Search
Close this search box.

Ijshockey 101: Jouw complete gids

'Ice Hockey 101: Your Complete Guide' title on a blue background.

Ijshockey 101: Jouw complete gids

Voetbal is niet de enige sport waar mensen graag op wedden; ook ijshockey wordt steeds populairder als het gaat om gokken. Weddenschappen op ijshockey zijn niet alleen leuk, maar je moet ook goed op de hoogte zijn van de competitie. Net als bij voetbal zal de favoriet vaak de overhand hebben.

Wat is ijshockey?

Laten we bij het begin beginnen: wat is ijshockey eigenlijk? Het is een variant van gewoon hockey, maar dan op ijs. Een belangrijk verschil is dat er een puck wordt gebruikt in plaats van een bal.

Elke wedstrijd bestaat uit drie periodes van 20 minuten speeltijd. Als er een onderbreking is, wordt de tijd stopgezet. Tussen de periodes door is er een pauze van 15 minuten.

Het speelveld is ook verdeeld in drie zones. Elk team heeft vijf spelers en een goalie op het ijs. Het team dat de meeste doelpunten maakt, wint de wedstrijd.

Er zijn drie soorten straffen in ijshockey: minor (twee minuten), double-minor (vier minuten) en major (vijf minuten). De speler die gestraft wordt, moet het ijs verlaten, wat betekent dat de tegenstander tijdelijk met een man meer speelt.

Ijshockey is vooral populair in Noord-Amerika, het Oostblok en de Scandinavische landen. Dit is geen toeval, want het zijn allemaal landen waar het in de winter behoorlijk koud kan zijn.

In België is ijshockey minder bekend, maar er zijn wel degelijk Belgische competities op hoog niveau. Door de opkomst van nieuwe sportkanalen op TV en online, krijgt ijshockey steeds meer aandacht in ons land.

Hoe moet je wedden op ijshockey?

IJshockey heeft, net als voetbal, verschillende soorten weddenschappen. De meest populaire bij bookmakers zijn moneyline (ML), handicapweddenschappen (spread) en overs/unders. 

Voor ijshockey is het slim om vooral single bets te plaatsen. Een uitzondering kan zijn als je een systeemweddenschap doet op bijvoorbeeld doelpuntenmakers. Dit soort weddenschappen kan je meer winst opleveren met minder risico.

Moneyline weddenschap

Bij moneyline wedden, gokken we simpelweg op welk team we denken dat gaat winnen. Vaak zijn de odds voor de favoriet en de underdog redelijk dicht bij elkaar, met meestal een verschil van zo’n twintig cent. 

Bij moneyline bets zijn de weddenschappen inclusief eventuele verlengingen en penalty’s. Dat is het belangrijkste verschil met 1×2 voetbalweddenschappen, die alleen voor de reguliere 90 minuten gelden.

Bijvoorbeeld:

  • Winnipeg Jets @ 1.80
  • Chicago Blackhawks @ 2.05

Handicap weddenschappen

Bij handicapweddenschappen krijgt een team een soort van virtuele voorsprong of achterstand in de wedstrijd. Dit gebeurt meestal met een half of een heel doelpunt. We noemen dit ‘pucklines’. Deze worden toegewezen aan zowel de favoriet als de underdog.

Normaal gesproken begint de favoriet met -1.5 goals, terwijl de underdog +1.5 goals krijgt.

Bijvoorbeeld:

  • Pittsburgh Penguins – 1.5 goals @ 2.85
  • Toronto Maple Leafs + 1.5 goals @ 1.45

Voor de Toronto Maple Leafs betekent dit dat de weddenschap winnend is als ze de wedstrijd winnen of met maximaal één goal verliezen. De Pittsburgh Penguins moeten daarentegen met minstens twee goals verschil winnen om de spread te dekken. De +/- 2.5 spread is een van de alternatieve pucklines.

Als je een handicap met een heel punt speelt, zoals een -1 handicap, en de wedstrijd wordt gewonnen met precies één goal verschil, dan is de weddenschap ongeldig.

Totaal aantal goals weddenschappen

Als het gaat om het wedden op het totaal aantal goals, stellen bookmakers meestal een lijn in van 5 tot maximaal 6.5. Je kunt inzetten op meer goals dan de aangegeven lijn (over) of juist op minder (under). 

In vergelijking met basketbal en American Football worden er bij ijshockey veel minder goals gescoord. Daarom zullen bookmakers de lijn niet snel veranderen, maar eerder de odds aanpassen.

Side Bets

Er zijn ook andere interessante side bets. Sommige teams presteren bijvoorbeeld beter in bepaalde periodes, terwijl ze in andere juist zwak zijn. In dat geval kan het wedden op specifieke periodes aantrekkelijk zijn.

Bovendien hebben sommige teams een sterke aanval, terwijl anderen dat niet hebben. Hier kan het interessant zijn om te wedden op team totals.

‘Player Specials’ zijn ook een leuke optie. Hierbij wedden we dat een speler een bepaald aantal punten of doelpunten haalt in een wedstrijd, of juist dat hij dat niet doet. Dit kan in de vorm van een over/under weddenschap.

Bij het tellen van punten worden doelpunten, assists en voorassists meegeteld. Sommige bookmakers bieden ook de mogelijkheid om te wedden op het aantal schoten dat spelers nemen.

Waar moet je op letten?

Bij ijshockey speelt geluk vaak een rol. Underdogs winnen regelmatig, en het komt vaak voor dat een team met minder schoten op doel en puckbezit toch wint. Door de factoren in dit artikel in overweging te nemen, vergroot je je kansen op winst.

Het inzetten van backup-goalies is meestal niet goed voor de kansen van een team. Ook de drukte van het speelschema en diepere statistieken zijn belangrijke factoren.

Druk speelschema

Als je gaat wedden op ijshockey, vooral de NHL, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. NHL-teams spelen 82 wedstrijden in het reguliere seizoen en hebben een behoorlijk intensief schema. 

Het komt vaak voor dat ze twee wedstrijden in twee dagen spelen, wat we back-to-back wedstrijden noemen. Drie wedstrijden in vier dagen of zelfs vier in zes dagen is eerder normaal dan uitzonderlijk. 

Als teams in een korte tijd veel moeten reizen, is dat zeker iets om in gedachten te houden. Daarnaast zijn er elk seizoen teams die thuis veel beter presteren dan uit, of andersom.

Blessures

In de NHL, net als bij bijna elke teamsport, is het slim om te checken of teams belangrijke spelers missen door blessures. Als er één of meerdere belangrijke spelers ontbreken, zie je dat vaak terug in de odds. 

 

Bij honkbal spelen de startende pitchers een grote rol in de quoteringen. In de NHL is de impact van de startende goalie echter minder groot, althans dat zeggen de bookmakers. IJshockeyteams hebben meestal een eerste goalie en vaak nog één of twee reserve-goalies.

Schiet -en red percentage

Bij ijshockey speelt geluk vaak een grote rol in bijna elke wedstrijd. Een puck kan zomaar via een paar benen in het doel belanden, en behalve een handvol bewezen keepers, speelt ook geluk een rol bij het reddingspercentage. Bij ‘PDO’ tel je het schotpercentage en het reddingspercentage bij elkaar op. 

Het ‘PDO’ ligt meestal rond de 100 procent. Als teams daarboven komen, kunnen ze een terugval verwachten, en andersom geldt hetzelfde. Voor meer info over PDO en andere statistieken kun je hier terecht.

Goalies: Goals Saved Above Average Percentage

Keepers zijn super belangrijk in het ijshockey. Twee van de meest interessante statistieken zijn het redpercentage van de goalie en het ‘Goals Saved Above Average percentage’ (GSAA). Je kunt alle gedetailleerde stats van NHL-keepers hier vinden.

In de NHL liggen de teams vaak dicht bij elkaar, waardoor lange win- of verliesreeksen van tien wedstrijden of meer zeldzaam zijn. Het is daarom slim om regelmatig op underdogs in te zetten.

Bookmakers letten vooral op de huidige vorm van de teams en minder op diepere statistieken zoals het corsi for percentage (puckbezit), het aantal grote kansen en expected goals.

Odds voor wedden op ijshockey

Bij ijshockey spelen de krachtsverhoudingen vaak een grote rol in de uiteindelijke uitslag. Snelheid, kracht en finesse zijn bepalend voor de sterkte van een team, waardoor de favoriet meestal ook de winnaar is. Dit zie je vaak ook terug in de odds.

Wed op ijshockey bij Magic Betting

Wedden op ijshockeywedstrijden is echt een leuke bezigheid. Denk aan die 5-tegen-4 en 5-tegen-3 powerplays, waar de kans op doelpunten flink toeneemt. 

Teams die achterstaan, gaan vaak all-in en halen hun goalie van het ijs voor een man-meer situatie. Dit resulteert vaak in ‘empty netters’, wat het (live) spelen van pucklines extra spannend maakt.

Ben je klaar om een weddenschap te plaatsen op een ijshockeywedstrijd? Ga dan naar Magic Betting en zet je weddenschap in!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek