Search
Close this search box.

EURO 2024: België – Roemenië

Roemenië Romania Roumanie

De Rode Duivels spelen hun tweede wedstrijd op dit EK op zaterdag 22 juni, in het RheinEnergieStadion in Keulen en tegen Roemenië. België maakt een goede kans om groepswinnaar te worden in groep E, maar moet dan wel voorbij Oekraïne, Slovakije en dus Roemenië. Lees er alles over in dit artikel.

België – Roemenië

De Rode Duivels speelden voor de eerste keer tegen de Roemenen op 10 juni 1937. De vriendschappelijke wedstrijd in de Roemeense hoofdstad Boekarest eindigde toen op 2-1 voor Roemenië. De Belgen speelden in totaal 12 keer tegen Roemenië, beide teams wonnen 5 keer en 2 keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel.

Het laatste onderlinge duel was ook een vriendschappelijke wedstrijd, op 14 november 2012. Ook toen konden de Roemenen winnen met 2-1. De doelpuntenmakers waren Alexandru Maxim en Gabriel Torje voor Roemenië en Christian Benteke voor België. Deze drie spelers zijn er nu niet bij.

België

Na het toch wel teleurstellende WK in Qatar wil België weer goed presteren. Het kwam als groepswinnaar uit de kwalificaties en kon daarna ook winnen van Servië, Montenegro en Luxemburg. Ook speelden de Rode Duivels gelijk tegen Ierland en Engeland. Het getuigt toch van een goede vorm van de Belgen.

Op de eerste speeldag leek die vorm toch weer ver te zoeken. Al in de 7e minuut kon de Slovaak Ivan Schranz de 1-0 tegen de netten trappen na een fout van Jérémy Doku. De Belgen konden daarna wel een aantal aardige kansen op poten zetten, en waren ook het meest aan de bal, maar faalden er telkens in om die kansen ook om te zetten.

Het middenveld was misschien nog het meest compleet, met Amadou Onana en Kevin De Bruyne die elkaar hielpen. Onana was de verdedigende kracht, en had vaak de laatste zeg in een Slovaakse aanval. De Bruyne was dan vaker het meesterbrein achter de Belgische aanvallen. De middenvelder van Manchester City mag dan wel een vruchtbaar seizoen achter de rug hebben bij zijn club, bij het nationale elftal werden zijn passes toch niet meteen goed benut.

Voor de wedstrijd werd er ook meer verwacht van de groep Doku – Lukaku – Trossard. Om topschutter van het EK te worden, moet je de kansen natuurlijk wel op een legale wijze afmaken, maar Romelu Lukaku had af en toe pech met een handsbal of buitenspel. Er waren ook heel wat kansen die hij op een goede dag altijd zou gescoord hebben. Jérémy Doku en Leandro Trossard deden het doorheen de wedstrijd goed, met af en toe wat klasseflitsen, maar het was vaak nét niet goed genoeg.

Roemenië

Na drie gemiste eindtoernooien is Roemenië er nog eens bij op een belangrijk toernooi. De laatste keer dat ze nog eens meededen was het EK in 2016, maar daar werden ze al snel uitgeschakeld. Na verlies tegen Frankrijk en gelijkspel tegen Zwitserland, beide aardige resultaten, verliezen de Roemenen ook in de beslissende wedstrijd van Albanië.

Bij Roemenië waren ze dus al heel blij met de kwalificatie, maar op de eerste speeldag lieten ze al meteen zien waarom ze erbij horen. Tegen het vaak sterke Oekraïne konden de Roemen met 3-0 winnen. Nicolae Stanciu opende de score net voor het halfuur, waarna ook Razvan Marin en Denis Dragus een duit in het zakje deden. In tegenstelling tot de Belgen konden de Roemenen hun EK zo wel op een goede manier inzetten.

De sterspeler bij Roemenië op het moment is Radu Dragusin. Hij is verdediger bij Tottenham, in de Engelse Premier League, en aanvoerder van zijn nationale elftal. Met zijn transferbedrag van 25 miljoen euro werd hij meteen ook de duurste Roemeense speler ooit. Al heeft hij daarvoor ook wat speelminuten moeten inleveren: bij Genoa speelde hij zo goed als altijd, bij Tottenham moet hij vechten voor zijn plaats. Hij komt dus naar het EK zonder al te veel matchritme, maar dat bleek in de eerste wedstrijd allemaal wel in orde te zijn.

Nog een speler om in het oog te houden is Nicolae Stanciu. Hij opende de score tegen Oekraïne, maar is tot meer in staat. Er werd hem een mooie toekomst voorspeld op jonge leeftijd en tekende bij Anderlecht, maar kon daarna zijn talent niet helemaal ontwikkelen. Hij blijft wel belangrijk in het elftal en is van wereldklasse als hij in vorm is.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek