Search
Close this search box.

Magic Game: Merseyside Derby

Merseyside

Op woensdag 24 april staan Everton en Liverpool tegenover elkaar in de Premier League. In deze ‘Merseyside Derby’, zoals deze wedstrijden ook wel worden genoemd, gaat het vaak over meer dan alleen het voetbal. Lees hier hoe de derby deze week eruit zal zien.

Merseyside Derby

Deze derby is er een tussen twee teams uit de stad Liverpool. Het krijgt dan ook zijn naam van de regio waarin deze stad zich bevindt: Merseyside. De Merseyside derby wordt soms ook ‘de vriendelijke derby’ genoemd, want er zijn veel families in de regio met zowel Everton- als Liverpoolsupporters. Zelfs de finale van de 1984 Football League Cup wordt ook de ‘vriendelijke finale’ genoemd, waarin de supporters gemengd door elkaar stonden en samen ‘Merseyside’ riepen. De rivaliteit is de laatste 50 jaar wel heviger geworden, en de duels hebben nu al meer rode kaarten gezien dan elk ander duel in de Premier League.

In totaal stonden de twee teams al 243 keer tegenover elkaar. Van die wedstrijden kon Liverpool er 99 winnen, Everton won er 67 en 77 keer eindigde het duel op een gelijkspel. Statistisch gezien heeft Liverpool dus de meeste kansen, en ze kunnen dus ook de 100e overwinning in deze derby behalen. Reden te meer om hun beste been voor te zetten.

Het laatste onderlinge duel dateert van 21 oktober 2023, met een 2-0 overwinning voor Liverpool. Doelpuntenmaker van dienst was Mohamed Salah, die Liverpool eerst op voorsprong zette vanop de stip en daarna in de extra tijd nog eens scoorde. Salah zal er waarschijnlijk ook nu weer bij zijn.

Everton

Everton werd in 1878 opgericht door leden van een school uit Liverpool, en is daarmee de oudste club uit Liverpool. Het thuisstadion is het Goodison park, dat plaats heeft voor zo’n 40.000 supporters. In 1891 kon de club voor de eerste keer kampioen worden, maar Everton zou pas een van de grootmachten van het Engelse voetbal worden in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Onder leiding van coach Howard Kendall werden ze twee keer landskampioen, en in 1985 wonnen ze de Europa League (toen nog de Europacup II). Bekende spelers van die tijd zijn onder anderen Gary Lineker en Neville Southall.

Dit seizoen doet Everton het niet al te best, met op dit moment een 16e plaats in de Premier League. Met 5 punten voorsprong op Luton Town en nog 5 wedstrijden te gaan kunnen ze nog niet zeker zijn, maar het ziet er wel naar uit dat ze in de Engelse eerste klasse blijven. Hun laatste wedstrijd eindigde op 2-0 in het nadeel van Nottingham Forest. Doelpuntenmakers van dienst waren Idrissa Gueye en Dwight McNeil.

Die twee namen zullen er waarschijnlijk ook nu weer bij zijn. Coach Sean Dyche kan daarnaast ook één Belg opstellen: Amadou Onana. Hij scoorde tot nu toe 2 goals voor Everton. Topscorers bij deze club zijn Abdoulaye Doucouré en Dominic Calvert-Lewin. Zij scoorden er dit seizoen respectievelijk 6 en 5.

Liverpool

Liverpool FC werd op 15 maart 1892 opgericht door John Houlding, de eigenaar van Anfield, nadat hij door Everton werd verbannen. Het veld waar hij de club startte is nog steeds de thuishaven van de huidige club, en er staat nu een stadion met zo’n 60.000 zitplaatsen. Liverpool behoort zowel Europees als in Engeland tot de top van het voetbal. Zo getuige ook hun titels: al 6 keer wonnen ze de Champions League, en in Engeland werden ze al 19 keer landskampioen. In 2019 wonnen ze ook hun eerste wereldkampioenschap voor clubs.

Op dit moment staat Liverpool op de tweede plaats in de Premier League, met evenveel punten als Arsenal. Daarom is deze wedstrijd eens zo belangrijk, want Manchester City heeft maar één punt minder. In de laatste wedstrijd konden ze de tweede plaats opeisen door te winnen van Fulham. Na anderhalf uur voetballen stond het 1-3. De enige goal van Fulham kwam van de Belg Timothy Castagne, de goals voor Liverpool kwamen van Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch en Diogo Jota.

Die laatste heeft nu al 10 goals gescoord voor Liverpool, maar er zijn nog twee spelers met meer goals voor de ‘Reds’: Mohamed Salah en Darwin Nunez. Zij hebben er respectievelijk 7 en 11 gescoord. Daarmee kan Jürgen Klopp, zelf een coach van wereldkwaliteit, ook een selectie van wereldkwaliteit opstellen.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek