Search
Close this search box.

Preview: Critérium du Dauphiné

Dauphiné

Na de Italiaanse Giro gaan de renners naar de tweede grote ronde: de Tour de France. Het Critérium du Dauphiné is een goede repetitie voor die belangrijke wielerkoers. Tadej Pogacar domineerde in Italië, maar in Frankrijk krijgt hij onder andere de Belg Remco Evenepoel voor ogen. Lees hier alles over de koers, het parcours en de favorieten dit jaar.

Critérium du Dauphiné

Het Critérium du Dauphiné is een wielerwedstrijd over meerdere dagen in het zuidoosten van Frankrijk. In 1947 werd deze koers opgericht door het dagblad Le Dauphiné Libéré, en die eerste editie werd gewonnen door de Poolse renner Edward Klabinski. De vorige editie werd gewonnen door Jonas Vingegaard, Deze koers heeft een bergachtig karakter en is daarom een ideale voorbereiding op de Tour de France.

Het parcours

De klimmers zullen zich helemaal kunnen uitleven in deze editie van het Critérium du Dauphiné. De renners krijgen maar liefst vijf aankomsten bergop voorgeschoteld. De koers begint wel zachtjes met een relatief vlakke etappe. Onderweg rijden de renners wel over drie gecategoriseerde beklimmingen en iets meer dan 2.000 hoogtemeters, maar toch is dit een rit waar vooral spurters hun kans moeten wagen.

Die sprinters gaan het in de dagen daarna veel moeilijker krijgen. Op dag twee kunnen de klimmers al meteen in actie schieten, met een bijzonder pittige finale met achtereenvolgens de Côte de Saint-Georges-en-Couzan (7 km aan 5,8%), Col de la Croix Ladret (3,1 km aan 6,1%) en de Col de la Loge.

Na nog een klimmersetappe én een finish bovenaan vatten we op dag vier aan met een 34,4 kilometer lange individuele tijdrit. De klimmers die na deze tijdrit op een achterstand staan, moeten echter niet veel wanhopen. Na de tijdrit volgen namelijk nog drie zeer pittige bergetappes. Maar voor we echt weer gaan klimmen, volgt er in de vijfde etappe nog een laatste kans voor de sprinters. In de zesde, zevende en achtste rit zijn de klimmers weer aan zet.

Belangrijke afwezigen

De grootste naam van allemaal ontbreekt misschien op dit toneel. Jonas Vingegaard, de winnaar van vorig jaar, ontbreekt door de blessures die hij heeft opgelopen in de Ronde van het Baskenland. Het is ook niet zeker of hij de Tour de France mee zal kunnen rijden. Wie bij diezelfde crash in het Baskenland wél nog met de schrik vrij kwam was Primoz Roglic. Hij won het Critérium twee jaar geleden, dus misschien kan hij zijn titel nog eens herhalen.

Favorieten

De uitdagers zijn wel zeker van de partij, en de grootste is misschien wel Remco Evenepoel. De Belgisch kampioen gaat als kopman van Soudal Quick-Step van start. Net als Roglic maakt ook hij zijn rentree, na de horrorcrash vorig jaar op 4 april. Zijn ploeg wordt vervolledigd met Mikel Landa en Ilan Van Wilder.

Een andere grote naam onder de klassementsrenners is Juan Ayuso. De Spanjaard won dit jaar de Ronde van het Baskenland. Als hij in vorm is, dan is hij zeker wereldtop, maar als hij een slechte dag heeft is hij wat wisselvallig. Hij zit in ieder geval in een groots team, met ook Nils Politt, Pavel Sivakov en Marc Soler.

Meervoudig winnaar Chris Froome is er ook bij voor Israel-Premier Tech. De Brit kon de koers al 3 keer winnen, en mag zich zo in een lijstje begeven met maar 4 andere renners die dat ook al konden doen. Froome heeft al uitgesproken dat de Tour de France zijn grote doel is, dus we zullen in het criterium meteen kunnen zien in welke vorm hij dat wil doen. De 39-jarige renner zou zo dus recordhouder kunnen worden. Hij rijdt samen met Jakob Fuglsang en Dylan Teuns.

BORA-Hansgrohe kan naast Roglic ook rekenen op sterke mannen Jai Hindley en Aleksandr Vlasov. Die zullen een blok willen vormen tegen Tiesj Benoot, Matteo Jorgensen en Sepp Kuss van Team Visma / Lease A Bike.

De laatste Belg in het rijtje is Thomas De Gendt. Hij rijdt zijn laatste jaar als profrenner, en heeft zijn pijlen gericht op de Vuelta. Maar natuurlijk zal hij een kans op nog een andere grote ronde niet laten liggen. Bij Lotto-Dstny rijdt hij samen met Andreas Kron.

Dan zijn er nog enkele renners die zeker kans maken op deze koers. Felix Gall bij Décathlon AG2R La Mondiale bijvoorbeeld, of Antonio Tiberi en Santiago Buitrago van Bahrain Victorious. Voor Groupama-FDJ mag David Gaudu zijn kans wagen, terwijl bij Lidl-Trek ook Tao Geoghegan Hart van de partij zal zijn.

Magic Betting live

Kan je niet genoeg krijgen van de wielersport? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek