Search
Close this search box.

Magic Game: Brugse stadsderby

Brugse Stadsderby

Op zondag 12 november spelen Club Brugge en Cercle Brugge de magische Brugse derby. De eerste derby werd op 4 november 1900 gespeeld, en eindigde op een 0-0 gelijkspel. Nadien troffen de twee teams elkaar al meer dan 150 keer. De laatste keer eindigde de wedstrijd ook op een gelijkspel: 2-2. De winnaar van de stadsderby mag zich de ploeg van ’t stad noemen.

Algemeen

Al sinds 1975 gaat de stadsderby, net als alle thuiswedstrijden van Club en Cercle, door in het Jan Breydelstadion. Maar in de derby staan niet alleen twee teams uit dezelfde stad en hetzelfde stadion tegenover elkaar, maar ook twee teams met een verschillende cultuur. Toen Cercle Brugge werd opgericht, vanuit de school van de Broeders Xaverianen, was het een vereniging die zich als katholiek profileerde. Club Brugge was veel minder ideologisch, en daarom ook neutraler dan Cercle.

Hoewel Cercle als eerste van de twee een landstitel behaalde in 1911, was het Club Brugge dat in de 20ste eeuw uitgroeide tot de club met het grootste budget en de grootste erelijst. Maar dit seizoen doet de Vereniging het wel beter in de Jupiler Pro League dan Club. Cercle staat momenteel op de 4de plaats, maar staat wel op 5 punten achterstand van KAA Gent en op 10 punten van leider Union. Club heeft meer kans om zijn stadsrivaal in te halen, want hoewel het op de 7de plaats staat zijn er maar 2 punten verschil.

Club Brugge

Club is opgericht op 13 november 1891, en heeft stamnummer 3. Al sinds 1959 speelt het onafgebroken in de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Van de twee Brugse teams is het de succesvolste en naar aanhang populairste. Zo werd het onder meer al achttien keer landskampioen.

Maar dit seizoen kenden ze een slechte start, en staan ze op de 7de plek in de Belgische Jupiler Pro League. In hun vorige wedstrijd in de Belgische Jupiler Pro League, op zondag 5 november tegen Union, verloren ze met 2-1. In het Europees voetbal zijn ze wel iets beter bezig; ze staan op de eerste plek in groep D van de Europa Conference League.

Bij Club Brugge kunnen we alvast rekenen op enkele sterkhouders als Simon Mignolet, Hans Vanaken en ook Andreas Skov Olsen. De Deen scoorde al 7 doelpunten en gaf 3 assists in dit seizoen van de Pro League, en ook in de Champions League kon hij al scoren.
Kritiek mag er wel zijn op trainer Ronny Deila en zomeraanwinst Philip Zinckernagel. Deila plaatste bijvoorbeeld vorige keer drie gelijkaardige spelers op het veld: Nielsen, Balanta en Odoi. De drie verdedigende middenvelders konden maar moeilijk uitverdedigen. En Deila was ook degene die Zinckernagel naar Brugge wou halen, maar die laatste is al weken niet meer op niveau. Ook tegen Union was hij bijna onzichtbaar.

Cercle Brugge

De Vereniging is opgericht op 9 april 1899, en heeft stamnummer 12. Ze speelden voor de eerste keer in de hoogste afdeling in het seizoen 1900-1901. Nadien eindigden ze meestal in de middenmoot of subtop, maar in 1936 eindigden ze op de voorlaatste plaats en moesten ze voor het eerst degraderen. Nadat ze twee jaar later weer in de eerste klasse speelden, moesten ze in de jaren daarna nog een aantal keren afwisselen.

Dit seizoen heeft Cercle Brugge in de Jupiler Pro League een goede positie: het staat op de 4de plaats met 21 punten. Als ze winnen van Club zetten ze een grote stap richting Gent, dat met 26 punten op de derde plaats staat. Dan moeten ze wel uit hun dipje van vorige week komen, toen ze verloren tegen Anderlecht en Zulte Waregem. Door hun verlies tegen Zulte Waregem raakten ze ook niet verder dan de 1/16e finale in de Beker van België.

Cercle Brugge moet het wel stellen zonder drie van hun beste spelers. Zowel Christiaan Ravych, Leonardo Lopes en kapitein Thibo Somers liepen blessures op, waardoor ze de komende weken nog gemist moeten worden.
Iemand die wel voor het gevaar kan zorgen bij Cercle is Kévin Denkey. De speler uit Togo scoorde al 10 goals in 13 wedstrijden in de Jupiler Pro League, en ook eentje in de Croky Cup. Vorige week werd hij verkozen tot de ‘Gouden Speler’, de beste speler van de voorbije maand in de Jupiler Pro League.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek