Search
Close this search box.

EURO 2024: Spanje – Frankrijk

Spain Spanje Espagne

Met de halve finales komt het Europees kampioenschap voetbal 2024 bijna aan zijn einde. Spanje en Frankrijk mogen op dinsdag 9 juli aan die halve finales beginnen, en strijden voor een plekje in de finale. Beide landen zijn verwoed op zoek naar een nieuwe EK-titel, en zullen er alles voor geven om door te stoten. Lees hier alles over deze wedstrijd.

Spanje – Frankrijk

Deze twee landen speelden hun eerste onderlinge duel op het EK van 1984. In de finale in Parijs werd het toen 2-0 voor de Fransen, met goals van Platini en Bellone. Sindsdien speelden de teams nog 35 wedstrijden tegen elkaar, in totaal dus goed voor 36 duels. Van die duels won Frankrijk 13 keer, Spanje won 16 keer, en 7 keer eindigde de wedstrijd op gelijkspel. Spanje scoorde in totaal wel 15 goals meer dan hun tegenstander.

Het laatste duel was opnieuw een finale, die van de Nations League in 2021. Scheidsrechter Anthony Taylor, die ook actief is tijdens dit EK, floot Frankrijk naar de overwinning. In het legendarische San Siro in Milaan trapte Mikel Oyarzabal Spanje eerst op voorsprong, maar niet veel later maakte Benzema het weer gelijk. Kylian Mbappé trapte Frankrijk 10 minuten voor het eind naar de eindwinst.

Spanje

Spanje heeft alvast kunnen verhinderen dat Duitsland niet meer voorsprong kan nemen als land met de meeste EK-titels. In de Mercedes-Benz Arena in Stuttgart werd het 2-1 voor de Spanjaarden. Net na de rust kwam Spanje op voorsprong door een goed geplaatste kopbal van Dani Olmo, en na een gelijkmaker in minuut 89 zette Mikel Merino in de laatste minuut van de verlengingen de eindstand vast. Exit Toni Kroos, en Spanje gaat door naar de volgende ronde.

Al had het ook anders kunnen zijn: Florian Wirtz maakte wel pas in minuut 89 de gelijkmaker, maar de Duitsers hadden meer kansen dan de Spanjaarden. Ook de andere statistieken, zoals het percentage balbezit en de passnauwkeurigheid, lagen heel dicht bij elkaar. Deze finale avant la lettre was dus geen overtuigende zege voor Spanje. Om Frankrijk te verslaan, en misschien daarna ook nog Engeland of Nederland, zullen ze toch een versnelling hoger moeten schakelen.

Spanje kan wel al terugkijken op een geslaagd EK. Als de enige groepswinnaar zonder puntenverlies troefden ze Kroatië en Italië al af, en ook Georgië moest er in de vorige ronde aan geloven. Het Spaanse elftal is dus bijzonder goed bezig, maar ook ambitieus. In 2012 konden ze hun EK-titel van 2008 verdedigen, en ze zouden graag nog eens zo’n succesvolle periode meemaken.

Een van de Spaanse pionnen in die zoektocht is Lamine Yamal. De jonge speler zoekt nog steeds naar zijn eerste doelpunt, maar staat wel samen met Xavi Simons bovenaan de lijst van assistgevers. Samen met Nico Williams, de snelle vleugelspeler van Athletic Club, is de Spaanse aanval snel en wendbaar.

Frankrijk

Les Bleus werden de doodsteek voor het Portugal van Cristiano Ronaldo, toen ze zich na een strafschoppenreeks plaatsten voor de halve finale. Hoewel er in totaal zo’n 35 schoten afgevuurd werden, waaronder 9 op doel, scoorde geen enkel team tijdens de reguliere speeltijd of de verlengingen. Het duel moest dus beslist worden door penalty’s, en die kon Frankrijk winnen met 3-5.

In dit duel lag het overwicht zelfs lichtjes in het voordeel van Portugal, want de Portugezen controleerden het spel met zo’n 60% balbezit en 93% passnauwkeurigheid. Toch waren het de Fransen die met meer schoten gevaarlijker waren aan het doel. Of de beste ploeg dan gewonnen heeft, mag u zelf beslissen. Toch is het duidelijk dat ook Frankrijk meer moet doen om voorbij Spanje te geraken.

Anders dan Spanje liet Frankrijk wel punten liggen in de groep met Nederland en Oostenrijk, en eindigden ze niet op de eerste plaats. Daardoor speelden ze in de achtste finale tegen België, dat na de 1-0 uit het EK ligt. Een wedstrijd later speelden ze dus tegen Portugal.

Opmerkelijk: Frankrijk stootte door naar de halve finale zonder maar één veldgoal te scoren. Hun doelpunten komen enkel van penalty’s of eigen doelpunten van het andere team. Sterspeler Kylian Mbappé heeft daardoor al veel kritiek gekregen, want hij scoorde nog maar één keer, vanop de stip. Om de topscorer van dit EK te worden moet hij dus al minstens 3 doelpunten maken.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!