Search
Close this search box.

EURO 2024: Spanje – Italië

Spain Spanje Espagne

Het Europees kampioenschap van 2024 in Duitsland is ondertussen volop aan de gang. Net als voor de andere landen komt ook voor Spanje en Italië de tweede speeldag dichtbij. Deze twee landen nemen het in de Veltins-Arena in Gelsenkirchen tegen elkaar op in de strijd om groepswinst. Lees er alles over in dit artikel.

Spanje – Italië

Deze twee landen speelden voor de eerste keer tegen elkaar op de Olympische spelen van 1920 in Antwerpen. Spanje haalde het uiteindelijk met 0-2. In totaal speelden Spanje en Italië tot nu toe 40 keer tegen elkaar, waarvan Spanje 13 keer en Italië 11 keer won. De resterende 16 wedstrijden eindigden op gelijkspel.

Het laatste onderlinge duel werd een jaar geleden gespeeld tijdens de Nations League 2022-2023. Spanje haalde het toen met 2-1. De doelpuntenmakers tijdens die wedstrijd waren Yeremi Pino en Joselu voor Spanje, en Ciro Immobile voor Italië. Pino en Immobile zijn er op dit EK niet bij, Joselu werd wel weer opgeroepen.

Spanje

Als enige land dat ooit de EK-titel kon verdedigen, is het doel van Spanje duidelijk: opnieuw op zoek gaan naar zo’n succesvolle periode. Ook zou het met een extra eindwinst Duitsland inhalen als land met de meeste EK-titels. Dit Spaans elftal zou dus wel eens hoge toppen kunnen raken, en de Nations League-winst van vorig jaar zal hen daar zeker bij helpen. Wél moeten de Spanjaarden nog steeds de penaltynederlaag en de daaropvolgende uitschakeling door Marokko nog verteren.

Op de eerste speeldag kon Spanje met 3-0 winnen van Kroatië. De cijfers lijken overtuigend, maar dat was het verloop van de wedstrijd niet helemaal. Kroatië maakte zelfs meer schoten als hun tegenstander, maar beide teams hadden uiteindelijk 5 schoten op doel. Spanje was zo wel het efficiëntste team, met Alvaro Morata, Fabian Ruiz en Dani Carvajal als doelpuntenmakers. De drie goals vielen al in de eerste helft.

In dat eerste duel werd Lamine Yamal de jongste speler ooit op een Europees kampioenschap. De jonge aanvaller van Barcelona speelde nog maar acht wedstrijden voor het Spaans elftal, maar bewees zich al wel in de Spaanse La Liga en de Champions League. Hij scoorde zelf niet in het duel tegen Kroatië, maar leverde wel goed werk en gaf ook de assist voor Dani Carvajal.

Nog een van de belangrijkste spelers bij Spanje is Rodri. De 27-jarige middenvelder van Manchester City was vaak aan zet bij de Spaanse aanval. City-trainer Pep Guardiola zei vorig jaar nog dat hij de “beste van Europa” is.

Italië

De titelverdediger van het EK van 2020, dat door omstandigheden pas in 2021 gespeeld werd, komt naar dit toernooi met als doel om het net even goed te doen als drie jaar geleden. ‘La Squadra Azzurra’ (het blauwe team) moest een paar sterkhouders lossen na dat succesvol EK, maar heeft opnieuw wel veel talent in de rangen. Veel van de spelers komen ook vanuit de eigen competitie.

Voor Italië verliep de eerste speeldag nog net iets moeizamer. Ze kwamen zelfs al in de eerste minuut op achterstand, nadat Albanië een slechte inworp van Italiaans verdediger Dimarco kon omzetten in een goal. Nedim Bajrami scoorde zo de snelste goal ooit op een EK: de bal trof de netten al na 23 seconden. Tien minuten later kon Alessandro Bastoni die achterstand wel al meteen omzetten in een gelijkspel, en nog eens vijf minuten later bracht Nicolo Barella de Italianen op voorsprong.

Bij Italië was er niet echt één speler die er bovenuit stak, maar sommige bronnen prezen toch wel het voetbal van Nicolo Barella. De middenvelder van Inter Milan, die dus ook de winning goal scoorde voor Italië, komt net terug uit een blessure. Hij miste daardoor de beide voorbereidingswedstrijden, maar kon wel al een aantal keer meetrainen. Op het veld wiste hij alle twijfels over de blessure weg met zijn fantastische treffer.

Nog een speler die Italië overeind houdt is zeker wel Gianluigi Donnarumma. De doelman van PSG werd tijdens het vorige EK speler van het toernooi en beste doelman van Europa in 2021. Ook kon hij dit seizoen 16 keer de clean sheet behouden bij zijn Franse club. Andere spelers als Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini, die Italië in de verdediging sterk hield op het EK 2020, zijn er nu niet meer bij.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek