Search
Close this search box.

Premier League Darts: Voorbeschouwing

'Premier League Darts Preview' title on backgrond with dart.

Premier League Darts: Voorbeschouwing

Op donderdag 1 februari begint het nieuwe Premier League-seizoen van 2024. Dat is een dartscompetitie waarin acht spelers van de Professional Darts Corporation het tegen elkaar opnemen. Na een zeer interessant WK, waarin veel topspelers snel werden uitgeschakeld, kijken we wie er het meeste kans maakt op een (nieuwe) Premier League-titel. Van de partij: enkel het beste van het internationale darts.

Wedstrijdformaat

De Premier League of Darts start elk jaar op de eerste donderdag van februari, en heeft in totaal zestien speelrondes die op verschillende locaties verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en Duitsland worden gehouden. Elke donderdagavond wordt een soort mini-toernooi gehouden, met zeven wedstrijden per dag: 4 kwartfinales, 2 halve finales en een finale. Elke wedstrijd tot aan de laatste avond wordt gespeeld in een “best of 11 legs”.

Hoe beter de deelnemers het op zo’n mini-toernooi doen, hoe meer punten ze verzamelen voor het klassement. De verdeling van de punten gaat als volgt: de winnaar van de speelronde krijgt 5 punten, de verliezend finalist krijgt er 3 en de halve finalisten mogen 2 punten rekenen.

Na alle 16 speelrondes stoten de beste 4 spelers door naar de play-offs. Diezelfde avond vinden de halve finales en de finale plaats in de O2-arena in Londen. Op die zogenaamde ‘Play-off Night’ worden de halve finales gespeeld over een “best of 19 legs”, en de finale over een “best of 21 legs”.De winnaar wandelt naar huis met zo’n 275.000 Britse pond, ruim 300.000 euro. Maar ook de andere deelnemers krijgen een aardig bedrag mee naar huis: word je uitgenodigd voor het toernooi, dan krijg je in ieder geval 60.000 pond. Ook is er een bonus van 10.000 pond voor het winnen van een speelronde.

Spelers

Titelverdediger Michael van Gerwen begint op donderdag 1 februari aan zijn 12e deelname aan dit toernooi. De recordhouder met 7 titels op zijn naam stond op zaterdagavond 27 januari oog in oog met Luke Littler in de Dutch Darts Masters, en won uiteindelijk met 8-6. Daardoor heeft hij nu evenveel punten als de 17-jarige Brit, maar staat hij toch eerst op de World Series Order of Merit omdat hij het meest recente toernooi won. In het WK werd hij in de kwartfinale uitgeschakeld door Scott Williams.

Van Gerwen treft nog een andere grote naam: Michael Smith. “Bully Boy” Smith was de titelverdediger op het WK, maar werd al uitgeschakeld in de achtste finales. Hij gooide wel een hoger gemiddelde dan zijn landgenoot Chris Dobey, maar liet het afweten op de dubbels. Daarmee kon hij zijn eerste wereldtitel, die hij nog eerder dat jaar had verzilverd, niet verdedigen. Op de Dutch Darts Masters kon hij niet verder dan een 8e finale, waarin hij werd uitgeschakeld door Gian van Veen.

Op de eerste speeldag krijgen we al meteen een heruitgave van de WK-finale. De winnaar van die finale, Luke Humphries, staat ook nu nog op de eerste plaats op de PDC Order of Merit. Humphries schakelde in het WK onder andere Joe Cullen, Dave Chisnall en Scott Williams uit voor hij tegenover Luke Littler kwam te staan in de finale. Humphries was op het WK wél succesvol tegen de jongeling, maar in de Dutch Darts Masters zou Littler hem in de kwartfinale uitschakelen.

Littler, die nog altijd maar 17 is, is op dit moment de dartssensatie bij zowat elke kenner. Hij schakelde in zijn WK-debuut meteen Raymond van Barneveld, Brendan Dolan en Rob Cross uit, waardoor hij ook meteen in de finale terechtkwam. Daar bleek Luke Humphries net een maatje te groot. Op de Dutch Darts Masters kon hij Humphries wel kloppen, maar stond Michael van Gerwen hem in de weg.

Ook Nathan Aspinall speelt opnieuw mee. Op de Dutch Darts Masters werd hij in de achtste finales al uitgeschakeld door een sterke Danny Noppert. De nummer 4 op de PDC Order of Merit werd ook tijdens het WK al uitgeschakeld in de tweede ronde. Dat zijn toch teleurstellende resultaten van de World Matchplay-kampioen, die zijn spel misschien zal moeten aanpassen aan het moordende niveau van de Premier League.

Nathan Aspinall treft Gerwyn Price op de eerste speeldag. Price werd in de halve finale van de Dutch Masters uitgeschakeld door Luke Littler met 7-4. Hij wist wel indruk te maken door in de eerste ronde met een gemiddelde van 103 te winnen van Dimitri van den Bergh. ‘The Iceman’ werd op het WK wel al snel uitgeschakeld door een geweldige prestatie van Brendan Dolan. Het is niet raar om te denken dat het publiek daar heel wat mee te maken heeft: Price kan regelmatig op heel wat boegeroep stoten in het iconische Ally Pally.

De voorlaatste speler in dit toernooi is Peter Wright. Ook zijn prestaties laten het de laatste tijd een beetje afweten, maar toch staat de 53-jarige Brit nog in de top 10 in de PDC World Series Order of Merit. Vorig jaar won Wright nog het EK, maar in de Premier League werd hij laatste. In de Grand Slam en op het WK mocht hij ook meteen zijn koffers pakken. Een kwartfinale op de World Grand Prix en een halve finale op de Masters hielpen nog om zijn resultaten op te krikken, maar hij zal zich moeten aanpassen als hij de Premier League wilt winnen.

Rob Cross sluit de lijst spelers af. Cross werd de eerste halvefinalist op het WK darts na een sensationele comeback tegen Chris Dobey, maar werd in de volgende ronde uitgeschakeld door een goede Luke Littler. Cross staat momenteel op plaats 6 op de PDC Order of Merit en op plaats 7 op de PDC World Series Order of Merit, dus hij staat zeker wel op zijn plek in deze rangen. Maar ook deze 33-jarige Brit weet goed dat hij zijn tegenstand niet mag onderschatten.

Wed op Premier League Darts

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of bezoek de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek