Search
Close this search box.

EURO 2024: Spanje – Engeland

Spain Spanje Espagne

De finale van het EURO 2024 wordt op zondag 14 juli gespeeld in het Olympiastadion in Berlijn. Spanje en Engeland spelen dan voor de eindwinst van de 17e editie van het EK. Wordt Lamine Yamal de jongste EK-winnaar, of zullen Jude Bellingham en co toch de bovenhand nemen? Lees hier alles over deze belangrijke wedstrijd.

Spanje – Engeland

De eerste keer dat Spanje en Engeland tegenover elkaar stonden, was tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Madrid op 15 mei 1929. Spanje won toen de wedstrijd nipt met 4-3. In totaal speelden de landen 27 keer tegen elkaar, waarvan Engeland 13 wedstrijden won. Dat zijn er drie meer dan hun tegenstander, en 4 keer eindigde de wedstrijd op gelijkspel.

Het laatste duel was een groepswedstrijd tijdens de Nations League van het seizoen 2018-19. In Sevilla scoorde Raheem Sterling er twee voor Engeland, en ook Marcus Rashford maakte een doelpunt. Zo werd het 3-2 voor de Engelsen. Die zouden daarna wel verslagen worden door Nederland, dat in de finale zou verliezen van Portugal. Engeland werd uiteindelijk derde na penalty’s tegen Zwitserland.

Sterling en Rashford zijn er dit jaar allebei niet bij. Raheem Sterling speelde wel een goed seizoen bij Chelsea, dus is het vreemd dat hij niet werd opgeroepen door coach Gareth Southgate. Marcus Rashford speelde geen goed seizoen bij Manchester United, dus kunnen we ons wel inbeelden dat Southgate voor meer zekerheid koos.

Spanje

De Spanjaarden plaatsten zich als eerste voor de finale na hun overwinning tegen Frankrijk. In de Allianz Arena van München bracht Randal Kolo Muani de Fransen eerst op voorsprong, maar Lamine Yamal maakte het in de 21e minuut gelijk en werd zo de jongste doelpuntenmaker ooit op een EK. Nog geen 5 minuten later legde Dani Olmo de eindstand vast. Voor de resterende 65 minuten van de wedstrijd kwamen beide teams nog gevaarlijk dicht in de buurt van het doel, maar er viel geen doelpunt meer.

Toch zal de finale niet genoeg zijn voor de ambitieuze Spanjaarden. Ze willen graag het record van de meeste EK-titels, dat ze nu delen met Duitsland. Die laatste werd ook door Spanje naar huis gestuurd, nadat Mikel Merino een late goal scoorde om de 2-1 op het bord te zetten. Dat was nadat ze ook Georgië met 4-1 konden verslaan in de achtste finales. Spanje was ook de enige groepswinnaar zonder puntenverlies, wat maakt dat ze een zo goed als perfect parcours achter de rug hebben.

Zoals eerder gezegd scoorde Lamine Yamal tegen Frankrijk zijn eerste EK-goal. Na de finale zou hij ook de jongste EK-winnaar kunnen worden. Samen met Nico Williams vormt hij een gevaarlijke aanval voor elk team, met een spits als Alvaro Morata als extra ondersteuning. Ook kan Dani Olmo de topscorer voor dit EK worden, want hij staat momenteel op een gedeelde eerste plaats met 3 goals. De enige die nog beter kan doen, is Harry Kane.

Engeland

In de halve finale stond Engeland tegenover Nederland. Al voor er 10 minuten gespeeld werden, stonden de Nederlanders al op voorsprong door een prachtige trap van Xavi Simons. Nog eens 10 minuten later kwamen de Engelsen langszij, maar Harry Kane moest het wel vanop de stip doen. De wedstrijd bleef zo lange tijd gelijk te verlopen, met hier en daar wat schoten en kansen, maar geen enkele bal viel tegen de netten. Nederland en Engeland stevenden zo af op verlengingen, tot Ollie Watkins in de laatste seconde van de reguliere speeltijd nog een doelpunt afdwong. De EK-droom van Nederland was voorbij.

Engeland wou graag een heruitgave van de finale van het EK in 2021, toen ze tegenover Italië kwamen te staan. Die werd echter al uitgeschakeld door Zwitserland in de achtste finale, maar Engeland zal toch maar al te graag die EK-titel dit keer wel te pakken krijgen. Tot aan het duel met Nederland leken de Engelsen niet heel sterk, met wedstrijden die vaak op gelijkspel eindigden. Toch versloegen ze Slowakije en Zwitserland in de knock-outronde.

Voor Engeland scoorde Harry Kane tot nu toe dus de meeste goals, maar Jude Bellingham scoorde er maar ééntje minder. Dit team weet dus wel hoe het op doel moet afwerken. Enkel Phil Foden moet nog naar zijn beste vorm zoeken: de aanvaller van Manchester City kon nog niet heel veel kansen creëren, maar speelde tegen Nederland wel zijn beste wedstrijd.

Magic Betting live

Wil je het Europees kampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting app of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!