Search
Close this search box.

Preview: US Open 2023

USOpen23

Op 28 augustus 2023 gaat in New York het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar van start: de US Open. Bij de mannen belooft het weer een spannend duel te worden tussen Carlos Alcaraz en Novak Djokovic. Bij de vrouwen heeft de Iga Swiatek weer een grote kans om haar tweede US Open op een rij te winnen.

De US Open

De US Open is een prestigieus tennistoernooi dat jaarlijks wordt gehouden in de Verenigde Staten. Het is een van de vier Grand Slam-toernooien en wordt meestal gespeeld op hardcourtbanen. Het evenement vindt plaats in New York. Spelers van over de hele wereld kunnen deelnemen aan de US Open, waarbij ze strijden in zowel enkelspel als dubbelspel voor mannen en vrouwen. Het bestaat al sinds 1881, maar pas vanaf 1887 werd het ook toegankelijk voor vrouwen.

Het toernooi kent dus al een lange geschiedenis, en een van de meest iconische momenten was het duel tussen Billie Jean King en Bobby Riggs in 1973. Daarbij nam King, een vooraanstaande tennisster, het op tegen Bobby Riggs, een kampioen bij de mannen, in een wedstrijd die de “Battle of the Sexes” wordt genoemd. King versloeg Riggs, wat mee hielp bij het bevorderen van gendergelijkheid in de sport.

Ook Arthur Ashe’s overwinning bevorderde mee de gelijkheid en inclusie in de tenniswereld. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse speler die een Grand Slam-titel won. Dat deed hij in 1968, toen de US Open voor het eerst ook werd opengesteld voor amateurspelers.
En niet te vergeten is ook de editie van seizoen 2014-2015, toen Serena Williams vier opeenvolgende Grand Slam-toernooien wist te winnen. De “Serena Slam” liet nog maar eens zien hoe dominant en invloedrijk Williams is in het tennis.

Favorieten

De 22-jarige Poolse Iga Swiatek is de nummer 1 van de wereld. Zij mag op maandag 28 augustus beginnen aan haar campagne om de titel te verdedigen, en speelt tegen de Zweedse Rebecca Peterson. Thuisfavoriet is Coco Gauff, zij speelt op dezelfde dag nog tegen de Duitse Laura Siegemund. Gauff kan het toernooi ook beginnen met een mentale voorsprong, aangezien ze recent nog de ATP1000 in Cincinnati heeft gewonnen.

Bij de mannen speelt de nummer 2 van de wereld, Novak Djokovic, tegen Alexandre Muller. Djokovic kan wel zijn eerste plek in de ranking terug innemen als hij kan winnen tegen de Fransman. De Serviër was er vorig jaar niet bij omwille van COVID-restricties, maar zet nu weer alles op alles om zijn 24ste Grand Slam-titel te behalen. De vorige keer, in 2021, werd hij uitgeschakeld door Daniil Medvedev. Voor Muller is het de eerste deelname aan de US Open.

Djokovic krijgt nog een moeilijke tegenstander voor zich: Carlos Alcaraz. In hun eerste Grand Slam-ontmoeting op Roland Garros was de Serviër nog de betere, maar dat veranderde op Wimbledon. Daar tilde Alcaraz zijn niveau op en versloeg Djokovic. In totaal staat het nu 2-2 tussen de vedetten, want Alcaraz wist het ook van hem te winnen in Madrid vorig jaar, maar Djokovic won vorige week in Cincinnati nog de ATP1000. Het zal een titanenstrijd worden tussen een tennislegende die op zoek gaat naar zijn 24ste Grand Slam, en de Spaanse titelhouder en nummer 1 van de wereld, die maar al te graag die titel en ranking behouden wil.

Oude bekenden

Na een afwezigheid van zes maanden maakte Venus Williams in juli een comeback. Op de ATP1000 belandde ze voor de eerste keer in vier jaar tijd in de top 20, dus ze hoopt in dit toernooi beter te kunnen doen. De zevenvoudig Grand Slam-kampioene mag meteen aan de slag tegen een Belgische: Greet Minnen, die op plaats 98 van de WTA-ranking staat.

Voormalige winnaars Andy Murray en Stan Wawrinka doen ook mee in het toernooi. De 36-jarige Schot weet nog van geen wijken, en kon op de Wimbledon-finale geduldig Djokovic en Alcaraz aan het werk zien. Daar zal hij zeker wel iets van hebben opgestoken. Ook Wawrinka heeft die wedstrijd waarschijnlijk wel geanalyseerd, en zal alles uit de kast halen om opnieuw een grote titel te kunnen winnen.

Anderen die we misschien nog vaak aan het werk kunnen zien zijn Daniil Medvedev, Holger Rune en Casper Ruud. De respectievelijk 3de, 4de en 5de plaats op de ranking hebben al laten zien wat ze waard zijn. Kunnen zij er nog voor zorgen dat we geen duel meer krijgen tussen Alcaraz en Djokovic? Medvedev deed het niet zo goed op Roland Garros, maar dan nog is er meer dan genoeg reden dat hij nog op plaats 4 op de ranking staat. Holger Rune, de 20-jarige Deen, zou maar al te graag revanche nemen op Djokovic voor zijn verlies in de US Open van 2021. Hij won dan weer wel het masterstoernooi van Parijs. Casper Ruud heeft al tien ATP-wedstrijden gewonnen, maar kon nog geen Grand Slam winnen. Hij verloor in 2022 in Roland Garros van Rafael Nadal, en de US Open verloor hij van Carlos Alcaraz. Ook in 2023 was Djokovic net iets te sterk voor hem in Roland Garros.

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek