Search
Close this search box.

F1: Abu Dhabi Grand Prix

F1 Abu Dhabi

Het Formule 1-seizoen 2023 komt bijna aan zijn einde, maar dit weekend komen de racers en teams nog één keer samen. Op het Yas Marina Circuit mogen de beste F1-coureurs voor de laatste keer dit seizoen hun beste beentje voor zetten. Max Verstappen won de afgelopen drie edities van de seizoensfinale, al geeft de editie van 2021 nog steeds een slechte nasmaak bij veel F1-fans. Hopelijk krijgen we dit jaar een iets meer vreedzame editie.

Las Vegas

Het was de eerste Grand Prix in Las Vegas sinds 1982. Op de wereldberoemde strip van de gokstad werd Max Verstappen opnieuw kampioen, en sleepte overwinning nummer achttien van het seizoen in de wacht. De regerend wereldkampioen moest hard vechten in deze spectaculaire race, maar haalde het uiteindelijk nog voor Charles Leclerc en Sergio Pérez.

Verstappen begon vanaf de tweede startpositie en had een goede start, waardoor hij zij aan zij met Leclerc de eerste bocht inging. Ze dreven elkaar wijd en kwamen buiten de baan terecht, maar Verstappen wist wel de leiding te nemen. Iets achter hen kwam Alonso in een spin terecht, waardoor meerdere coureurs in de problemen kwamen. Een virtual safety car werd ingezet. Kort na de neutralisatie ging Lando Norris in de fout en maakte hij een harde crash. Even later viel Verstappen terug naar de elfde plaats vanwege een tijdstraf en een pitstop. Pérez haalde toen veel posities in en werd tweede, achter Leclerc. Verstappen haalde al snel de meeste tegenstanders in, waardoor even later de top drie in één beeld kon worden gevangen. In de slotfase werd het vooral nog spannend in de strijd om de tweede plaats, want Leclerc vond nog aansluiting bij Pérez en kon hem even later ook nog inhalen.

Max Verstappen

De Nederlander is aan een boerenjaar bezig, en haalde al 18 van de 21 GP’s. Ook werd hij dit jaar voor de 3e keer wereldkampioen. Gezien zijn dominantie reist de Red Bull-racer ook dit jaar als favoriet naar het slotweekend.

In Las Vegas leek hij niet gelukkig, maar hij eindigde toch op de eerste plaats. Na afloop klaagde hij wel over het reisschema. Hij zou graag een andere datum zien voor de GP van Las Vegas, want de wereldkampioen (en samen met hem alle andere rijders) moeten nu direct verder reizen naar Abu Dhabi.

Charles Leclerc

De Monegask maakte het Verstappen niet makkelijk in Las Vegas, en verraste Sergio Pérez voor de tweede plaats. Hij leek ook op weg naar de eerste plaats, maar een safety car bracht de twee Red Bull-racers weer in de wedstrijd. Leclerc behaalde 5 podiumplaatsen in het seizoen, maar stond geen enkele keer op de eerste plek.

Sergio Pérez

Pérez rijdt, net als Verstappen, voor Red Bull Racing. Hij behaalde dit jaar al 9 podiumplaatsen, en kon door zijn sterke race in Las Vegas de eerste 1-2 positie voor Red Bull Racing bemachtigen. Hij won ook al tweemaal een GP, in Saudi Arabië en in Azerbaijan. In Las Vegas was hij een geduchte tegenstander voor Charles Leclerc. Met twee maakten ze het spannend, maar Leclerc kon Pérez nog net verrassen en de tweede plek opeisen.

Lewis Hamilton

De Brit is tweede in de lijst van favorieten. Hij is ook recordhouder op het circuit in de Verenigde Arabische Emiraten met 5 overwinningen. In Las Vegas hield hij het echter eerder bescheiden, en eindigde hij op de 7e plaats. Hij zegt zelf dat hij waarschijnlijk had kunnen meerijden voor een podiumplaats, als hij niet betrokken was bij twee aanrijdingen. Hamilton bereikte dit jaar 6 podiumplaatsen, maar kon geen enkele keer winnen. De 7-voudige wereldkampioen doet het dit jaar dus ondermaats.

Programma

Na bijna negen maanden en een reis van vele tienduizenden kilometers komt het Formule 1-seizoen 2023 in Abu Dhabi ten einde. Deze editie van de Grand Prix van Abu Dhabi wordt gereden op zondag 26 november. De race gaat om 17u lokale tijd van start. De coureurs rijden dan 58 ronden over het Yas Marina Circuit, met een lengte van zo’n 5,281 kilometer.

Op vrijdag staan er twee vrije trainingen van een uur op het programma. De eerste sessie gaat om 13u30 lokale tijd door, de tweede om 17u00. De kwalificatie en de race zelf zullen onder vergelijkbare omstandigheden plaatsvinden, dus deze laatste sessie is de belangrijkste. Zaterdag mogen de coureurs nog eenmaal een uur trainen om 14u30 in Abu Dhabi. Om 18u lokale tijd begint de laatste kwalificatie. Op zondag 26 november begint de race om 17u00 lokale tijd.

Magc Betting live

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek