Search
Close this search box.

Preview: AFCON 2023

Preview AFCON 2023

Van 13 januari tot 11 februari wordt de 34ste editie van het Afrikaans kampioenschap voetbal gespeeld. De recordkampioen met 7 titels is Egypte, de regerend kampioen is Senegal. Dit toernooi wordt georganiseerd door de Confédération Africaine de Football. De Afrika Cup stond eigenlijk gepland voor juni van dit jaar, maar door het regenseizoen in Ivoorkust werd het verlaat. Omdat het toernooi nu in het voorjaar plaats heeft, zullen veel clubs enkele van hun beste speler moeten missen.

Toernooi

54 teams hadden zich aangemeld voor de kwalificatie, die in twee rondes werd gehouden. De gekwalificeerde teams vindt u onderaan. Het toernooi heeft 24 teams, die elk mogen strijden om de meest begeerde titel op het Afrikaanse continent.

De mascotte van deze editie is een olifant genaamd Akwaba, dat “welkom” betekent in het Baoulé. De olifant is ook het nationale symbool van Ivoorkust. Op 12 oktober van dit jaar werd ook de officiële wedstrijdbal voorgesteld. De bal met de naam “Pokou” wordt de eerste die geleverd wordt door sportkledinggigant Puma. Het leent zijn naam aan de aanvaller Laurent Pokou, die bekend staat voor zijn 5 goals in de wedstrijd tegen Ethiopië in 1970.

Gastland

Dit jaar is Ivoorkust het land waar alles zal gebeuren. Hoewel het ook anders had kunnen zijn. In 2019 zou Kameroen namelijk het toernooi organiseren, Ivoorkust zou dan in 2021 het gastland worden en Guinee in 2023. Kameroen werd toen echter vervangen door Egypte, vanwege onvoldoende voorbereiding. Het land mocht het toernooi dan wel organiseren in 2021, waardoor de beurt van Ivoorkust ook opschoof naar 2023. Het wordt de tweede keer dat Ivoorkust het toernooi mag organiseren, en de eerste keer sinds 1984.

Normaal gezien zou, zoals eerder gezegd, het toernooi hebben plaatsgevonden in de zomer van dit jaar. Zo zouden de Europese teams hun spelers niet moeten afstaan. Maar door de wisselende weersomstandigheden en slechte voorspellingen in Ivoorkust zal het toernooi gespeeld worden van 13 januari tot 11 februari 2024.

Deelnemende landen

In totaal mogen 24 landen deelnemen aan dit toernooi. De voorrondes begonnen al in maart van 2022, het toernooi wordt afgetrapt op 13 januari en eindigt op 11 februari. Ivoorkust is als gastland al automatisch gekwalificeerd.

In groep A staat Nigeria tegenover Guinee-Bissau, Equatoriaal-Guinea en Ivoorkust. Nigeria kan een beroep doen op Victor Osimhen. De aanvaller van Napoli is momenteel namelijk topscorer van de kwalificatiewedstrijden met 10 doelpunten. Uitblinker bij Guinee-Bissau is Zinho Gano: hij speelt sinds juni 2022 bij deze nationale ploeg en scoorde 4 doelpunten in de kwalificaties. Dit land hoopt voor de eerste keer ooit verder te geraken dan de groepsfase.

Ook in groep B wordt het stevig, want Egypte en Ghana staan hier tegenover elkaar. Ook Kaapverdië en Mozambique zitten in deze groep. Het Egypte van Mo Salah is al langer een vaste waarde in het voetbal in Afrika, en is ook recordhouder met 7 Afrika Cup-titels.

In groep C maakt titelhouder Senegal zich op om tegen Kameroen, Gambia en Guinee te voetballen. Met uitblinker Sadio Mané maakt Senegal opnieuw een grote kans om hoog te eindigen. Een leuke affiche staat ons te wachten met Senegal-Kameroen. In die tweede ploeg zien we André Onana, doelman bij Manchester United. Hij werd eind vorig jaar nog uit de selectie gezet na een ruzie met bondscoach Song, maar mocht vanaf september opnieuw meedoen.

Algerije treft Angola, Burkina Faso en Mauritanië in groep D. Bij Algerije kunnen we enkele spelers kennen, zoals Mohamed Amoura van Union en Riyad Mahrez die tot dit jaar bij Manchester City speelde. Amoura bewijst zich de laatste tijd keer op keer bij de Brusselaars, dus verwachten we ook een dergelijke inzet in de Afrika Cup. Ook in Mauritanië vinden we een speler die in België speelt: Aboubakary Koita, die bij Sint-Truiden speelt, werd geselecteerd voor het elftal.

Gewezen Belgisch voetballer Hugo Broos mag met Zuid-Afrika op bezoek bij Mali, Namibië en Tunesië in groep E. Hij werd al eens kampioen in 2017, maar toen met Kameroen. Zuid-Afrika behaalde in het rugby nog een historische vierde wereldtitel. Als de voetballers dit toernooi kunnen winnen, zou het pas de tweede keer zijn.

Groep F is de laatste groep landenteams. Hierin spelen Congo-Kinshasa, Marokko, Tanzania en Zambia. Marokko geraakte op het WK van 2022 in Qatar verder dan de meeste supporters hadden verwacht, en strandden uiteindelijk in de halve finale. Zij hebben op papier dus nog relatief makkelijke landen getroffen. De andere drie landen zijn toevallig buurlanden, dus daar mogen we wel enige rivaliteit verwachten.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek