afwisselend de bovenhand namen en mooie dingen lieten zien. Net voor de rust brak Ondrejka nog een laatste maal door en probeerde Kerk de bal te bieden, maar het was Daland die de bal nog achter zijn eigen doelman tikte.
Antwerp beperkte zich in de tweede helft tot het behouden van zijn voorsprong. Bij de landskampioen stelden ze zich tevreden met een zuinige zege tegen de Vereniging. Daarmee sparen ze energie voor een mogelijks zeer moeilijk seizoen.

Voor Gent was het de eerste keer sinds 2012 dat ze nog eens een openingswedstrijd van de competitie konden winnen. Kortrijk kwam dan nog wel terug en forceerde nog een 3-2, maar Gent pakte wel de drie punten.

Verder speelde Mechelen gelijk op het veld van Club Brugge. Het ambitieuze Club Brugge wil volledig terug meedingen voor de landstitel, maar speelde een matige wedstrijd tegen de Mechelse club. Die laatste waren trouwens niet te spreken over het verdict van de VAR: die gaf net na een uur spelen een discutabele strafschop voor Club Brugge. Uit die fase viel ook de gelijkmaker.

De laatste twee teams die het tegen elkaar opnamen waren STVV en Standard. Wat voor Standard een gemiste start is, is voor STVV een mooie zege. Hoewel de twee teams elkaar in evenwicht hielden, was het toch Aboubakary Koita, speler van STVV, die als enige de bal tegen de netten kon duwen.