Search
Close this search box.

AFCON & Asian Cup: Voorbeschouwing finales

Title "AFCON 2023 & AFC Asian Cup Finals" displayed on a football stadium background.

AFCON & Asian Cup: Voorbeschouwing finales

De finales van de Afrika Cup of Nations, oftewel AFCON, en de Asia Cup, vormen het hoogtepunt van het internationaal voetbal dit weekend. De AFCON brengt de beste teams van Afrika samen, terwijl de Asia Cup datzelfde doet voor de Aziatische landen. De gastlanden voor dit jaar zijn respectievelijk Ivoorkust en Qatar. Opmerkelijk is dat beide landen ook zelf in de finale staan. Lees hier hun traject.

AFCON: Nigeria vs. Ivoorkust

De 34e editie van het Afrikaans voetbalkampioenschap startte op zaterdag 13 januari, toen gastland Ivoorkust de spelers uit Guinee-Bissau mocht ontvangen. Ivoorkust zette zijn campagne vlot in met een 2-0 zege. Al in de 4e minuut trapte Seko Fofana de bal tegen de netten, en bijna op het uur legde Jean-Philippe Krasso de eindstand vast.

Ivoorkust knokte zich daarna een weg door AFCON. Op de tweede speeldag troffen ze Nigeria, waarvan ze met 0-1 verloren. Nigeria wordt ook nu hun tegenstander, dus de Ivorianen zullen zeker hun wraak willen nemen. Ivoorkust speelde op de laatste speeldag in de groepsfase tegen Equatoriaal-Guinea, maar ging kopje onder met 4-0. In de achtste finale won het van Senegal na strafschoppen. In de kwartfinale kon Simon Adingra hen nog net op het eind redden van uitschakeling, waardoor de wedstrijd tegen Mali naar de verlengingen ging. Ook daar was het wachten tot de allerlaatste minuten voor er nog een doelpunt viel. Ivoorkust won de wedstrijd uiteindelijk met 1-2. Woensdag wonnen ze in de halve finale van Congo-Kinshasa. Het enige doelpunt in die wedstrijd viel al in de 65e minuut, en was van de hand van Sébastien Haller. Haller speelt bij Borussia Dortmund in de Duitse Bundesliga.

Zoals eerder gezegd, wordt Nigeria hun tegenstander. Equatoriaal-Guinea bleek op de eerste speeldag ook voor de Nigerianen een moeilijke horde, maar het werd uiteindelijk een gelijkspel. Nigeria won daarna met een redelijke gemakzucht alle wedstrijden, met tegenstanders als Guinee-Bissau, Kameroen en Angola. In de wedstrijd tegen Kameroen maakte Ademola Lookman, die bij Atalanta Bergamo speelt, de beide doelpunten. In de halve finale trapte Nigeria het Zuid-Afrika van Hugo Broos uit het toernooi. Een nagelbijtende wedstrijd was het, waarin Nigeria eerst de voorsprong nam. Pas in de 90e minuut kregen de Zuid-Afrikanen nog een penalty toegekend, die hen nog een kans op de finale bood. Maar de strafschoppen waren duidelijk: Nigeria won met 4-2.

Asian Cup: Jordanië vs. Qatar

De eerste wedstrijd van de 18e editie van de Asian Cup werd dit jaar gespeeld op vrijdag 12 januari in het Lusail Stadium, waar Lionel Messi vorige in het najaar van 2022 met Argentinië de wereldbeker in de lucht mocht heffen. Gastland Qatar ontving toen Libanon, en won die wedstrijd ook met 3-0. Doelpuntenmakers van dienst waren Akram Afif en Almoez Ali. Afif maakte zijn tweede doelpunt pas in de 96e minuut. Niettemin zou het een goede voorbode zijn voor de rest van het traject van Qatar.

Qatar won daarna telkens met het kleinste verschil, maar bleef wel de beste speler in groep A. Tegen Palestina in de achtste finale werkten ze een achterstand snel weg. Een paar dagen later, in de kwartfinale tegen Oezbekistan, kon Qatar de voorsprong niet behouden maar won het wel na strafschoppen. Woensdag, in de halve finale, wonnen ze van Iran met 2-3 nadat ze heel vroeg op achtervolgen aangewezen waren. Al in de 4e minuut maakte Sardar Azmoun, speler van AS Roma, toen het eerste doelpunt. De Qatari trokken de stand in minuut 17 dan weer recht. De Qatarezen hebben ook sinds december een nieuwe coach: de Spanjaard Marquez Lopez vervangt Carlos Queiroz.

Jordanië begon zijn campagne met een grote overwinning tegen Maleisië: het werd 0-4, door goals van Mahmoud Al-Mardi en Musa Al-Taamari. Op de tweede speeldag gaf het in de 91e minuut de voorsprong uit handen tegen Zuid-Korea, waardoor de wedstrijd eindigde op een gelijkspel. Een paar dagen later moest het een nederlaag incasseren tegen de kleine staat Bahrein. In de achtste finale trof het Irak, waarin Jordanië pas in de extra tijd nog twee doelpunten en de overwinning konden verzilveren. Daarna trof het Tadzjikistan, waarbij het met één doelpunt genoeg had om te winnen. In de halve finale stonden ze opnieuw tegen Zuid-Korea. Deze keer konden ze de voorsprong wel behouden, en wonnen ze met 2-0.

Wed op AFCON en Asian Cup

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek