Search
Close this search box.

Preview: Finale Conference League

Conference League

Op woensdag 29 mei wordt de finale van de Europa Conference League gespeeld tussen Olympiakos en Fiorentina. In het Agia Sofiastadion oftewel de OPAP Arena in Athene speelt Olympiakos in het thuisland Griekenland, maar Fiorentina heeft ook goede kansen om de beker in de lucht te heffen. Lees hier alles over de wedstrijd.

Conference League

De UEFA Europa Conference League is de derde belangrijkste Europese clubcompetitie in Europa, na de Champions League en de Europa League. Het toernooi bestaat nog maar sinds het seizoen 2021-22, en werd voor het eerst gewonnen door AS Roma. Fiorentina stond vorig jaar ook al in de finale, maar verloor toen met 2-1 van West Ham United. De winnaars van de competitie mogen volgend jaar aantreden in de Europa League. Er zijn nog maar drie teams die tot nu toe al elk jaar aan dit toernooi hebben meegedaan: het Belgische Gent, het Nederlandse AZ Alkmaar en het Sloveense Slovan Bratislava.

Olympiakos Piraeus

Deze voetbalclub uit de stad Piraeus is de grootste Griekse sportvereniging, met succesvolle voetbal-, basketbal- en volleybalteams. De club werd opgericht op 10 maart 1925 en is ook een van de populairste van Griekenland. In totaal won de club al 47 keer de Griekse nationale competitie, en ook al 28 keer de Griekse beker. Europees kon de voetbalclub nog geen titels winnen, maar het speelde toch al 24 keer mee in de Champions League en 11 keer in de Europa League.

Olympiakos strandde in de Europa League op de 3e plaats, na West Ham en Freiburg. Met 7 punten na 6 wedstrijden kon het wel nog boven FK TSC blijven. Daarmee ging Olympiakos ook door naar de Conference League. Tegen Maccabi Tel-Aviv ging de Griekse ploeg steil neer, want de eerste wedstrijd eindigde in 1-4 in het voordeel van de Israëliërs. De Grieken wisten dus wat te doen, en in de tweede wedstrijd wonnen ze ook met 1-6. Ook de kwartfinale was even spannend, toen Fenerbahce in de tweede wedstrijd op gelijke stand eindigde. Na penalty’s won Olympiakos met 2-3. In de vorige ronde behaalde Olympiakos een stunt in Engeland door van Aston Villa te winnen, en ook in Griekenland was Olympiakos te sterk.

Coach José Luis behaalde met zijn ploeg dit jaar de derde positie in de Griekse competitie. Dé absolute goalscorer bij Olympiakos is Ayoub El Kaabi. De Marokkaanse speler maakte tot nu toe 17 goals. Dicht bij hem staat ook Daniel Podence, hij scoorde er 11. Olympiakos is nog maar de tweede Griekse ploeg ooit die in de finale van een Europese competitie staat. In 1971 stond Panathinaikos, een club uit Athene, in de finale van de Europacup I of Champions League. Het verloor toen van het Nederlandse Ajax met 0-2.

 ACF Fiorentina

Deze Italiaanse voetbalclub werd opgericht op 29 augustus 1926, en speelt in het Stadio Artemio Franchi in Firenze. De clubkleuren zijn paars en wit, maar paars is de hoofdkleur. De spelers worden daarom ook “La Viola” of “de paarsen” genoemd. Fiorentina heeft tot nu toe twee keer de Italiaanse landstitel gewonnen, in 1956 en 1969. In totaal speelden ze 3 keer mee in de Champions League, 4 keer in de Europa League en 2 keer in de Conference League. Nog geen enkele keer konden ze een van die toernooien winnen.

De Conference League verliep dit jaar wel goed voor de Italianen. Na 6 wedstrijden werden ze groepswinnaar in de groep met Ferencvaros, Genk en Cukaricki. Zo gingen ze door naar de achtste finale, waar ze het Israëlische Maccabi Haifa troffen. De twee wedstrijden eindigden uiteindelijk op 5-4. De kwartfinale verliep moeizamer, met eerst een gelijkspel op het veld van Viktoria Pilsen. In de wedstrijd daarna won Fiorentina met 2-0. De vorige wedstrijden, tegen Club Brugge, won Fiorentina in totaal met 3-4.

De coach van Fiorentina is Vincenzo Italiano. Hij bereikte met zijn team de 8e plaats in de Serie A. In hun laatste wedstrijd won Fiorentina met 5-1 tegen Sassuolo. Fiorentina kwam na een kwartier al aan de leiding dankzij Riccardo Sottil, maar pas in de tweede helft kwam er echt schot in de zaak. In ongeveer 12 minuten werden in totaal 5 doelpunten gescoord. De belangrijkste doelpuntenmakers bij Fiorentina zijn Nicolás González, Giacomo Bonaventura en Lucas Beltran. Zij scoorden respectievelijk 9, 7 en 6 goals.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek