Search
Close this search box.

JPL Klassieker: Anderlecht – Club Brugge

JPL Classic: Anderlecht - Club Brugge

Op zondag 19 mei spelen Anderlecht en Club Brugge een belangrijke wedstrijd op de voorlaatste speeldag van de Champion’s Play-offs. Anderlecht kan zelfs al kampioen worden als het van Club Brugge kan winnen. Het belooft dus een interessante speeldag te worden. Lees hier alles over de wedstrijd Anderlecht – Club Brugge.

Anderlecht – Club Brugge

Beide clubs speelden in 1921 voor het eerst tegen elkaar, en groeiden daarna uit tot twee van de meest succesvolle clubs van België. Anderlecht werd in 1947 voor het eerst landskampioen en is tot op vandaag recordhouder met 34 landstitels. Club Brugge werd al in 1920 voor de eerste keer kampioen, maar is vooral recordhouder in de Beker van België.

De vorige keer dat deze clubs tegenover elkaar stonden was op 7 april. In het Jan Breydelstadion in Brugge kon de thuisploeg de bovenhand houden, en won Club Brugge met 3-1. Doelpuntenmakers van dienst waren Brandon Mechele en Raphael Onyedika voor Club en Anders Dreyer voor Anderlecht.

Beide clubs halen evenveel voordeel uit deze wedstrijd, want ze staan op plaats 1 en 2 met allebei 46 punten. Winst zou voor beide ploegen dus zeer goed uitkomen, maar met een gelijkspel wordt het in de volgende speeldag nog spannender.

RSC Anderlecht

Royal Sporting Club Anderlecht werd opgericht op 27 mei 1908, en is bij de Belgische voetbalbond aangesloten met stamnummer 35. Het heeft paars-wit als clubkleuren en speelt zijn thuiswedstrijden in het Lotto Park. Al sinds 1935 speelt RSCA in de Belgische Jupiler Pro League. Het won al vierendertig keer de landstitel, en heeft daarmee ook de meeste titels van alle Belgische clubs. Anderlecht won ook al negen keer de Beker van België en tien keer de Belgische Supercup. Ook Europees doet Anderlecht het niet slecht: het won al twee keer de Europacup II, twee keer de UEFA Super Cup en een keer de UEFA Cup.

Anderlecht begon aan de kampioenschapsronde met 32 punten. Dat waren er 3 minder dan Union, en 4 meer dan Club Brugge en Antwerpen. Op de eerste speeldag  geraakten ze net voorbij Antwerp, maar op de tweede speeldag was Club Brugge de betere ploeg. Daarna kon Anderlecht nog 3 keer winnen, speelden de Mauves ook 2 keer gelijk, en verloren ze nog één keer. Met die resultaten staat Anderlecht op dit moment bovenaan.

De Mauves van Anderlecht worden gecoacht door Brian Riemer. De Deense coach kan enkele Rode Duivels opstellen in zijn selectie, zoals Zeno Debast, Jan Vertonghen Thorgan Hazard. Maar de echte doelpuntenmakers voor Anderlecht zijn Kasper Dolberg en Anders Dreyer. Dolberg maakte al 14 goals, Dreyer scoorde er 17.

Club Brugge

Deze West-Vlaamse club werd opgericht op 13 november 1891, en heeft stamnummer 3. Al sinds 1959 speelt het onafgebroken in de Jupiler Pro League, de hoogste afdeling van het Belgisch voetbal. Van de twee Brugse teams, Cercle Brugge en Club, is het de succesvolste en populairste. Zo werd het onder meer al achttien keer landskampioen. In België heeft enkel RSC Anderlecht, hun tegenstander tijdens deze wedstrijd, meer landstitels verdiend. In totaal veroverde geen enkele andere club meer bekers en supercups dan Club Brugge. Ook is Club Brugge de enige Belgische club die in de finale van de Europacup I, oftewel de Champions League, speelde.

Doorheen de reguliere competitie kon Club Brugge 51 punten verzamelen. Dat was goed voor de 4e plaats en een ticket naar de play-offs voor het kampioenschap. Daar heeft Club Brugge nog geen enkele keer verloren, en maar twee keer gelijk gespeeld. Zo klommen ze op tot aan de tweede positie, net onder Anderlecht. Met hun gelijkspel tegen Union van maandag blijven ze met evenveel punten als Anderlecht op 2 staan. Anderlecht heeft nu het voordeel, want als de twee punten met evenveel punten eindigen, zal Anderlecht winnen. Club Brugge moet dus hopen dat Anderlecht nog één keer verliest, en dan moeten ze zelf ook nog winnen én nog eens gelijk spelen of winnen.

De coach bij Club Brugge is tijdelijk Nicky Hayen. Zijn team wordt voor een groot deel gedragen door Belgische spelers, zoals Simon Mignolet en Hans Vanaken. Toch zijn het vooral Igor Thiago en Andreas Skov Olsen die voor de goals zorgen: Thiago scoorde in dit seizoen tot nu toe al 18 goals, Skov Olsen kon er 11 op zijn naam schrijven.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek