Search
Close this search box.

Limburgse Derby: Voorbeschouwing

White text 'Magic Game' on blue background with 'Limburg Derby' in red underneath.

Limburgse Derby: Voorbeschouwing

Op zondag 28 januari staan twee grote Limburgse teams oog in oog in de hoogste Belgische reeks. Het Stayen in Sint-Truiden wordt het podium van deze wedstrijd in de Jupiler Pro League, waarin twee ploegen het beste van zichzelf geven voor de drie punten. KRC Genk en Sint-Truiden strijden niet alleen om een betere plaats in de Jupiler Pro League, maar ook om zichzelf de ‘Club van Limburg’ te mogen noemen.

Limburgse Derby

Een derby, eender waar ook, is traditioneel nooit een normale wedstrijd, en dat hebben we al vaak gezien. Deze keer krijgen we een provinciale derby, tussentwee belangrijke Limburgse teams die voor de titel van ‘Club van Limburg’ spelen: STVV en KRC Genk. De laatste keer dat de twee tegen elkaar speelden was op 24 september 2023. Het eindresultaat was toen 3-3, met goals van Bilal El Khannous, Tolu Arokodare en Joseph Paintsil voor Genk en drie goals van Aboubakary Koita voor STVV. De Limburgse derby is dus gegarandeerd een interessante en levendige wedstrijd met een gezonde rivaliteit.

STVV

De Sint-Truidense Voetbalvereniging bestaat al sinds 1924, en is de oudste club van de twee, maar kreeg nog nooit de landstitel in bezit. Al spelen ze dit jaar wel goed: de ploeg leek op zondag 21 januari op weg naar een stunt tegen Union, maar door een doelpunt van Kevin Rodriguez in de extra tijd namen de Unionistes de drie punten toch mee naar huis. Daarmee bleef STVV op een 8e plek staan, met 5 punten achterstand op Cercle Brugge.

Daarmee staat STVV wel op een hogere plaats dan hun eindstand in de voorbije seizoenen. Vorig jaar eindigde de Limburgse ploeg pas op de 12e plaats. In datzelfde jaar geraakte het wel tot aan de kwartfinales van de Croky Cup, waar het dit jaar maar tot de achtste finale geraakte en uitgeschakeld werd door KAA Gent. De laatste finaleplaats voor STVV in de beker dateert al van 2003.

In de vorige derby schreef Aboubakary Koita geschiedenis door in iets minder dan zes minuten een hattrick te scoren. De aanvaller speelt nu voor het elftal van Mauritanië, dus kunnen de Kanaries niet rekenen op zijn vermogen. Zijn vervanger kon gelukkig wel scoren, wat het gemis iets beter te verdragen maakt. Een andere belangrijke afwezige bij STVV is Zion Suzuki. Hij speelt met Japan in de Asia Cup, en staat na twee speeldagen op de tweede plaats na Irak.

KRC Genk

De Koninklijke Racing Club Genk is een relatief jonge ploeg, opgericht in 1988 uit de fusie van Thor Waterschei en KFC Winterslag. Ze spelen hun thuiswedstrijden in de Cegeka Arena in Waterschei. Hoewel Genk nog een jonge ploeg is, kon het al 4 keer de landstitel en 5 keer de beker in ontvangst nemen. Misschien kunnen ze wat inspiratie halen uit vorig seizoen, toen ze aan een zeer goed seizoen bezig waren, maar toch net niet de eerste plaats konden behalen door een kanonschot van Toby Alderweireld. Ook in de Croky Cup werden ze toen uitgeschakeld door den Antwerp in de kwartfinales.

Genk staat nu nog op de 5e plaats in de Jupiler Pro League, met twee punten achterstand op Club Brugge. Met 3 extra punten zouden de Genkies dus één plaatsje opschuiven. De ploeg net achter hen, Antwerp, heeft evenveel punten. De Limburgse ploeg kon wel van de Sinjoren winnen met 3-0, maar speelde tegen Cercle Brugge gelijk. In de voorbereidingen naar de wedstrijden na de winterstop won het met 0-4 van FC Lugano.

Ook Genk moet het zonder een aantal basisspelers doen. Zo is Joseph Paintsil momenteel actief voor het nationale elftal van Ghana op de Afrika Cup. Mogelijks zou die wel vroeger naar Limburg terugkeren, want de Ghanese ploeg staat na drie wedstrijden nog maar op de 3e plaats in hun groep. Of hij nog langer in het toernooi zal blijven, hangt af van enkele Genkse ploeggenoten. Zo kunnen, in andere groepen, het Gambia van Alieu Fadera en het Marokko met Bilal El Khannous er door een gelijkspel of winst voor zorgen dat Paintsil nog langer in Ivoorkust speelt. En dan blijft er nog één grote Genkie afwezig: Joris Kayembe, die met Congo op nummer 2 staat in dezelfde groep als Marokko. Ook hij blijft dus waarschijnlijk nog wel even afwezig.

Wed op de Limburgse Derby

Wil je de Limburgse Derby nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of bezoek de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek