Search
Close this search box.

Magic Game: Cercle Brugge – Kilmarnock

Cercle

In de tweede kwalificatieronde voor de Europa League speelt Cercle Brugge deze week tegen het Schotse Kilmarnock. Momenteel staat de score gelijk door de eerste wedstrijd in Schotland, maar kan Cercle in eigen huis doorstoten naar de volgende ronde?

Europa League

De UEFA Europa League is het tweede belangrijkste internationale voetbaltoernooi voor clubs in Europa. Het toernooi bestaat al sinds 1971, maar staat sinds 2009 bekend als de Europa League. Daarvoor heette het de UEFA Cup of Europacup III. De recordhouder met de meeste titels is Sevilla met 7 titels. Die ploeg maakt dit jaar geen kans om zich nogmaals te bewijzen in het toernooi, want Sevilla eindigde pas op de 14e plaats in de Spaanse La Liga. De club zal nog wel even recordhouder blijven, want de dichtste achtervolger Inter Milaan heeft nog maar 3 eindoverwinningen. De topscorer in deze competitie is de Zweedse Henrik Larsson, hij scoorde 40 doelpunten voor Feyenoord, Celtic en Helsingsborgs.

De titelverdediger op de Europa League is Atalanta. In de finale versloegen ze Leverkusen, die tot dan toe in nog geen enkele competitie nog maar één wedstrijd verloren hadden. Onder meer Rode Duivel Charles De Ketelaere bezorgde Atalanta deze 3-0 overwinning door een hattrick van Ademola Lookman. Op de weg naar die finale versloeg Atalanta onder meer Liverpool en Marseille.

Op 11 juli werden de eerste wedstrijden van de eerste kwalificatieronde voor deze editie gespeeld. Cercle Brugge mag aantreden in de tweede kwalificatieronde, die startte op 25 juli. Na deze ronde volgt nog een derde kwalificatieronde, waarna op het einde van augustus de play-offronde wordt gespeeld. De groepsfase voor het hoofdtoernooi begint dan eind september, en de knock-outronde start in februari 2025. De finale staat gepland op 21 mei 2025.

Cercle Brugge

Cercle Brugge bestaat al sinds 1899, werd in 1911 de eerste Vlaamse club die kampioen van België kon worden, en in 1927 was Cercle de eerste Brugse ploeg die zowel het kampioenschap als de beker kon winnen in hetzelfde jaar. Daarna behaalde Cercle nog niet heel veel bekers, maar het is duidelijk dat zij een belangrijke plaats hebben in de Belgische voetbalgeschiedenis. Het deelt het Jan Breydelstadion met stadsrivaal Club Brugge.

Cercle staat momenteel helemaal onderaan in de Jupiler Pro League, na een 3-0 nederlaag tegen Westerlo. Al zullen de Bruggelingen zich daar nog niet veel zorgen over maken: vorig jaar begonnen ze ook aan de JPL met een nederlaag tegen Antwerp, maar geraakten ze uiteindelijk wel tot de 5e plaats in de competitie en de 4e plaats na de play-offs.

De Vereniging eindigde vorig jaar op de 4e plaats in de Jupiler Pro League, genoeg om een ticket voor de kwalificaties van de Europa League te bemachtigen. In de eerste wedstrijd van deze kwalificatieronde in Schotland was het Kazeem Olaigbe die Groen-Zwart op voorsprong kon brengen, maar de Schotten kwamen een kwartiertje later met het antwoord. Het vertrouwde Jan Breydelstadion kan dus voor Cercle wel eens een voordeel zijn. Als Cercle niet kan winnen tegen Kilmarnock, is er nog steeds de mogelijkheid om succes te boeken in de Conference League.

Kilmarnock FC

Deze Schotse club werd opgericht in 1869, is de oudste professionele voetbalploeg van Schotland en was ook aanwezig op de allereerste Schotse beker in 1873. In 1899 werd de club dan toegelaten tot de Schotse eerste klasse, en werd daar een van de meest succesvolle kleinere clubs. Vanaf 1993 tot de degradatie in 2021 speelde de club onafgebroken in de Schottish Premier League, na één jaar promoveerden ze weer. Vorig jaar eindigde Kilmarnock op de 4e plaats in de Schottish Premier League, dit jaar moest het team nog geen wedstrijd spelen in de eigen competitie.

Tot nu toe kon Kilmarnock nog maar één keer kampioen te worden van Schotland. Ook won het drie keer de Schotse beker, eenmaal de Schottish League Cup en drie keer werden ze kampioen in de tweede klasse. Internationaal behaalde het team nog weinig successen, om niet te zeggen geen. Nog maar één keer speelde Kilmarnock mee in de Champions League, toen nog Europacup I, en dat was in 1965. Dit jaar is ook pas de tweede keer dat ze zich kunnen kwalificeren voor de Europa League, na het debuut in 2019. Toen geraakte Kilmarnock ook niet verder dan de kwalificaties.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!