Search
Close this search box.

Preview: WK Wielrennen Zürich 2024

Zurich Zürich

Het Wereldkampioenschap wielrennen in Zürich belooft een van de meest uitdagende toernooien van dit jaar te worden, en een waarin de beste renners zullen moeten vechten voor de overwinning. Tussen de renners zitten onder meer Tour de France-winnaar Tadej Pogacar, en Remco Evenepoel, die nog geniet van zijn dubbele overwinning op de Olympische Spelen. Lees alles over dit kampioenschap in dit artikel.

Parcours

Vorig jaar reden de atleten door de straten van Glasgow, waar Mathieu van der Poel solo naar de overwinning reed. Hij is er opnieuw bij, maar hij geeft zelf toe dat dit parcours te uitdagend voor hem zou zijn. Op zondag 29 september rijden de mannen in totaal zo’n 274 kilometer, daarmee ook een van de langste races van het jaar, net onder de 288 km van Milaan-San Remo. De vrouwen rijden 154 kilometer door de stad. In totaal leggen de mannelijke renners meer dan 4.000m aan hoogtemeters af, de vrouwen leggen 2384 hoogtemeters af.

Het is dus duidelijk dat deze wedstrijd niet makkelijk wordt. Ten opzichte van vorig jaar in Glasgow moeten zowel de vrouwen als de mannen meer klimmen, vanuit routes die respectievelijk vertrekken van Uster en Winterthur. De route voor de vrouwen bevat één ronde rond de Greifensee, nadien rijden ze vier en een halve keer rond Zürich. Dat parcours heeft een korte klim in de Zürichbergstrasse, die een gradatie heeft van bijna 16 percent. De mannen beginnen in Winterthur, met enkele beklimmingen voor ze de stad in rijden. Daar volgen ze zeven en een halve keer dezelfde route.

Favorieten Mannen

Het is moeilijk om Tadej Pogacar niet als favoriet te zien voor dit kampioenschap in Zürich. Hij won de Giro d’Italia in mei en de Tour de France in juli, twee prestigieuze titels voor renners van over de hele wereld. Als hij ook het wereldkampioenschap te pakken kan krijgen, voegt hij zich bij een selecte groep wielrenners die de ‘Triple Crown’ konden veroveren. In dat groepje zitten ook Eddy Merckx en Stephen Roche. Na zijn fenomenale overwinning in de GP van Montréal op 15 september, na een solo van zo’n 20 kilometer, lijkt hij opnieuw heel goed in vorm.

Ook de ploeg waar Pogacar nu voor zal rijden is niet te onderschatten. Op het wereldkampioenschap rijden de renners niet voor hun normale ploeg, maar voor hun nationale team. Voor het Sloveense team, waar dus ook Pogacar voor rijdt, zal ook Primoz Roglic zich inzetten. Roglic komt net van een zeer goed resultaat in de Vuelta a Espana: hij veroverde de rode leiderstrui al voor de slottijdrit, die geen gevaar meer vormde. Als ze op de juiste manier samenwerken, kunnen ze dus wel eens een dodelijk team vormen voor elke tegenstander.

Landgenoot Remco Evenepoel zal het dit keer moeten doen zonder sterkhouder Wout van Aert. De renner van Visma / Lease a Bike kwam zwaar ten val in de Vuelta, en zijn blessures zijn onvoldoende genezen. Maar Remco Evenepoel heeft nu veel ervaring en kan steunen op een aantal knappe prestaties, dus hij is meer dan geschikt om het Belgisch team te leiden. Dat bewees hij op dit WK al door in de tijdrit naar het goud te rijden.

Favorieten Vrouwen

Lotte Kopecky heeft veel kans om haar titel te verdedigen op dit Wereldkampioenschap in Zürich. De Belgische reed vorig jaar naar de winst in Glasgow, en sindsdien heeft ze er opnieuw een succesvol jaar opzitten. Zij zou dus graag haar titel willen verlengen op dit stevig parcours.

Alle ogen zullen natuurlijk ook gericht zijn op de Amerikaanse ster Kristen Faulkner, na haar gouden medailles in Parijs. Haar team wordt vervolledigd door Lauren Stephens en Ruth Winder. Met haar Amerikaanse ploeg pakte ze op de Olympische Spelen niet alleen de wegrit, ook op de baan behaalde ze een gouden medaille.

In de tijdrit was Grace Brown de sterkste op de Olympische Spelen. De 32-jarige atlete bewees haar goede vorm al op dit wereldkampioenschap, want op 22 september reed ze naar de overwinning en de wereldtitel in de tijdrit. Samen met onder andere Amanda Spratt rijdt ze voor het Australische team.

Het wordt ook opnieuw uitkijken naar de Deense Cecilie Uttrup Ludwig. Zij liep eind februari een breuk op in haar heiligbeen, waardoor ze maandenlang moest revalideren. De voorjaarsklassiekers en de Vuelta Femenina moest ze dus naast zich laten liggen, maar ze is weer fit en klaar om in actie te komen. Vorig jaar reed ze naar brons op het WK.

Magic Betting Live

Wil je dit wereldkampioenschap nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek