Search
Close this search box.

EURO 2024: Duitsland – Schotland

Duitsland Germany Allemagne

Op vrijdag 14 juni opent gastland Duitsland het Europees kampioenschap tegen Schotland. De Duitsers moeten opnieuw hun status van topland bevestigen, want de laatste jaren zwakt de populariteit van de Mannschaft af. Voor Schotland is het dan weer een grote zaak om eindelijk eens de eindronde te halen, iets wat hen nog nooit gelukt is. Lees hier meer info over de eerste wedstrijd van het Europees kampioenschap van 2024.

Duitsland – Schotland

Deze landen stonden in totaal al 17 keer tegenover elkaar, en hebben elkaar voor de laatste keer getroffen in de EK-kwalificaties in 2015. Schotland verloor toen met 3-2 van de toenmalige wereldkampioen Duitsland. Thomas Müller kon de Duitsers twee keer op voorsprong brengen, maar de Schotten kwamen even vaak weer terug. De eerste keer maakte James McArthur gelijk, de tweede goal was een own-goal van Mats Hummels. De beslisser viel snel in de tweede helft door een treffer van Ilkay Gündogan.

In totaal kon Schotland vier van de 17 wedstrijden winnen. Duitsland won acht keer, dat maakt 5 keer gelijkspel. Duitsland maakt op papier dus meer kans om te winnen. Maar elke wedstrijd moet gespeeld worden, en de Mannschaft moet terug op zoek naar zekerheid. Schotland heeft dus ook veel kans om een goede slag te slaan op dit EK.

Duitsland

In 2018 werd het gastland voor dit EK gekozen. Op dat moment waren er slechts twee officieel bevestigde kandidaturen: Duitsland en Turkije. Duitsland won de geheime stemming met 12 punten, 8 punten verschil op Turkije. De Mannschaft werd als gastland automatisch gekwalificeerd voor de groepsronde van dit EK. Ter voorbereiding van het EK speelden ze tegen Oekraïne en Griekenland. Tegen Oekraïne speelden de Duitsers gelijk, maar tegen Griekenland konden ze winnen met 2-1.

De voorbije jaren ging het niet zo goed met het Duitse elftal. Op het WK in Qatar werden de Duitsers al uitgeschakeld in de groepsfase in de groep met Japan en Spanje. De coach op dat moment, Hansi Flick, werd zo de eerste bondscoach van Duitsland die werd ontslagen. Ook na het WK ging het moeilijk, met nederlagen tegen Japan, Turkije en Oostenrijk. Duitsland kon ondertussen wel winnen van Frankrijk en Nederland. De kwaliteit wisselt dus zeer sterk, en dus is het moeilijk in te schatten hoe de Duitsers het in dit toernooi gaan doen.

De nieuwe bondscoach, Julian Nagelsmann, haalde voor dit toernooi de ervaring van Toni Kroos opnieuw bij het elftal. Hij was zeer goed in de wedstrijd tegen Frankrijk, waardoor hij het vertrouwen in zijn thuisland opnieuw heeft gewonnen. Wie dat ook deed, was Florian Wirtz. De jonge Duitser hielp ‘eeuwige tweede’ Bayer Leverkusen aan een Bundesliga-titel, en kan bepalend worden voor het Duitse elftal. Verder spelen bij Duitsland ook namen als Manuel Neuer, Antonio Rüdiger en Kai Havertz. Samen met Kroos is dat een basis met veel ervaring.

Schotland

De Schotten zijn er nog nooit in geslaagd om verder dan de groepsfase te geraken op een groot toernooi. Dat is dus onmiddellijk het doel van Schotland op dit EK. Ze kwalificeerden zich uit een groep met Spanje en Noorwegen, twee sterke ploegen. De verwachtingen waren dus plots hooggespannen.

Die verwachtingen werden opnieuw wat gedrukt toen de Schotten daarna zeven wedstrijden zonder winst spelen. De nederlagen tegen Frankrijk, Engeland, Nederland en Spanje zijn nog te begrijpen, maar ze hadden het vooral moeilijk met de nederlaag tegen Noord-Ierland. Ook de Schotten hebben dus blijkbaar nog steeds nood aan wat zekerheid, die ze met de juiste spelers willen bereiken. Om zich voor te bereiden op het EK, speelden ze nog tegen Gibraltar en Finland. Gibraltar werd redelijk eenvoudig verslagen met 0-2, tegen Finland geraakten de Schotten niet verder dan een gelijkspel.

Het gevaar van de Schotten zal vooral vanop de linkerflank moeten komen. Met Andrew Robertson, linksachter bij Liverpool, en Kieran Tierney, linksachter bij Real Sociedad, liggen er wel mogelijkheden aan die kant. Dan rest nog de vraag wie de goals zal maken. Een topspits hebben ze niet echt, en het grootste talent Ben Doak liep in december een zware knieblessure op bij Liverpool. Bondscoach Steve Clarke heeft hem wel opgeroepen, dus dat wil toch zeggen dat er iets van hem mag verwacht worden. Dat laatste mag zeker ook gezegd worden over Scott McTominay en John McGinn, twee middenvelders van respectievelijk Manchester United en Aston Villa, die zich allebei al zeer productief hebben getoond dit seizoen.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek