Search
Close this search box.

Anderlecht – Union SG: De krachtmeting

White text 'Magic Game' on blue background with 'Anderlecht - Union SG' in red underneath.

De Champion’s Play-offs zijn ondertussen volop bezig, en na amper twee speeldagen ziet de strijd er al helemaal anders uit. Union startte met een zekere voorsprong, maar zag die vorige week slinken door de winst van Anderlecht. In dit rechtstreekse duel, die trouwens ook een Brusselse derby is, zal meteen bepaald worden wie er de leiding neemt in deze kampioenschapsronde. Lees hier welke kansen elke ploeg maakt om deze wedstrijd te winnen.

Brusselse derby

De combinatie van een Brusselse derby en een titelwedstrijd zal ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen in het Lotto Park. RUSG versloeg de paars-witte buren al een aantal keer op rij in de Jupiler Pro League, en wil die reeks maar al te graag voortzetten. De Anderlecht-spelers zouden daarentegen wel eens hun rol als beste Brusselse ploeg, die het jarenlang heeft gehad, opnieuw willen bevestigen. In de vorige 10 duels tussen de twee ploegen kon Union al 8 keer winnen, terwijl Anderlecht maar één keer de winst kon behalen. Maar statistieken vertellen niet het hele verhaal, en in de titelstrijd kan alles gebeuren. Het wordt afwachten wie in deze Brusselse derby de bovenhand haalt en zich voor een tijdje de beste club van Brussel mag noemen.

RSC Anderlecht

Royal Sporting Club Anderlecht werd opgericht op 27 mei 1908, en is bij de Belgische voetbalbond aangesloten met stamnummer 35. Het heeft paars-wit als clubkleuren en speelt zijn thuiswedstrijden in het Lotto Park. Al sinds 1935 speelt RSCA in de Belgische Jupiler Pro League. Het won al vierendertig keer de landstitel, en heeft daarmee ook de meeste titels van alle Belgische clubs. Anderlecht won ook al negen keer de Beker van België en tien keer de Belgische Supercup. Ook Europees doet Anderlecht het niet slecht: het won al twee keer de Europacup II, twee keer de UEFA Super Cup en een keer de UEFA Cup.

Anderlecht begon aan de kampioenschapsronde met 32 punten. Dat waren er 3 minder dan Union, en 4 meer dan Club Brugge en Antwerpen. Op de eerste speeldag  geraakten ze net voorbij Antwerp, maar op de tweede speeldag was Club Brugge de betere ploeg. Omdat Union nog geen punten kon pakken tijdens de play-offs, blijft Anderlecht zo wel op de tweede plaats met evenveel punten als de Unionistes.

De ‘Mauves’ van Anderlecht worden gecoacht door Brian Riemer. De Deense coach kan enkele Rode Duivels opstellen in zijn selectie, zoals Zeno Debast, Jan Vertonghen Thorgan Hazard. Maar de echte doelpuntenmakers voor Anderlecht zijn Kasper Dolberg en Anders Dreyer. Dolberg maakte al 13 goals, Dreyer scoorde er 15.

Union SG

Union Sint-Gillis werd opgericht in 1897 en heeft stamnummer 10. Al sinds de jaren twintig speelt het in de thuiswedstrijden in het Joseph Marienstadion. De Unionistes hebben geel en blauw als clubkleuren. Union was ook de succesvolste Belgische club voor de Tweede Wereldoorlog, en kon elf keer de landstitel winnen. Tot nu toe hebben alleen Anderlecht en Club Brugge meer titels. Ze spelen pas sinds 2021 weer in de eerste klasse, na een afwezigheid van 48 jaar. In hun derde jaar na die terugkomst hebben ze dus meteen kans om de landstitel opnieuw binnen te halen.

Union startte de play-offs met 35 punten. Dat waren er drie meer dan Anderlecht, negen meer dan Antwerp en Club, en elf meer dan Cercle en Genk. Union had na de reguliere competitie zelfs 23 punten meer dan Genk en Cercle, en 19 meer dan Club. Dat veranderde helemaal door de twee verloren wedstrijden van Union. De Unionistes hebben op dit moment dus nog steeds 35 punten, evenveel als Anderlecht en maar 5 meer dan Club Brugge en Genk. Als ze aan de leiding willen blijven, zijn ze bijna verplicht om deze wedstrijd te winnen. Anders zal het nog heel moeilijk worden om de andere ploegen voor te blijven.

De Duitse Alexander Blessin volgde Felice Mazzu en Karel Geraerts op als coach van Union. Hij leidde het team dit jaar al naar de bekerfinale, en kan ze ook verder op weg naar een landstitel sturen. Hij doet dat onder andere met het duo Amoura-Puertas. Mohamed Amoura scoorde al 17 goals voor de Unionistes, Cameron Puertas schreef al 5 goals en wel 14 assists op zijn naam. Maar die twee zijn niet de enige doelpuntenmakers voor Union: ook Gustaf Nilsson maakte al 12 goals.

Wed op Anderlecht – Union SG

Wil je wat extra spanning toevoegen aan deze wedstrijd? Kijk dan op onze sportsbook website of download onze app om weddenschappen te plaatsen op deze topteams!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek