Search
Close this search box.

EURO 2024: Spanje – Duitsland

Spanje Spain Espagne

De kwartfinales van het Europees kampioenschap van 2024 in Duitsland worden meteen ingezet met een knaller van formaat: het gastland speelt tegen topfavoriet Spanje. Op vrijdag 5 juli wordt de Mercedes-Benz Arena in Stuttgart het toneel van deze wedstrijd. Zal Duitsland de ongeslagen Spanjaarden kunnen verslaan, of zorgt Spanje voor de exit van het gastland?

Spanje – Duitsland

Beide teams zijn topfavorieten op dit EK, maar kwamen ook al vaker tegenover elkaar te staan in grote toernooien. Zo won Spanje de halve finale in het WK van 2010, de finale van het EK in 2008 en in de groepsfase van het EK 1984, maar Duitsland kon dan weer winnen in de groepsfases van het WK in 1966 en 1982, en in het EK van 1976 en 1988.

Het laatste onderlinge duel tussen deze twee teams werd gespeeld op het WK in Qatar. In de groepsfase werd het 1-1, met goals van Alvaro Morata en Niclas Füllkrug. Beide spelers zijn ook op dit groot toernooi weer aanwezig, dus we krijgen misschien wel een heruitgave van de WK-wedstrijd. Al zal er na deze wedstrijd wel één duidelijke winnaar moeten overblijven.

Spanje

De Nations League-winnaar kwam met hoge ambities naar dit EK: met de eindwinst Duitsland inhalen als land met de meeste EK-titels. Als groepswinnaar en kwartfinalist lijken ze alvast goed op weg naar die ambitie.

Spanje is het enige land dat zonder puntenverlies de groepsfase afsloot. Tegen Kroatië werd al meteen duidelijk dat dit team op scherp staat, en dat ze niet veel kansen onbenut zullen laten. Die eerste wedstrijd in de groepsfase eindigde op 3-0. Ook Italië moest er een paar dagen aan geloven, al bleef het nu wel bij 1-0.

In de vorige ronde speelde Spanje tegen Georgië, dat kon stunten tegen Portugal en zo als een van de beste derdes mee naar de achtste finales mocht. Al voor er 20 minuten gespeeld waren, stond het 1-0 voor de Georgiërs door een doelpunt van Robin Le Normand in eigen doel. Ongeveer 20 minuten lang bleef de 1-0 op het bord staan, voor Rodrigo de aansluitingstreffer tegen de netten kon trappen. Na de rust konden ook Fabian Ruiz, Nico Williams en Dani Olmo nog scoren voor Spanje.

De Spaanse aanval is nu trouwens bijzonder sterk. Alvaro Morata is opnieuw aanwezig, en ook Nico Williams zorgt voor de beweging tijdens de counters. Ook kijken we nog steeds uit naar Lamine Yamal. De jonge aanvaller kon nog geen goal scoren, al zoekt hij steeds wel naar het goede schot. Met die goal zou hij de jongste doelpuntenmaker op een EK ooit worden, een record dat nu op naam staat van de Zwitserse Johan Vonlanthen die in 2004 op 18-jarige leeftijd tegen Frankrijk scoorde.

Duitsland

Het gastland wil nog steeds het slechte resultaat van de voorbije jaren goedmaken. Twee jaar geleden, op het WK in Qatar, werden de Duitsers al uitgeschakeld in de groep met Japan en Spanje. Ook na dat WK ging het nog even moeilijk, maar Duitsland kon toen wel winnen van Frankrijk en Nederland. Aan de start van dit EK zijn ze alvast goed begonnen.

Duitsland moest in de groepsfase enkel punten afstaan tegen Zwitserland. De ploeg van Toni Kroos begon sterk in de openingswedstrijd, en versloeg Schotland met 5-1. Ook tegen Hongarije bleven de Duitsers sterk, waardoor Hongarije voor de tweede keer op rij verloren. In de volgende en laatste wedstrijd van de groepsfase ging het niveau dan eventjes naar beneden, waardoor Zwitserland bijna nog groepswinnaar kon worden. Door een late goal van Füllkrug werd het toch nog 1-1.

Zaterdag moest Duitsland in de achtste finale tegen Denemarken. Beide teams creëerden wel wat kansen, maar het was wachten tot minuut 53 voor het eerste doelpunt viel. Kai Havertz mocht een penalty vanwege een handsbal binnentrappen. Denemarken moest toen op zoek naar een aansluitingstreffer, maar het was Jamal Musiala die een kwartier later de eindstand vastlegde: 2-0 in het voordeel van Duitsland.

De terugkeer van Toni Kroos heeft misschien wel al wat geholpen bij het parcours van de Duitsers. Maar het is niet alleen Kroos die voor het goede voetbal zorgt. Doorheen het team zit een as met veel ervaring, met onder andere keeper Manuel Neuer, verdediger Antonio Rüdiger, middenvelders Kroos en Ilkay Gündogan, en aanvaller Kai Havertz. Die laatste wordt ook bijgestaan door Leverkusen-spits Florian Wirtz en de jonge Jamal Musiala. Duitsland is dus een team met zowel ervaring als jong geweld, wat misschien wel een dodelijke combinatie is voor (bijna) elke tegenstander.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek