Search
Close this search box.

Preview: Vuelta Ciclista a Espana 2024

Vuelta

Op zaterdag 17 augustus gaat de 79e editie van de Vuelta Ciclista a Espana van start in de Portugese hoofdstad Lissabon. Sepp Kuss kon vorig jaar zegevieren in Madrid, en ook dit jaar maakt hij kans bij afwezigheid van enkele andere grote namen. Maar ook de Sloveen Primoz Roglic en de Brit Adam Yates zullen ongetwijfeld op de loer liggen.

Vorig jaar

Een jaar geleden kregen we een Vuelta te zien die misschien al in de zesde etappe werd beslist. Remco Evenepoel stond op dat moment voor in het klassement, maar plots zag hij een grote kopgroep met namen als Lenny Martinez, Mikel Landa en Sepp Kuss wegrijden. Die laatste won de rit en had drie minuten voorsprong op Evenepoel. Zo kwam Kuss vanaf dag acht in de leiderstrui, maar Evenepoel en ook Primoz Roglic zouden hun achterstand wel nog wat kunnen inhalen.

Na de tijdrit op dag tien naderden de twee zelfs op een minuut van Kuss. Maar ook dat bleef niet duren, want de zware dertiende rit naar de Col dut Tourmalet zou het klassement nog maar eens verstoren. De vermoeide Evenepoel verloor in één klap zelfs 27 minuten, onbegonnen werk dus. Hij zou in de slotweek zich nog wel herpakken met ritzeges en zelfs de bergtrui binnenhalen. Jonas Vingegaard kon wel zijn slag slaan op de Tourmalet, en Kuss en Roglic bleken aan elkaar gewaagd te zijn. In de slotweek bleef dat Jumbo-Visma-drietal samen koersen, en gunden ze Kuss de overwinning.

Parcours

Voor de tweede keer in de geschiedenis start de Vuelta dit jaar in Lissabon, nadat de Portugese hoofdstad ook al in 1997 de start verzorgde. In totaal blijft de koers drie dagen in Portugal, waarna de renners Spaanse bodem raken met een bergrit in de regio Extremadura. Daarna gaat de ronde verder met een aantal heuvel- en sprintritten in Andalusië.

Pas in rit twaalf staat er weer een echte aankomst bergop op het programma, we zitten dan ondertussen in de regio Galicië. Voor de rest van de Vuelta bevinden we ons dan in het noorden van Spanje, en vanaf dan wordt het echt loodzwaar: bijna elke dag bevat de ronde beklimmingen van de eerste categorie of zelfs de buitencategorie, met als hoogtepunt de beklimmingen in het Picos-gebergte. De Vuelta eindigt daarna met een tijdrit in en rond Madrid.

Favorieten

Met grote afwezigen als Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard mist deze Vuelta enkele van de grootste renners en is er ook geen duidelijke topfavoriet. Dat wil dus zeggen dat we een zeer open wedstrijd te zien zullen krijgen.

Een van de grootste kanshebbers voor de eindwinst is Primoz Roglic. De 34-jarige Sloveen zou in zijn optimale vorm wel eens voor de vierde keer de Spaanse ronde op zijn naam kunnen schrijven, en zo het record van Roberto Heras delen, maar de voorbereiding van Roglic verliep niet zoals gehoopt. In de Tour de France brak hij een ruggenwervel, waardoor hij uit de wedstrijd moest stappen. Het is dus nog niet helemaal zeker of hij de start haalt, en in welke vorm hij dan zal koersen. Vorig jaar werd hij derde in de Vuelta.

Ook Sepp Kuss heeft als titelverdediger veel kans om de koers opnieuw te winnen. Hij schreef vorig jaar geschiedenis door als derde renner van het toenmalige Jumbo-Visma, nu Visma / Lease a Bike, in hetzelfde seizoen een grote ronde aan zijn erelijst toe te voegen. Ze stonden vorig jaar zelfs met drie op één podium. Zo zal het dit jaar niet verlopen, want Kuss mist de steun van Roglic en Vingegaard. Voor het eerst krijgt hij dus de rol van kopman.

Vanuit de Vuelta-baas werd gevraagd om Juan Ayuso mee naar Spanje te sturen, maar daar wordt voorlopig nog geen gehoor aan gegeven. Wel staat de ploeg er met Adam Yates, die in de Tour de France van cruciaal belang was voor zijn kopman Tadej Pogacar. Daarmee bevestigde Yates zijn positie als een van de beste klimmers ter wereld. Vorig jaar nam Yates niet mee aan de Vuelta, zijn beste prestatie was een vierde plaats in 2021.

In eigen land mag Mikel Landa proberen zijn eerste Vuelta te winnen. Zonder zijn vaste kopman Remco Evenepoel mag hij als kopman aantreden. In Frankrijk leek het niveau en de vorm van de Spaanse klimmer van Soudal Quick-Step zeker in orde, en hij was misschien wel de beste knecht van allemaal. Het enige wat in zijn nadeel spreekt is dat hij nog niet heel succesvol is geweest in de Spaanse ronde: tot vorig jaar kwam hij nooit echt bovenaan in het klassement. Vorig jaar eindigde hij als vijfde.

Magic Betting live

Wil je deze Vuelta nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek