Search
Close this search box.

Preview: ATP Finals 2023

ATPFinals2023

Vanaf zondag 12 november spelen de beste tennisspelers ter wereld om de titel in de Nitto ATP Finals in Turijn, het laatste toernooi van het ATP Tour-seizoen. De finale is voorzien op 19 november. Zal Novak Djokovic een recordaantal overwinningen behalen, of is het toch een van de underdogs die de bovenhand zal nemen?

Algemeen

In het evenement spelen de beste 8 spelers ter wereld, die verdeeld zullen worden in twee groepen van vier. De top twee van elke groep zal dan doorgaan naar de halve finales. De loting voor deze indeling zal gemaakt worden op donderdag 9 november. Het totale bedrag dat gewonnen kan worden is $15.000.000, of iets meer dan €14.000.000. De winnaar zal een recordbedrag van meer dan $4,8 miljoen of €4,5 miljoen ontvangen.

Recordhouders zijn Roger Federer en Novak Djokovic, met beiden 6 overwinningen. Maar niet alleen Djokovic heeft het toernooi al eens gewonnen; ook Zverev, Tsitsipas en Medvedev waren al succesvol. Zij spelen ook dit jaar weer mee.

Novak Djokovic

De ‘Big Titles King’ is de favoriet om ook dit toernooi te winnen. Hij kan, na zijn veertigste Masters 1000-titel in Parijs, ook voor een zevende keer de ATP Finals winnen en daarmee een nieuw record behalen. Nu staat hij nog gelijk met Roger Federer, die ook 6 keer kon winnen. Hij speelde dit seizoen ook weer sterk, met overwinningen in de Australian Open,  de US Open, en in Cincinnati, Parijs en Adelaide.

Carlos Alcaraz

De nummer twee ter wereld verloor al snel in het Masters-toernooi in Parijs, maar hij heeft al bewezen dat hij zijn plek op dit toernooi waard is. Hij won zijn eerste Grand Slam, de US Open, in 2022. Sinds zijn Wimbledon-titel in juli, toen hij Djokovic wist te verslaan in een spannende vijfsetter, is hij enorm op dreef. Zijn andere titels zijn onder andere Indian Wells en Madrid.

Daniil Medvedev

Ook Medvedev moest al snel inpakken op het toernooi in Parijs, maar er ontstond ook wat ophef nadat hij zijn middenvinger zou hebben opgestoken naar het publiek. Hij was duidelijk geïrriteerd door de toeschouwers, maar zou volgens zichzelf gewoon zijn nagels aan het bekijken geweest zijn. De nummer 3 in de ATP-ranking won het toernooi al in 2020 en was finalist in 2021. Sinds februari won hij al 26 van de 27 wedstrijden en won hij in Rotterdam, Doha en Dubai. Nadat hij verloor van Carlos Alcaraz in Indian Wells, kon hij wel weer winnen in Miami.

Jannik Sinner

De Italiaan liet de European Open in Antwerpen nog links liggen, maar zou er wel zijn voor dit toernooi. Hij staat op plaats 4 van de ATP-ranking, maar heeft nog geen Grand Slam kunnen winnen. Wél geraakte hij in Wimbledon tot aan de halve finale, en won hij in augustus de Canadian Open en daarmee de eerste Masters-titel in zijn carrière. Hij won ook in Montpellier en in Beijing, waar hij zowel Carlos Alcaraz en Daniil Medvedev versloeg. Het wordt zijn eerste deelname aan dit toernooi.

Andrey Rublev

Rublev maakte het Novak Djokovic nog moeilijk in het Masters-toernooi in Parijs, en de twee vedetten kunnen alweer oog in oog komen in dit toernooi. Hij behaalde dit jaar al voor het derde jaar op rij 50 overwinningen. In Monte-Carlo won hij ook zijn eerste ATP Masters 1000-titel. Na nog een aantal overwinningen en finaleplaatsen mag hij zich voor het vierde jaar op rij bij de top 8 rekenen.

Stefanos Tsitsipas

Ook Tsitsipas is al gekend in Turijn. De Griek speelt voor de vijfde keer op rij mee en won het toernooi in 2019. In Parijs kon hij de Duitser Alexander Zverev uitschakelen. Hij behaalde dit jaar niet heel veel overwinningen, maar wel veel hoge plaatsen. Zo raakte hij tot minstens de kwartfinales in alle graveltoernooien van de ATP Masters 1000.

Alexander Zverev

Zverev kreeg recent nog een gigantische boete voor mishandeling, maar staat nu wel op de deelnemerslijst. Hij heeft het toernooi al twee keer kunnen winnen: in 2018 en 2021. Zverev komt terug van een enkelblessure, en vierde op de Hamburg European Open emotioneel zijn eerste titel na zijn blessure. Het lijkt wel alsof hij nu hernieuwde energie heeft gevonden.

Holger Rune

De Deen kon genieten van een snelle start van het seizoen. Hij behaalde de titel in de ATP 250 in München, en stond in twee ATP Masters 1000-finales. Ook maakte hij het de nummer 1 van de wereld, Novak Djokovic, al moeilijk in de halve finales van het Masters 1000-toernooi in Parijs. De 20-jarige speler raakte ook tot in de halve finales in Montpellier, Acapulco, Queen’s Club en Basel.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!