Search
Close this search box.

Preview: Europees voetbal

European Europees européen

Op 1 juni versloeg Real Madrid het geel-zwarte Dortmund in het Wembley-stadium, en het pakte zo al de 15e Champions League-titel in hun geschiedenis. Voor de winst in de Europa League kon Atalanta Bergamo winnen door een hattrick van Ademola Lookman, en het Griekse Olympiakos won de Conference League. In dit nieuwe seizoen in het Europees voetbal gaan we opnieuw op zoek naar winnaars in deze competities. Lees er alles over in dit artikel.

Champions League

In Londen was de Koninklijke uit Madrid te sterk voor de Borussen, maar hun overwinning ging niet van een leien dakje. Ze werden al snel op de proef gesteld vanaf de 8e finale, en moesten zo telkens opnieuw het beste van zichzelf laten zien. Tegen RB Leipzig wonnen ze met 2-1, en tegen Manchester City werd het twee keer gelijk. De penalty’s beslisten in het voordeel van de Spanjaarden. Ook Bayern München kon Real Madrid niet tegenhouden op hun weg naar de finale.

De Koninklijke behoort ook opnieuw tot de favorieten om de trofee omhoog te houden. Zeker met nieuwe aanwinst Kylian Mbappé, die samen met sterspelers Jude Bellingham en Vinicius Junior in de aanval kan spelen. Met nog heel wat grote namen in het Real Madrid-team vormen ze een van de meest getalenteerde selecties ooit. Ze worden uitgedaagd door onder andere Manchester City en Bayern München, twee van hun uitdagers van vorig jaar, die in de aanval geleid worden door respectievelijk Erling Haaland en Harry Kane.

De Champions League zal vanaf dit jaar ook een nieuw format volgen, net als de andere competities in het Europees voetbal. Vanaf dit seizoen zullen er 36 teams om de eindwinst spelen, vier meer dan vorige jaren. Deze teams spelen tegen elkaar in reeksen om zoveel mogelijk punten te verzamelen. De top 8 gaat door naar de 8e finale, en de 16 beste teams gaan door naar een soort play-offs om zich ook te kwalificeren voor de 8e finale. Die begint op 4 maart 2025, en de finale zal gespeeld worden op 31 mei 2025. Het toneel voor die finale is de Allianz Arena van Bayern München.

Europa League

Ademola Lookman was de held van Bergamo door zijn hattrick in de finale tegen Bayer Leverkusen. De Bundesliga-winnaar had dat seizoen tot dan toe in geen enkele competitie verloren, maar zag de Italianen toch naar huis vertrekken met de 3-0 en de Europa League-titel op zak. Ook Rode Duivel Charles De Ketelaere deelde mee in de feestvreugde.

Of de Italianen dit jaar ook favoriet zijn om de titel in handen te krijgen, valt nog af te wachten. Met zijn eerste competitiegoal van het seizoen trapte Charles De Ketelaere deze week zijn Atalanta naar een nipte overwinning tegen Fiorentina, dat vorig jaar nog in de finale van de Conference League stond. Na vier wedstrijden staat Atalanta op de 9e plaats, met 2 overwinningen en 2 verliezen.

Net als de Champions League volgt ook de Europa League dit jaar een nieuw format in het Europees voetbal. Door de vier extra ploegen worden er ook meer wedstrijden gespeeld, 189 in plaats van 141. Atalanta zal ook zijn titel niet kunnen verdedigen, want de verliezers in de knock-outronde van de Champions League zakken niet meer af naar de Europa League. Atalanta is als Europa League-winnaar dit jaar meteen gekwalificeerd voor de Champions League. De eindronde begint in januari, de finale staat gepland op 21 mei 2025 in het San Mamés van Athletic Bilbao.

Conference League

Net als een jaar eerder verloor Fiorentina opnieuw in de finale van de Conference League. Die eerste keer deden ze dat tegen West Ham United, de tweede keer was Olympiakos Piraeus de betere ploeg. Na verlengingen won Olympiakos in eigen land voor het eerst een trofee in het Europees voetbal.

Olympiakos kon zich vorig jaar opnieuw kwalificeren voor een Europese competitie. Na een interessant seizoen in Griekenland eindigde het op de derde plaats, na PAOK en rivaal AEK Athene. Dit jaar staat Olympiakos na vier gespeelde wedstrijden op een gedeelde eerste plaats met diezelfde twee tegenstanders.

Omdat Olympiakos dit jaar voor de Europa League is gekwalificeerd, zullen de Grieken dus ook hun titel niet kunnen verdedigen. De finale van de Conference League 2024-2025 zal gespeeld worden in het Wroclaw Stadium in de gelijknamige stad in Polen. De winnaar is meteen gekwalificeerd voor de Europa League, tenzij ze zich kunnen kwalificeren voor de Champions League door het binnenlandse voetbal.

Magic Betting live

Wil je deze competities nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek