Search
Close this search box.

Preview: Ryder Cup 2023

RyderCup2023

Van vrijdag 29 september tot zondag 1 oktober gaat in Italië de Ryder Cup door. In de Marco Simone Golf & Country Club in Rome zullen twaalf Europese en twaalf Amerikaanse spelers in teamverband tegen elkaar spelen.

Wedstrijdformule

De Amerikaanse en Europese spelers vertegenwoordigen elk hun continent. De captain kiest de deelnemende spelers van elke ploeg op basis van hun prestaties tijdens het voorbije seizoen. Hij heeft ook drie wildcards, waarmee hij op het moment van de wedstrijd het team kan aanvullen met de sterkste spelers van het moment.

Op vrijdagochtend worden er vier fourballs gespeeld. Dat zijn wedstrijden waarbij in twee tegen twee wordt gespeeld, iedereen individueel zijn holes afwerkt en de beste score van het team telt. Die middag worden er vier foursomes gespeeld, wedstrijden waarin evenwel met twee tegen twee wordt gespeeld maar waarbij men om de beurt met dezelfde bal moet slaan.
Zaterdag wordt dezelfde werkwijze gebruikt; ‘s ochtends vier fourballs, daarna vier foursomes. Zondag worden dan de afsluitende twaalf singles gespeeld. Alle wedstrijden gaan over 18 holes, het speltype is matchplay.

In totaal worden er 28 wedstrijden gespeeld, waarbij het winnende team een punt krijgt. Bij gelijkspel krijgen beide teams een half punt. Het team dat als eerste 14,5 punten behaalt, wint de Ryder Cup.

Wie is er geselecteerd?

In elk team worden er zes spelers automatisch geselecteerd: eerst worden de drie leiders in de nationale lijsten geselecteerd, daarna de drie volgende in de wereldranglijst. De captains kiezen de resterende zes spelers.

Luke Donald, Engelsman en leider van het Europese team, heeft zelf vier keer deelgenomen aan de Ryder Cup en die ook vier keer gewonnen. De zes Europese leiders zijn (van de Europese lijst) Rory McIlroy, Jon Rahm, Robert MacIntyre en (van de wereldlijst) Viktor Hovland, Tyrrell Hatton en Matt Fitzpatrick. Daarnaast selecteerde Luke Donald als zijn wildcards Justin Rose, Tommy Fleetwood, Sepp Straka, Shane Lowry, Nicolai Hojgaard en Ludvig Aberg.

Bij team USA is Zach Johnson de captain. Hij is winnaar van de 2007 Champions. Voor Amerika zijn dit de zes automatisch gekwalificeerden: Scottie Scheffler, Wyndham Clark, Brian Harman, Max Homa, Xander Schauffele en patrick Cantlay. Johnson koos voor zijn wildcards Brooks Koepka, Justin Thomas, Jordan Spieth, Collin Morikawa, Sam Burns en Rickie Fowler.

Kansen

Europa doet het traditioneel goed op eigen grond, waarbij de Amerikanen moeite hebben om bovenaan te raken of blijven. Als deze editie hetzelfde stramien volgt als het gemiddelde Ryder Cup-tornooi, zullen de volgende trends merkbaar zijn:

  • De VS zullen een snelle start nemen
  • Europa zal tegen de tweede dag bijbenen en misschien zelfs leiden
  • Europa zal de singles waarschijnlijk winnen en dus ook de trofee in de lucht steken
  • The topscorer zal Europees zijn, in elke sessie spelen en eindigen met vier punten

Natuurlijk staan deze trends niet vast, en is het ook niet zeker dat ze zullen gebeuren. Amerika kan een stunt veroorzaken door de Europeanen op eigen grond te verslaan, iets dat al jaren niet meer is gebeurd. Maar het zal moeilijk worden, aangezien Europa zoals eerder gezegd een groot thuisvoordeel heeft.

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek