Search
Close this search box.

Istanbul Derbisi: Voorbeschouwing

White text 'Magic Game' on blue background with 'Istanbul Derbisi' in red underneath.

Istanbul Derbisi: Voorbeschouwing

In Turkije wordt de wedstrijd tussen Fenerbahçe en Galatasaray ook wel de Istanbul Derbisi genoemd. De teams komen namelijk allebei uit de stad Istanbul, met Fenerbahçe dat uit het Aziatische deel komt en Galatasaray dat zijn thuisbasis in het Europese deel heeft. De derby wordt gezien als een van de grootste wedstrijden in Turkije, door het succes dat de beide teams in eigen land én in het buitenland al hebben geboekt.

Istanbul Derbisi

De clubs stonden voor het eerst tegenover elkaar op 17 januari 1909. Deze vriendschappelijke wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning van Galatasaray. Het stadion waar Fenerbahçe nu speelt, ligt op dezelfde locatie als het veld waar deze wedstrijd werd gespeeld. De eerste officiële wedstrijd tussen de twee, die onderdeel was van de Istanbul Football League, werd gespeeld op 9 januari 1910. Galatasaray won deze wedstrijd met 0-3. De eerste overwinning van Fenerbahçe was op 4 januari 1914. De club uit het Aziatische deel van Istanbul won toen met 4-2. We kunnen écht spreken van rivaliteit sinds de wedstrijd van 23 februari 1934. Op die dag ontstonden er geweldplegingen tussen de twee teams, waardoor de wedstrijd moest worden afgelast. Verder zijn er nog enkele andere voorvallen tussen de twee teams waardoor de rivaliteit alleen maar is aangescherpt.

De wedstrijd van deze week zondag is ook een duel voor de eerste plaats in de Turkse Süper Lig. De twee ploegen staan bovenaan in de ranking, met zeker 10 punten voorsprong op het team op de derde plaats. Daardoor waren ze allebei in de running voor een plaatsje in de Champions League, waar Galatasaray wel geraakte, maar Fenerbahçe moest het stellen met een plaatsje in de Europa Conference League.

Een andere ploeg waarmee deze twee teams een derby spelen, is Besiktas. Ook deze club komt uit het grote Istanbul, en vervolledigt de Big Three in Turkije. Maar de wedstrijden tussen Galatasaray en Fenerbahçe worden meestal wel gezien als de belangrijkste. In de laatste wedstrijd tussen de twee ploegen, op 6 juni 2023, won Galatasaray met 3-0.

Fenerbahçe

De Gele Kanaries bestaan al sinds 1907, en spelen hun wedstrijden in het Sükrü Saracoglu Stadion. Met 19 landstitels sinds 1924 is het een van de succesvolste ploegen in Turkije. ‘Fener’, zoals de club ook genoemd wordt, is nog nooit uit de eerste divisie van het Turkse voetbal gezakt. Opvallend: in het seizoen 1922-1923 ging Fenerbahçe door de Istanbul Football League zonder ook maar één doelpunt te slikken.

Fenerbahçe speelt in de Europa Conference League, werd groepswinnaar en mag door naar de volgende ronde. Op donderdag 14 december boekten ze nog een belangrijke zege tegen Spartak Trnava, waarin Dusan Tadic een belangrijke rol speelde. De Serviër begeleidde zijn ploeg naar de winst door middel van een assist én een doelpunt. Uiteindelijk werd het nog 4-0, de score werd nog uitgediept vanwege doelpunten van Edin Dzeko. Ook hij is zeer goed bezig: in dit seizoen scoorde hij in 15 wedstrijden al 12 doelpunten.

Fenerbahçe staat op de leidersplaats in de Süper Lig, met evenveel punten als Galatasaray. Zij hebben pas in hun laatste vijf wedstrijden één keer verloren en één keer gelijkgespeeld. Ze staan op de eerste plaats met 40 punten, maar moeten woensdag nog tegen Kayserispor. Die ploeg staat nu op de 3e plaats.

Galatasaray

De in 1905 opgerichte club is de succesvolste ploeg uit de geschiedenis van het Turkse voetbal. Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1959 is Galatasaray recordhouder met 23 kampioenschappen. De Leeuwen spelen in het Rams Park, dat er enkele speciale tradities op nahoudt. Zo wordt bijvoorbeeld sinds 1992 na elke goal van Galatasaray het laatste deel van “I Will Survive” van de Hermes House Band gespeeld.

Bij Galatasaray spelen een aantal bekende namen, zoals Hakim Ziyech en Dries Mertens. Ze konden echter niet verhinderen dat hun club werd uitgeschakeld in de Champions League. Op de slotdag gingen ze onderuit tegen Kopenhagen, dat met 1-0 een nipte zege kon binnenhalen. Daardoor eindigde Kopenhagen op de tweede plaats, na Bayern München.    Manchester United eindigde helemaal onderaan de rang. Galatasaray kan daardoor wel overwinteren in Europa, want de Europa League vormt nu hun volgende doelwit. Dries Mertens en co treffen dan eerst Sparta Praag.

In de Süper Lig speelt Galatasaray een heel goed parcours, met enkel één nederlaag in de voorbije vijf wedstrijden. Na 15 wedstrijden, waarvan ze er 13 wonnen, staat het op de tweede plaats met 40 punten. Het speelt op woensdag 20 december nog een wedstrijd tegen Karagümrük, dat op de 13e plaats staat.

Wedden op Istanbul Derbisi

Wil je Istanbul Derbisi nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of bezoek de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek