Deze week beginnen de kwalificatiewedstrijden voor het EK in 2024 weer. Vanaf donderdag 7 september kunnen we genieten van interessant Europees voetbal.
Groep A – Schotland, Georgië, Noorwegen, Spanje, Cyprus
Schotland staat in deze groep eerst, maar zij hebben al 4 wedstrijden gespeeld en gewonnen. Topland Spanje, bijvoorbeeld, heeft nog maar 2 wedstrijden gespeeld. Toch zal het een moeilijke opgave zijn voor het zuiderse land om de Schotten nog in te halen: ze moeten nog minstens 9 punten behalen om helemaal bovenaan te staan.
De eerste landen die in actie mogen komen zijn Georgië en Spanje, zij spelen op 8 september tegen elkaar. Het zal voor Spanje een uitgelezen kans zijn om nog eens de 3 punten te pakken, en daarmee zouden ze al op de tweede plaats komen te staan. Op diezelfde dag spelen ook Schotland en Cyprus tegen elkaar. Cyprus heeft nog geen enkele wedstrijd kunnen winnen, en het ziet er ook niet naar uit dat Schotland de winnende reeks zal opgeven.
Groep B – Frankrijk, Griekenland, Ierland, Nederland, Gibraltar
In groep B is het geen verrassing dat Frankrijk op de eerste plaats staat. Het topland heeft nog geen enkele wedstrijd verloren. De 2de plaats, Griekenland, heeft zelfs al een achterstand van 6 punten. Ierland en Nederland hebben allebei 3 punten, maar Nederland heeft nog een wedstrijd tegoed. Gibraltar moet vooral ondergaan: het heeft nog niet kunnen winnen.
De volgende wedstrijd in deze groep is er een tussen Nederland en Griekenland. Als Nederland wint heeft het evenveel punten als Griekenland, maar het zal zijn doelpuntensaldo wel grondig moeten opkrikken. Op hetzelfde moment zullen Frankrijk en Ierland het tegen elkaar opnemen. De leider zal zich niet al te veel zorgen moeten maken, aangezien Ierland nog maar 1 keer wist te winnen in 2 wedstrijden, maar toch zal Frankrijk geen te nonchalante houding mogen aannemen.
Groep C – Engeland, Oekraïne, Italië, Noord-Macedonië, Malta
Engeland speelt een vlekkeloos parcours, met tot nu toe 4 gewonnen wedstrijden. Ook Oekraïne doet het goed, maar kijkt toch aan tegen een achterstand van 6 punten. Regerend Europees kampioen Italië heeft 1 keer kunnen winnen en is ook 1 keer verloren, maar heeft nog heel wat wedstrijden te gaan. Noord-Macedonië en Malta moeten vooral achtervolgen en ondergaan.
De volgende wedstrijden in de groep worden gespeeld op 9 september, waarbij het vooral uitkijken zal zijn naar de wedstrijd tussen Oekraïne en Engeland. De nummers 1 en 2 in de rang doen het goed, en Oekraïne wil maar al te graag Engeland van de troon stoten. Even later spelen ook Noord-Macedonië en Italië tegen elkaar. Hoewel dat geen al te grote uitdaging mag zijn voor de Italianen, kunnen de Noord-Macedoniërs een voorsprong nemen als ze de wedstrijd winnen;
Groep D – Turkije, Armenië, Kroatië, Wales, Letland
Dit weekend zullen Turkije en Armenië het tegen elkaar opnemen, wat betekent dat Armenië de leiding zou kunnen overnemen als ze winnen.
Daarnaast zal Kroatië Letland over de vloer krijgen, maar aangezien het Baltische land nog geen wedstrijd kon winnen, heeft Kroatië een uitgelezen kans om zich hoger op de rang te krijgen.
Wales zal deze speeldag even moeten uitzitten: hun kans om weer punten te scoren is pas op maandag 11 september.
Groep E – Tsjechië, Albanië, Moldavië, Polen, Faeröer
In deze groep krijgen we ook een wedstrijd tussen de leiders: Tsjechië en Albanië nemen het tegen elkaar op op donderdag 7 september. Het is spannend tussen de twee, het verschil is slechts één punt. De winnaar van dit duel wordt dus automatisch de leider in de groep. Op hetzelfde moment speelt Polen tegen de Faeröer. Voor Lewandowski en zijn ploeggenoten zeker geen onmogelijke opdracht, maar als ze verliezen komen ze wel onderaan de ranglijst te staan.
Groep F – Oostenrijk, België, Zweden, Estland, Azerbeidzjan
In de groep van ons land is het Oostenrijk dat zijn beurt even moet afwachten. Als eerste speelt België tegen Azerbeidzjan, een land dat nog geen enkele wedstrijd kon winnen. België kan bovenaan komen te staan als ze de wedstrijd winnen. Daarna speelt Zweden op dezelfde dag tegen Estland. Zij hebben elk al 2 wedstrijden verloren, maar Zweden heeft er ook al eentje gewonnen terwijl Estland gelijk speelde.
Groep G – Hongarije, Servië, Montenegro, Bulgarije, Litouwen
In deze groep zijn er ook twee landen die aan eenzelfde tempo bezig lijken: Hongarije en Servië hebben allebei al 3 wedstrijden gespeeld, waarvan 2 overwinningen en 1 gelijkspel. Zij staan dus met evenveel punten bovenaan, maar Hongarije heeft net 1 doelpunt meer gescoord. Het zijn ook die 2 landen die als eerste aan de bak mogen. Daarna spelen Litouwen en Montenegro ook voor de 3 punten.
Groep H – Finland, Kazachstan, Denemarken, Slovenië, Noord-Ierland, San Marino
Vooral Noord-Ierland en San Marino zullen nog sterk uit hun pijp mogen komen als ze nog kans willen maken op een kwalificatie. De San Marinezen hebben nog geen enkele van de 4 gespeelde wedstrijden weten te winnen, de Noord-Ieren hebben 1 wedstrijd gewonnen.
Kazachstan mag Finland ontvangen, dus het wordt een interessante strijd tussen 1 en 2. San Marino moet proberen punten te halen bij Denemarken, maar dat is geen makkelijke opdracht. Ook de laatste twee landen, Slovenië en Noord-Ierland, nemen het tegen elkaar op voor de 3 punten.
Groep I – Zwitserland, Roemenië, Israël, Wit-Rusland, Kosovo, Andorra
Zwitserland hoeft geen echte competitie te duchten, maar zal toch nog een grotere voorsprong moeten maken ten opzichte van Roemenië. Dat kunnen ze proberen te doen tegen Kosovo op 9 september. Roemenië speelt dan ook tegen Israël. Een interessante wedstrijd, want als Israël wint kan het bovenaan komen te staan.
Andorra mag zijn puntensaldo proberen opkrikken tegen Wit-Rusland. Die laatste moet echter ook dringend extra punten behalen.
Groep J – Portugal, Slowakije, Luxemburg, Bosnië en Herzegovina, IJsland, Liechtenstein
Het sterke Portugal haalde al 12 punten in vier wedstrijden in deze groep, met als rode lantaarn Liechtenstein. Portugal speelt nog een wedstrijd tegen Slowakije, de winnaar wordt de nieuwe leider. Luxemburg speelt op 8 september tegen IJsland, dat dringend nog eens punten moet rapen. Ook Liechtenstein, dat nog geen punten heeft behaald, kan dat proberen doen bij Bosnië en Herzegovina.