Search
Close this search box.

Magic Game: Brusselse derby

Op zondag 26 november spelen RSC Anderlecht en RWDM de Brusselse derby, de eerste in zo’n twintig jaar. De twee teams uit de Belgische hoofdstad treffen elkaar in het Lotto Park, het thuisstadion van RSC Anderlecht. Wat kunnen Jan Vertonghen en zijn team doen tegen hun stadsgenoten?

Brussel, hoofdstad

De beste Brusselse club van het moment kunnen ze misschien niet binnenhalen, want die titel is momenteel voorbehouden voor Union. Die club staat momenteel op de eerste plaats in de Jupiler Pro League, en kan zelfs na twee wedstrijden niet ingehaald worden. Maar dat zal RSC Anderlecht, de tweede in rang, er niet van weerhouden om het toch te proberen.

De drie Brusselse clubs voelen al langer een bepaalde rivaliteit tussen elkaar. En dat beperkt zich niet alleen tot het veld: ook de supporters merken een verschil in hoe het voetbal beleefd wordt. Anderlecht wordt al lang bekeken als de ‘ploeg van de dikke nekken’, dat vaak gerijmd wordt met elite en een minder typische Brusselse aanhang. Daarom aanschouwen veel fans van Union en Brussel de grote broer eerder als een nationale ploeg. Bij Union en RWDM, weliswaar kleinere ploegen, worden de stadions wel sneller gevuld met meer Brusselse supporters. Bij RWDM, met Jan Boskamp als uithangbord, zijn de Brusselse gevoelens eerder onverbloemd en diepgeworteld: Brussel is Brussel, en voetbal is voetbal.

RSC Anderlecht

Royal Sporting Club Anderlecht werd opgericht op 27 mei 1908, en is bij de KBVB aangesloten met stamnummer 35. Het heeft paars-wit als clubkleuren en speelt in het Lotto Park. Al sinds 1935 speelt RSCA in de Eerst Klasse. Het won al vierendertig keer de landstitel, al negen keer de Beker van België en al tien keer de Belgische Supercup. Ook Europees doet Anderlecht het niet slecht: het won al twee keer de Europacup II, twee keer de UEFA Super Cup en een keer de UEFA Cup. Met die titels is het, samen met KV Mechelen, een van de twee Belgische clubs die een of meer Europese titels wisten te behalen.

Anderlecht staat momenteel op de tweede plaats, met 28 punten. De Mauves wonnen 8 van de 14 gespeelde wedstrijden, speelden 4 keer gelijk en verloren 2 keer. Enkel Standard en Union konden van hen winnen. Dat Union staat in de Jupiler Pro League ook net boven Anderlecht, met 6 punten verschil. Als Anderlecht bovenaan wil staan, zal het dus minstens twee keer moeten winnen en hopen dat de reeks van Union stopt.

Ze kunnen alvast rekenen op Jan Vertonghen. Hij stond vorige week in het basiselftal tegen Azerbeidzjan, en is dus waarschijnlijk genoeg hersteld van een vervelende enkelblessure. Hij bevestigde ook zelf zijn beschikbaarheid. Ook kan RSCA alvast uitkijken naar Kasper Dolberg, die al negen doelpunten in veertien wedstrijden heeft gescoord. Met Thorgan Hazard en Anders Dreyer vormt hij alvast een goed aanvallerstrio.

RWDM Molenbeek

Racing White Daring Molenbeek, bekend als RWDM, ontstond na een fusie tussen de Brusselse voetbalclubs Racing White en Daring Molenbeek, die in 1973 werd voltrokken. Deze nieuwe club werd in 1975 landskampioen. Onder leiding van Jean-Baptist L’Ecluse wilde RWDM de hegemonie van stadsgenoot RSC Anderlecht doorbreken. In 2002 bleek de schuldenberg te hoog, en RWDM kreeg geen proflicentie meer. In 2015 werd het stamnummer verkocht aan het Brusselse project RWDM 47. Sinds het seizoen 2019-2020 speelt het in het profvoetbal, en in 2022-2023 kon het promoveren naar 1A. Het heeft als stamnummer 5479. Ze spelen in het Edmond Machtensstadion, genoemd naar de burgemeester van Molenbeek tussen 1939 en 1978 en de drijvende kracht achter de fusie in 1973. De bekendste speler is Jan Boskamp, hij was de grote figuur van RWDM en de eerste buitenlander die ooit een Gouden Schoen won.

De club uit Molenbeek staat op de 10e plaats in de Jupiler Pro League. Ze wonnen amper 4 van hun 14 gespeelde wedstrijden, speelden 5 keer gelijk en verloren ook 5 keer.  Een paar weken geleden, op 11 november, maakten ze een einde aan een lastige wedstrijdreeks zonder overwinningen. Na zeven wedstrijden zonder zege konden ze in Eupen nog eens een driepunter pakken.

RWDM kampt al langer met blessureproblemen bij zijn spelers. Neem bijvoorbeeld Mickaël Biron, hij ligt een paar maanden out door een blessure aan de meniscus. Zo moet het al een tijdje spelen zonder basispionnen Kylian Hazard, Alexis De Sart en Florian Joncour. Dus moeten ze bij RWDM hopen op een aantal klasseflitsen van Makhtar Gueye. Hij maakte tot nu toe de meeste goals voor RWDM, met 6 goals in 12 wedstrijden.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek