Search
Close this search box.

Preview: Atalanta – Bayer Leverkusen

Europa League

Op woensdag 22 mei wordt de finale van de Europa League gespeeld. In het Avivastadion in Dublin spelen Atalanta Bergamo en Bayer Leverkusen tegen elkaar voor de tweede belangrijkste Europese clubtitel. Beide teams hebben dit toernooi nog nooit gewonnen.

Atalanta Bergamo

Deze Italiaanse club werd opgericht in 1907 en speelt zijn thuiswedstrijden in het Atleti Azzurri d’Italia in Bergamo. De club heeft nog niet heel veel bekers of titels gewonnen, maar eindigt wel vaak in de top 10 in de Italiaanse competitie. Ook dit jaar staan ze op de voorlaatste speeldag op de 5e plaats. Hun beste prestatie leverden ze in 1963, toen wonnen ze voor de eerste en enige keer de Italiaanse beker. Dit jaar zouden ze dus voor de eerste keer een internationaal toernooi kunnen winnen. Een ticket voor de Champions League hebben ze al vast, door hun positie in de Serie A.

Atalanta werd eerst groepswinnaar in groep D van de Europa League. Met 14 punten na 6 gespeelde wedstrijden eindigde het boven Sporting CP, Sturm Graz en Rakow Czestochowa. De Italianen stroomden zo door naar de achtste finale, waarin ze opnieuw tegenover Sporting CP stonden. Ook hier haalde Atalanta de bovenhand, en werd de uiteindelijke score 3-2. Op naar de kwartfinale, waar zelfs grootmacht Liverpool niet kon tippen aan de reeks van Atalanta. Na de 3-0 in de eerste wedstrijd kon de 0-1 niet meer baten. De halve finale werd dan pas in de tweede wedstrijd beslist, want de eerste wedstrijd eindigde in gelijkspel. Atalanta haalde het uiteindelijk met 4-1.

Bij Atalanta denken we meteen aan Charles De Ketelaere, maar hij is natuurlijk niet de enige talentvolle speler daar. Onder leiding van coach Gian Piero Gasperini spelen in Bergamo bijvoorbeeld ook nog Ademola Lookman, Gianluca Scamacca en Teun Koopmeiners. Dat zijn eveneens de spelers met de meeste goals op hun naam: Koopmeiners heeft er 12, Scamacca heeft er 11 en Lookman zag er 9 in de netten vliegen. De Ketelaere heeft er tot nu toe 10 gescoord.

Bayer Leverkusen

Bayer 04 Leverkusen werd opgericht in 1904, maar werd pas officieel onafhankelijk in 1999. Hun stadion is de BayArena. Ook de erelijst van deze club is nogal schaars, maar toch hebben ze al een internationale beker op hun naam staan: Leverkusen won de UEFA Cup in 1988. Dit jaar won Leverkusen voor de eerste keer in hun geschiedenis de Bundesliga, de Duitse titel. In 1993 won Leverkusen ook al eens de DFB-Pokal, de Duitse beker. De club speelt op zaterdag 25 mei ook de finale van die beker, tegen tweedeklasser Kaiserslautern.

Leverkusen werd dit jaar de eerste ongeslagen Duitse landskampioen ooit, en wil dat graag vieren met nog een beker erbij. En ook in de Europa League stapten ze ongeslagen in het toernooi: in de groepsfase versloegen ze iedereen en eindigden ze met de volle 18 punten boven Qarabag, Molde en Häcken. Dan werd het opeens spannend in de achtste finale, want Qarabag behaalde een gelijkspel in de eerste wedstrijd. De tweede wedstrijd moest uitsluitsel bieden: het werd 3-2, opgeteld dus 5-4. In de kwartfinale wonnen ze eerst met 2-0 van West Ham in eigen huis, op bezoek in Engeland speelden ze gelijk. De halve finale werd een heruitgave van die van vorig jaar, want AS Roma werd opnieuw de tegenstander. Na twee wedstrijden haalden de Duitsers het met in totaal 4-2.

Bij Bayer Leverkusen werd Florian Wirtz door de Bundesliga uitgeroepen tot ‘Speler van het Seizoen’. Deze Duitser scoorde 11 goals voor zijn club, en gaf ook evenveel assists. Coach Xabi Alonso kan alleen maar blij zijn met zo’n goalgetter, die niet eens de meeste goals scoorde voor Leverkusen. Die eer gaat naar Victor Boniface, hij legde er 14 in de netten. Ook Alex Grimaldo en Jeremie Frimpong scoorden er respectievelijk 10 en 9.

Vorige ontmoeting

Atalanta en Leverkusen troffen elkaar nog maar één keer voor deze finale. Dat was in de achtste finale van de Europa League in het seizoen 2021-2022. Gian Piero Gasperini was toen ook de trainer van de Italiaanse ploeg, Leverkusen speelde toen nog onder Gerardo Seoane. Atalanta bleek toen nog te sterk voor de Duitsers, in Bergamo werd het 3-2 en in Leverkusen 0-1. Het zal voor Atalanta deze keer minder eenvoudig zijn om de reeks van 51 ongeslagen wedstrijden te doorbreken.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek