Search
Close this search box.

Preview: Ronde van Frankrijk 2024

Tour Ronde

Dit jaar wordt de Ronde van Frankrijk een week eerder gereden, van 29 juni tot en met 21 juli. Gedurende deze kleine maand zullen de allerbeste renners opnieuw strijden over verschillende beklimmingen, sprintetappes en twee tijdritten. De voorbije jaren lag die strijd voornamelijk in handen van twee renners: Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. Door een sterker deelnemersveld, met onder meer ook Primoz Roglic en Remco Evenepoel, zouden we dit jaar weleens een vierstrijd kunnen krijgen. Lees er alles over in dit artikel.

Parcours

Door de Olympische Spelen die in Parijs worden georganiseerd, zal er dit jaar geen aankomst zijn in de Franse hoofdstad. Daarom eindigen we dit jaar in Nice, en niet op de Champs-Élysées. Wat wél weer hetzelfde blijft, is dat de Tour niet begint in Frankrijk. Het startschot zal gegeven worden in Firenze, Italië, en pas op de vierde dag rijden de deelnemers Frankrijk in.

De eerste etappe wordt meteen een zware, want met zeven officiële beklimmingen kan je zeker niet spreken van een vlakke rit. Deze zal dan ook hoog op het lijstje staan van de vroege vluchters of de liefhebbers van de Waalse klassiekers. Ook de tweede etappe is bergachtig, maar biedt meer mogelijkheden voor een renner als Mathieu van der Poel.

De sprinters kunnen op dag drie eindelijk eens losbarsten, want op 50 km van de eindmeet wordt de laatste klim overwonnen. Dan rijden we naar een vlakke finale, waar er waarschijnlijk voor de eerste keer gesprint zal worden. Voor die sprinters is het dus belangrijk om hier goed te scoren, want op de vierde dag wacht hen alweer een bergetappe. Ongeveer in de helft van deze rit rijden de renners Frankrijk binnen.

De volgende twee etappes, de laatste voor de tijdrit, zijn opnieuw voor de sprinters. Op de eerste dag verlaten de renners de Alpen via Chambéry, en komen ze aan in Saint-Vulbas. De kopgroep vertrekt de tweede dag in Mâcon en komt aan in Dijon. In 2019 was dit de rit waar Thomas De Gendt solo arriveerde in Saint-Étienne. Rit 7 wordt een korte tijdrit van zo’n 25 km.

Na nog een sprintetappe, wel eentje met 5 gecategoriseerde beklimmingen, wordt de eerste week afgesloten met een overgangsetappe door witte wegen in de buurt van Troyes. Op maandag 8 juli hebben de renners een vrije dag, die weer gevolgd wordt door drie sprintetappes. Enkel rit 11 eindigt bergop, terwijl etappe 14 de inleiding van een zware slotweek vormt: 5 keer komt de koers bergop aan. Als de koers dan nog niet beslist is, sluit een tijdrit deze editie af in Nice.

Favorieten

De laatste persoon die in hetzelfde jaar zowel de Giro als de Tour de France kon winnen was Marco Pantani in 1998. Het zou goed kunnen dat hij dit jaar een opvolger krijgt met de naam Tadej Pogacar. De Sloveen heeft de Giro al binnen en is een van de topfavorieten voor de Tour. In Italië had hij zelfs bijzonder weinig concurrentie, want hij pakte al in de tweede etappe de roze trui en won zes ritten. Op de laatste etappe in Rome had hij bijna tien minuten voorsprong op Daniel Felipe Martinez.

Niet alleen Pogacar was goed op dreef, ook Jonas Vingegaard deed het goed in de eerste maanden van 2024. Hij won onder andere Tirreno-Adriatico, maar in de Ronde van het Baskenland ging het mis. Bij de massale valpartij was hij een van de grote slachtoffers met een gebroken sleutelbeen, zeven gebroken ribben, een longkneuzing en een klaplong. Daarmee viel zijn voorbereiding voor de Tour een beetje in het water, maar er wordt wel verwacht dat hij een heel hoog niveau kan halen. Hij is dan ook de winnaar van de vorige twee edities.

Na een jaar afwezigheid keert Primoz Roglic terug in de Tour. In 2023 reed hij naar winst in de Giro en werd hij derde in de Vuelta, maar nu zet hij alles op de Ronde van Frankrijk. Dat doet hij trouwens ook voor een nieuw team, want hij verruilde Jumbo-Visma voor BORA-hansgrohe. Dat team zal trouwens vanaf de Tour door het leven gaan als Red Bull-BORA-hansgrohe. Roglic reed al eens voor dat team in Parijs-Nice, maar daar haalde hij nog niet echt een goed niveau. Hij won wel de openingstijdrit van de Ronde van het Baskenland.

Roglic reed ook het Critérium du Dauphiné, maar viel weg op de slotdag. Remco Evenepoel deed het in diezelfde koers nog minder goed: de beklimmingen gingen bijzonder moeilijk voor de toenmalig Belgisch kampioen. Geen al te beste resultaten dus, maar Evenepoel herstelt waarschijnlijk nog deels van zijn val in de Ronde van het Baskenland waarbij hij zijn sleutelbeen en schouderblad brak. Hij zal dus nog snel zijn goede vorm opnieuw moeten vinden, maar natuurlijk moet hij ook niet de beste klimmer van de Tour worden. In het hooggebergte moet hij voornamelijk de schade beperken, en dan toeslaan in de tijdritten.

Magic Betting live

Krijg je niet genoeg van de wielersport? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek