Search
Close this search box.

Magic Game: België vs Luxemburg

België Luxemburg

De Belgische Rode Duivels spelen op zaterdag 8 juni tegen Luxemburg. Het is al tien jaar geleden dat deze twee landen voor de laatste keer tegenover elkaar stonden. In de voorbereiding op het WK in Brazilië werd Luxemburg toen met 5-1 verslagen. Kunnen de Rode Duivels die prestatie evenaren?

Voorbereiding EK

De vorige wedstrijd tussen de twee ploegen was ter voorbereiding op het WK in Brazilië, deze wedstrijd is er een om te oefenen voor het EK in Duitsland. In die laatste wedstrijd scoorde Romelu Lukaku een hattrick, en ook Nacer Chadli en Kevin De Bruyne waren allebei goed voor een goal. Omdat België een keer te veel wisselde, werd de wedstrijd niet geteld als officiële interland.

Voor de laatste match met inzet moeten we al terug naar de kwalificatiecampagne voor het EK van 1992. Ook toen waren de Rode Duivels te sterk, ze wonnen met 0-2 na goals van Enzo Scifo en Marc Degryse.

België

België heeft nog nooit kunnen winnen op het EK. Het beste resultaat was de zilveren medaille op het EK van 1980. In de finale verloren de Rode Duivels toen met 1-2 van West-Duitsland. Sindsdien geraakten de Belgen niet verder dan de kwartfinale.

Tijdens de kwalificaties voor dit toernooi wist België geen enkele wedstrijd te verliezen, en speelde het twee gelijk tegen Zweden en Oostenrijk. Daarmee eindigde België bovenaan de ranking als groepsleider, met maar één punt verschil met Oostenrijk. Zweden, Azerbeidzjan en Estland konden zich niet kwalificeren.

Bondscoach Domenico Tedesco verraste door Axel Witsel voor het EK terug naar de nationale ploeg te halen. De verdediger van Atletico stopte een jaar geleden als Rode Duivel, maar kiest er toch voor om terug te keren. Ook de selectie van Maxim De Cuyper was een verrassing: de smaakmaker van Club Brugge debuteert bij de Rode Duivels.

Daarnaast kiest Tedesco voor een mix van ervaring en jong talent. Onder meer Arthur Vermeeren, Charles De Ketelaere, Zeno Debast en Jeremy Doku spelen mee, naast recordinternational Jan Vertonghen, Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne. Onderaan kan je de volledige selectie vinden.

De Rode Duivels spelen op het EK in groep E. Die bestaat ook uit Slowakije, Roemenië en Oekraïne. België komt voor het eerst in actie op maandag 17 juni, tegen Slowakije en in Frankfurt. Daarna spelend de Rode Duivels op 22 juni tegen Roemenië, en op 26 juni tegen Oekraïne.

Luxemburg

Het is Luxemburg nog nooit gelukt om de eindronde te bereiken van een WK of EK. Het speelde in 1911 zijn eerste interland, en verloor toen met 1-4 van Frankrijk. De eerste overwinning was in 1914. Luxemburg won toen met 5-4 van Frankrijk.

Bij de selectie van Luxemburg zien we onder andere keeper Anthony Moris. De doelman werd bijna landskampioen in België met de Brusselse club Union Saint-Gillis, maar moest de titel afstaan aan Club Brugge. Momenteel speelt Luxemburg met Mario Mutsch als kapitein, hij speelt in zijn thuisland bij Progrès Niedercorn.

Tijdens de kwalificaties speelde Luxemburg in een moeilijke groep. Ze waren beter dan IJsland, Bosnië-Herzegovina en Liechtenstein, maar topland Portugal bleek zoals verwacht te sterk voor deze groep. Het Iberische land speelde een vlekkeloos parcours. Luxemburg kon vijf wedstrijden winnen, maar dat was niet genoeg. Het land eindigde op de derde plaats, na groepswinnaar Portugal en Slowakije. Daarmee viel Luxemburg net buiten de kwalificatie.

Luxemburg verloor in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd van Georgië met 1-0. Daarna speelde het team nog een wedstrijd tegen Kazachstan, waarvan ze wel konden winnen. In eigen land werd het 2-1.

Selectie Rode Duivels EK

Bondscoach Domenico Tedesco maakte een lijst van 25 namen bekend die zullen deelnemen aan het EK:

  • Doelmannen: Koen Casteels, Matz Sels, Thomas Kaminski
  • Verdedigers: Jan Vertonghen, Timothy Castagne, Zeno Debast, Axel Witsel, Maxim De Cuyper, Wout Faes, Thomas Meunier, Arthur Theate
  • Middenvelders: Kevin De Bruyne, Orel Mangala, Amadou Onana, Youri Tielemans, Arthur Vermeeren, Aster Vranckx
  • Aanvallers: Johan Bakayoko, Yannick Carrasco, Charles De Ketelaere, Jérémy Doku, Romelu Lukaku, Dodi Lukebakio, Loïs Openda, Leandro Trossard

25 namen dus, wat betekent dat Tedesco nog één plek vrij heeft. Die zal hij waarschijnlijk binnenkort nog invullen. Ondertussen is bekend dat die plek waarschijnlijk voor Mandela Keita of Arne Engels zal gaan. Beide spelers zijn aangekomen op het trainingscomplex in Tubeke, en zullen zich nu moeten bewijzen.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek