Search
Close this search box.

The Old Firm: Voorbeschouwing op een klassieke rivaliteit

White text 'Magic Game' on blue background with 'The Old Firm' in red underneath.

The Old Firm: Voorbeschouwing op een klassieke rivaliteit

Op de laatste speeldag van dit kalenderjaar op zaterdag 30 december spelen Celtic en Rangers, twee teams uit Glasgow, een wedstrijd in de Scottish Premiership. Door de jarenlange rivaliteit tussen de teams zorgt ervoor dat dit een van de meest beladen derby’s ter wereld is. De wedstrijden tussen deze twee ploegen wordt ook de ‘Old Firm’ genoemd. Het wordt gezien als dé wedstrijd van het voetbalseizoen in Schotland.

The Old Firm

De twee ploegen komen allebei uit Glasgow, de dichtstbevolkte stad in Schotland. Ze zijn ook de meest succesvolle teams van dat deel van het Verenigd Koninkrijk, met 113 officiële prijzen voor Celtic en 115 voor Rangers. De rivaliteit tussen de clubs is doorheen de jaren dus al sterk ingeburgerd in de Schotse cultuur.

Oorspronkelijk speelde het geloof een zeer belangrijke rol bij de aanhang van de twee teams. Celtic is traditioneel meer katholiek, terwijl Rangers overwegend meer protestantse supporters heeft. Bij het ontstaan van de clubs waren er echter vooral vriendschappelijke contacten, om wedstrijden te organiseren en geld in te zamelen. In de loop der jaren verzuurde het contact en groeide de rivaliteit tussen de twee teams. Daardoor staat de ‘Old Firm’ in de hele wereld bekend als een van de zwaarst beladen derby’s. De naam verwijst naar de oude, goede relatie tussen de twee ploegen.

De teams hebben doorheen de jaren ongeveer even vaak de ‘Old Firm’ gewonnen. De protestantse Rangers mochten zich al 169 keer kampioen van Glasgow noemen, de katholieken van Celtic 166 keer. De 102 resterende duels werd het telkens gelijkspel. De statistieken geven dus geen duidelijk beeld over wie deze week de beste kansen heeft.

Celtic FC

Celtic werd opgericht op 6 november 1887, en speelt zijn thuiswedstrijden op Celtic Park. De clubkleuren zijn groen-wit. Het is een van de meest succesvolle teams in Schotland, met 53 landstitels, 41 Scottish Cup – titels en 21 Scottish League Cup – titels. Het is ook de enige Schotse voetbalclub die ooit de Europacup wist te winnen. In totaal behaalden ze al 113 officiële prijzen. Ze kunnen zich ook beroepen op een zeer goede reeks in de Scottish Premiership, sinds 2011 werden ze op één keer na telkens eerste.

Deze club uit Glasgow speelde dit jaar ook in de groepsfase van de Champions League. In groep E zaten ze samen met Atlético Madrid, Lazio Roma en Feyenoord. Hun campagne begon met een verlies tegen Feyenoord, en daarna konden ze ook maar één keer gelijk spelen en één keer winnen. Daarmee eindigden ze op de laatste plaats in hun groep en overwinterden ze niet in Europa.

Celtic staat momenteel met 45 punten op de leidersplaats, maar Rangers volgt op slechts twee punten achterstand. De ‘Celts’ hebben de laatste tijd wel wat punten laten liggen, door zowel van Heart of Midlothian FC als van Kilmarnock FC te verliezen. Ze worden door coach Brendan Rodgers gecoacht. De Noord-Ier en voormalig manager van Liverpool verliet vorig jaar de ploeg om naar Leicester City te verhuizen, en dat werd hem niet in dank afgenomen. Daarom beloofde hij om de achterban weer voor zich te winnen.

Rangers FC

Deze andere club uit Glasgow werd opgericht in maart 1872. Hun thuisbasis, Ibrox Stadium, ligt in het zuidwesten van de Schotse stad. Met 115 officiële titels is het de absolute recordhouder in Schotland. Van die 115 titels heeft het 55 Scottish Premiership – titels, 34 Scottish Cup – titels en 27 Scottish League Cup – titels. Zeven keer kon het die drie titels in hetzelfde seizoen winnen.

Ook Rangers speelde in Europa, welbepaald in de Europa League. Zij waren geloot in groep C, samen met Sparta Praag, Real Betis en Aris Limassol. Rangers deed het wel beter dan Celtic: ze werden groepswinnaar met 11 punten na 6 wedstrijden. Op de slotspeeldag wonnen ze met 2-3 van Real Betis. Die resultaten hebben ze deels ook aan een Belgische coach te danken. Philippe Clement, die eerder bij Club Brugge, Genk en AS Monaco coachte, is sinds oktober de trainer van Rangers.

De ‘Teddy Bears’ staan nu op de tweede plaats in de Scottish Premiership, maar hebben maar één overwinning nodig om Celtic in te halen. Het is al van 26 november geleden dat Rangers niet kon winnen. Op het veld van Aberdeen speelden ze toen 1-1 gelijk.

Wedden op The Old Firm

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of bezoek de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek