Search
Close this search box.

Golf decoderen: de regels ontrafelen

'Learning the Rules of Golf' title on blue background.

Golf decoderen: de regels ontrafelen

Golf wordt beschreven als het perfecte huwelijk tussen vaardigheid, wetenschap en het prachtige natuurlijke landschap. Het begon op de uitgestrekte greens van het 15e-eeuwse Schotland en heeft sindsdien de hele wereld rondgereisd.

Het doel van het spel is om de bal vanaf de tee, het startpunt van elke hole, over een fairway te krijgen, langs obstakels zoals heuvels, waterpoelen, vallen en zand – de bal op een green te laten landen en in de hole te stoppen.

De geschiedenis van golf

De wortels van golf gaan ver terug tot 1457, toen de Schotse koning James II het tot groot ongenoegen van de spelers verbood. Het duurde niet lang voordat het spel, dat eeuwenlang een geheimzinnig bestaan had geleid, in de smaak viel bij mecenassen over de hele wereld. Golf werd een stille rebellie, een daad van verzet tegen de opgelegde beperkingen.

Tot het einde van de 19e eeuw was golf alleen toegankelijk voor de rijken in Europa en later in de VS. Het was een sport die werd gecultiveerd en beoefend door de aristocraten, terwijl gewone mensen meer geneigd waren tot activiteiten als paardenrennen, vossenjacht en steekspelen.

Uiteindelijk zou de sport beschikbaar worden voor bijna elke klasse en elk deel van de bevolking, van heren tot het gewone volk. In de 19e eeuw werden de regels en voorschriften voor golf meer geformaliseerd.

De reis van golf over de Atlantische Oceaan speelde een grote rol in de wereldwijde erkenning ervan. De Verenigde Staten raakten in de ban van de sport en zo begon de oprichting van iconische golfbanen en de opkomst van legendarische spelers. De start van prestigieuze toernooien, zoals de U.S. Open, versterkte de status van golf als wereldwijd fenomeen.

In de 20e eeuw werden de oude houten clubs vervangen door metalen en veren vervangen door synthetische ballen. De sport werd toegankelijker en trok een breder publiek. Het professionele tijdperk bracht legendarische spelers als Bobby Jones, Jack Nicklaus en Tiger Woods.

Het doel van golf

Het primaire doel bij golf is eenvoudig: je bal van de tee, het startpunt van elke hole, naar de green en uiteindelijk in de hole leiden, en dit in zo min mogelijk slagen. Elke golfbaan bestaat uit 18 afzonderlijke holes en creëert een uitdagende reis van tee naar green.

Elke golfbaan heeft zijn eigen persoonlijkheid. Golfers moeten ook rekening houden met variabelen zoals wind, terrein en andere gevaren die strategisch zijn geplaatst om hun vaardigheden uit te dagen. De greens zijn zorgvuldig gemanicuurde stukjes gras die dienen als het laatste strijdtoneel van elke hole.

Spelers & Uitrusting

Spelers zijn beperkt tot 14 clubs per ronde, inclusief een handschoen aan hun linkerhand (voor rechtshandige spelers) en vice versa voor linkshandige spelers. Tees worden gebruikt voor elevatie bij het eerste schot en de zo belangrijke golfbal.

Scoren in golf

Scoren in golf is gebaseerd op het aantal slagen dat een speler nodig heeft om elke hole op de baan te voltooien. Het doel van golf is om de ronde af te ronden met het laagste aantal slagen…

Stroke Play

Bij strokeplay bepaalt het totale aantal slagen dat een speler tijdens de ronde maakt zijn score. Elke hole op de golfbaan heeft een par score, die staat voor het aantal slagen dat een ervaren golfer nodig heeft om de hole te voltooien. De score van de speler op elke hole is het werkelijke aantal slagen dat hij nodig had om die hole te voltooien. De totaalscore voor de ronde is de som van de scores op elke hole.

Par

Par is het vooraf bepaalde aantal slagen dat een ervaren golfer nodig heeft om een hole of de hele baan te voltooien. Als een speler een hole afmaakt in hetzelfde aantal slagen als de par, wordt zijn score voor die hole beschouwd als “par” of even.

Een ronde eindigen met een totaalscore gelijk aan par wordt “even par” genoemd.

Onder Par en Over Par

Als een speler een hole afmaakt met minder slagen dan de par, wordt zijn score beschouwd als “onder par”, wat een niveau van uitmuntendheid aangeeft. Een score van één slag minder dan par wordt bijvoorbeeld een “birdie” genoemd.

Als een speler echter meer slagen maakt dan de par voor een hole, dan is zijn score “over par”. Een score van één slag boven par staat bekend als een “bogey”.

Totale score

De totaalscore voor een ronde is de som van de scores van elke hole. Als een speler bijvoorbeeld een ronde afrondt in 72 slagen op een par-72 baan, dan is zijn score even par.

Lagere scores staan voor betere prestaties.

Wedstrijd spelen

Bij matchplay wint de speler of het team met de laagste score op een bepaalde hole die hole. De winnaar van de wedstrijd is de speler of het team dat de meeste holes wint.

Tiebreakers

Bij strokeplay worden gelijke standen op verschillende manieren verbroken, waaronder scores op de scorekaarten voor de back-nine of de laatste zes holes en, indien nodig, sudden-death playoff holes.

Om een golfscore te begrijpen en te interpreteren moet je bekend zijn met de par van de baan, het aantal slagen van de speler op elke hole en de algehele strategie tijdens de ronde.

Golfregels

  1. De bal moet worden geslagen met standaardclubs vanaf de tee naar de green en in de hole, gemarkeerd door een vlag.
  2. De spelers slaan de bal om de beurt, waarbij de speler die het verst van de hole af is als eerste gaat.
  3. De straf voor een verloren bal is één stroke, inclusief ballen out of bounds of in waterhindernissen, met een zoeklimiet van vijf minuten.
  4. Spelers mogen maximaal 14 clubs gebruiken.
  5. Spelers mogen geen advies vragen aan iemand anders dan hun partner of caddy.
  6. De bal moet worden gespeeld zoals hij wordt gevonden, zonder iets vast of groeiends te verplaatsen, breken of buigen, behalve voor het aannemen van een normale houding.
  7. Op de putting green mag een speler de bal markeren, optillen en schoonmaken en hem precies terugleggen waar hij lag. Het repareren van balmarkeringen of hole plugs is toegestaan, met uitzondering van spike markeringen op de puttinglijn.

Golfcompetities en toernooien

Golf heeft een grote kalender met prestigieuze competities en grote toernooien. Hier zijn er een paar…

De meesters

Deze wordt gespeeld op Augusta National Golf Club, Augusta, Georgia, VS.

Het wordt jaarlijks in april gehouden en staat bekend om zijn sportieve geschiedenis en de iconische uitreiking van het groene jack aan de winnaar.

Amerikaanse Open

De US Open wordt gespeeld op verschillende banen in de Verenigde Staten. Het wordt jaarlijks gehouden in juni en staat bekend om zijn uitdagende parcours, vaak met krappe fairways en dikke roughs.

Het Open Kampioenschap (Brits Open)

De locatie van het Open Championship wisselt tussen verschillende linksbanen in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt jaarlijks in juli gehouden en staat bekend om de onvoorspelbare weersomstandigheden en de nadruk op golf in linkerstijl.

PGA Kampioenschap

De PGA wordt gespeeld op verschillende banen in de Verenigde Staten. Het wordt jaarlijks in mei gehouden en is een van de vier grote kampioenschappen. Het wordt georganiseerd door de Professional Golfers’ Association of America (PGA of America).

Ryder Cup

De Ryder Cup wordt gerouleerd tussen banen in de Verenigde Staten en Europa. Het is een tweejaarlijks teamevenement dat in oneven jaren wordt gehouden. De Ryder Cup is een teamwedstrijd tussen de Verenigde Staten en Europa.

Presidents Cup

Deze Cup-gamer rouleert tussen banen in de Verenigde Staten en internationale locaties. Het is een tweejaarlijks teamevenement dat in even jaren wordt gehouden. Net als de Ryder Cup is de Presidents Cup een teamcompetitie, maar het team van de Verenigde Staten speelt tegen een internationaal team dat bestaat uit spelers van buiten Europa.

FedExCup Playoffs

Dit wordt gespeeld op verschillende banen in de Verenigde Staten. De FedExCup Playoffs van de PGA Tour bestaan uit The Northern Trust, BMW Championship en Tour Championship. Deze play-offs bepalen de seizoenskampioen van de PGA Tour op basis van een puntensysteem.

Het Players Championship

Het Players Championship wordt gespeeld op TPC Sawgrass, Ponte Vedra Beach, Florida, VS. Het wordt jaarlijks gehouden in maart en wordt vaak beschouwd als de “vijfde major”.

WGC-evenementen (Wereldkampioenschappen Golf)

Gespeeld op verschillende internationale locaties. Dit kampioenschap wordt het hele jaar door gespeeld. De WGC-evenementen, waaronder het WGC-Mexico Championship, WGC-Dell Technologies Match Play, WGC-FedEx St. Jude Invitational en HSBC Champions, trekken topspelers uit de hele wereld aan.

Bezoek Magic Betting om je golfweddenschappen te plaatsen

MagicBetting biedt veel sportweddenschappen aan, waaronder Golf, Voetbal, Honkbal, Handbal, Tennis, Basketbal, Darts, Tafeltennis en nog veel meer sporten. Soms zijn er zelfs Accumulator Boosts op de website waarbij extra verhoogde kansen worden aangeboden bij het plaatsen van meerdere weddenschappen.

Bezoek Magic Betting voor de laatste odds en betting markets.

Gok altijd op een verantwoorde manier en wees je bewust van de risico’s. Het is essentieel om de regels en nuances van golfweddenschappen te begrijpen voordat je een gokje waagt.

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek