Close this search box.

Weekend Recap: Speeldag 1

WeekendRecapSpeeldag1

Premier League

In de Premier League won landskampioen Manchester City van Burnley FC. Het was een zure avond voor zowel Vincent Kompany als Kevin De Bruyne; die eerste kon zijn team niet naar de overwinning leiden en die tweede viel opnieuw uit met een hamstringblessure. Het eerste doelpunt viel al vroeg in de wedstrijd. Erling Haaland had nog geen bal geraakt toen hij in minuut 4 de bal voor zich kreeg. De 0-1 was binnen. Haaland zou nog een keer scoren, en met nog een doelpunt van Rodri wonnen de Cityzens uiteindelijk met 0-3.

De Noorse Haaland brak vorig jaar, in zijn Engelse debuutjaar, bijna alle records. Zijn 36 goals maakten van hem de topscorer in de Premier League, in alle competities gecombineerd wist hij 56 keer de netten te raken. Daarmee won hij met zijn club de landstitel, de FA Cup en de Champions League. Het ziet er dus naar uit dat hij dat tempo ook dit jaar zal volhouden.

Community Shield-winnaar Arsenal won met 2-1 van Nottingham Forest. Arsenal heeft wel te maken met een bittere nasmaak, aangezien Jurriën Timber maandenlang aan de kant zal moeten staan. De Nederlandse international blesseerde zijn knie, er is schade vastgesteld aan de kruisband.

Ligue 1

In Franrijk waren het Nice en Lille OSC die het als eerste tegen elkaar opnamen. Ook daar duurde het niet lang voor het eerste doelpunt viel: al in de 18de minuut was Gaëtan Laborde van OGC Nice trefzeker. De assist is voor Terem Moffi. Na heel wat gele kaarten te trekken en 9 wissels door te laten gaan, mocht de scheidsrechter in de 94ste minuut nog een doelpunt fluiten. Angel Gomes plaatste zijn voorzet op het hoofd van Bafodé Diakité, die de 1-1 tegen het net kopte.

Paris Saint-Germain kon niet winnen van FC Lorient. In het Parijse Parc des Princes werd er zonder sterren Kylian Mbappé en Neymar gespeeld. Ook Marco Verratti was er niet bij. FC Lorient, de nummer 10 van vorig jaar, kon zich dus rechthouden tegen een matig PSG.

La Liga

In de Spaanse competitie mochten Almeria en Rayo het seizoen aftrappen. Nog voor het eerste halfuur goed en wel over was keek Almeria al tegen een dubbele achterstand aan. Twee keer werd een penalty vakkundig omgezet. Ondanks dat de gastheer in de tweede helft wel dominant was in het balbezit, konden ze geen doelpunt meer verzilveren.

Er is veel ophef na de wedstrijd van FC Barcelona tegen Getafe. Vooral trainer Xavi Hernandez is niet te spreken over de prestatie van scheidsrechter César Soto Grado. Barcelona speelde 0-0 gelijk tegen Getafe, en volgens Hernandez trad de arbitrage niet hard genoeg op tegen het gedrag van de Getafe-spelers. In totaal vielen er wel 10 gele en 3 rode kaarten, en lag de bal meer stil dan dat die rolde, maar toch bleef het wangedrag van Getafe onbestraft. Toen trainer Xavi zijn mening daarover vertolkte tegenover de scheidsrechters, werd hij zelf van het veld gezet.

Real Madrid had meer succes, het won met 0-2 van Athletic Bilbao. Dat deden ze met keeper Lunin in plaats van Thibaut Courtois. Die laatste is geblesseerd aan zijn knie, en dus moest er voor deze en andere wedstrijden een oplossing gevonden worden. In de volgende wedstrijden zouden we keeper Kepa Arrizabalaga in doel kunnen zien. Hij werd in 2018 de duurste keeper aller tijden toen hij voor 80 miljoen naar Chelsea ging, en gaat nu voor een jaar op huurcontract in Spanje.