Search
Close this search box.

PDC World Darts Championship: Voorbeschouwing

'Preview PDC World Darts Championship' on black background with dart.

PDC World Darts Championship: Voorbeschouwing

In het Alexandra Palace in Londen komen opnieuw de beste dartsspelers van over de hele wereld samen om te beslissen wie dit jaar de titelhouder wordt, en dus Michael Smith opvolgt. Het is al de 31ste editie. Ontdek hier hoe het kampioenschap in elkaar zit en wie er mee mag doen.

Kampioenschap

De Professional Darts Corporation (PDC) organiseert al sinds 1994 het PDC World Darts Championship, ook wel gekend als het Paddy Power World Darts Championship.
Het is deel van de Triple Crown, de drie meest prestigieuze toernooien in de PDC. Het programma bestaat uit zeven rondes: de vier eerste rondes, de kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale. Het Alexandra Palace in Londen is al sinds 2008 de thuisbasis van het World Darts Championship. Je kan het ook kennen van het Masterstoernooi voor snooker.

Het toernooi kent de grootste prijzenpot van alle dartstoernooien ter wereld. In 2020 bedroeg het zo’n 2,5 miljoen pond, waarvan 500.000 voor de eindwinnaar. Omdat het kampioenschap traditioneel in december begint en in januari eindigt, wordt er tijdens de kerstdagen niet gespeeld zodat de darters de feestdagen kunnen vieren.

De meest succesvolle PDC-speler is Phil Taylor. Hij stond sinds 1994 tot en met 2007 elk jaar in de finale, en won het toernooi in die periode elf keer. In 2009 en 2010 won hij opnieuw, en in 2013 won hij voor de veertiende keer. Er zullen dit jaar ook twee vrouwen deelnemen: Fallon Sherrock, die in 2020 iedereen verraste door van Ted Evetts en Mensur Suljovic te winnen, en Mikuru Suzuki, die in 2020 in de eerste ronde al uitgeschakeld werd.

Deelnemers

96 spelers van over de hele wereld strijden in dit kampioenschap voor de titel. De top 32 van de PDC Order of Merit kwalificeerde zich rechtstreeks, en komt ook pas in de tweede ronde voor het eerst in actie. De 32 beste spelers op de ProTour Oder of Merit plaatsten zich evenwel rechtstreeks. De overige 32 plaatsen worden ingevuld door winnaars van een aantal wereldwijde kwalificatietoernooien. Op die manier houdt de PDC het deelnemersveld divers, met veel verschillende nationaliteiten.

De Nederlandse Michael van Gerwen kon het toernooi al drie keer winnen. Zowel in 2014, 2017 als 2019 versloeg hij de competitie. Vorig jaar bleek Michael Smith toch te sterk, hij won toen met 7-4. De twee speelden toen wat door de commentatoren en supporters de ‘beste leg ooit’ genoemd werd. Nadat van Gerwen eerst dubbel twaalf miste voor een negendarter, slaagde Smith daar vervolgens wel in.

Michael Smith is nu de regerend en verdedigend kampioen. Ook staat hij dankzij zijn goede prestaties op dit moment op de eerste plaats in de PDC Order of Merit. Maar in de laatste toernooien heeft hij niet het beste van zich laten zien: zowel op de Hungarian Darts Trophy tegen Mike De Decker als op de Players Championship Finals tegen de debuterende Richard Veenstra moest hij al snel weer z’n koffers maken. Als hij zijn vorm terug weet te vinden, kan de ‘Bully Boy’ voor de tweede keer op rij titelhouder worden.

Een andere keuze voor de favorieten is Luke Humphries. De huidige nummer 3 van de wereld maakte de laatste tijd een sterke indruk. Op het Grand Slam of Darts in november domineerde hij Rob Cross, die van meet af aan achter de feiten aan moest lopen. Het niveau van Humphries liet zich ook uitschijnen in de eindresultaten: hij won het duel met 16-8. Eerder dit jaar won de 29-jarige Engelsman ook World Grand Prix tegen Gerwyn Price, het werd toen 5-2.

Diezelfde Price staat momenteel op de 5e plaats van de PDC Order of Merit, met enkel Peter Wright nog tussen hen in. Price zoekt net als Smith naar de tweede wereldtitel in zijn carrière, maar ook hij kent de laatste tijd wat tegenslagen. Zo werd hij de verliezend finalist in zowel de Premier League als de World Grand Prix.
Wright kon wel al een grote zege boeken, toen hij in oktober Europees kampioen werd. In de Westfalenhalle in Dortmund versloeg hij de Engelsman James Wade met 11-6. Daarmee veranderde hij zijn middelmatig seizoen toch nog naar een goed seizoen.

Onze landgenoot Dimitri van den Bergh kon zich ook al rechtstreeks plaatsen voor het kampioenschap. Vorig jaar behaalde de Belg een historische halve finale, waardoor hij zijn jaar hoopvol startte. Maar ‘Dancing Dimi’ raakte daarna bijna niet meer verder dan de derde ronde. Op de belangrijke UK Open in maart bereikte hij nog de halve finale, maar worstelde daarna met de pijlen. Ook op de World Cup voor landenteams stootte hij samen met ploegmaat Kim Huybrechts nog door tot de halve finale, maar die werd overschaduwd door een pijnlijke ruzie tussen de twee Belgian Arrows. Momenteel staat Dimi op plaats 15 op de PDC Order of Merit.

Wedden op PDC World Darts Championship

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of bezoek de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek