Search
Close this search box.

AFC Asian Cup 2023: Een voorbeschouwing

'Preview: AFC Asian Cup 2023' title on red background.

AFC Asian Cup 2023: Een voorbeschouwing

Op vrijdag 12 januari begint de 18e editie van de AFC Asian Cup 2023. Gastland Qatar moet zijn titel proberen te verdedigen, terwijl sterke teams als Japan, Zuid-Korea en Australië hen zullen uitdagen. Recordhouder Egypte hoopt een 8e titel te behalen en een goede start te maken richting de wereldbeker in 2026. Lees hieronder welke landen de meeste kansen hebben om de beker mee naar huis te nemen.

AFC Asian Cup 2023

Al sinds 1956 wordt er elke vier jaar in Azië het continentale kampioenschap voetbal gespeeld. Opmerkelijk is dat bij de eerste editie er slechts vier deelnemers aan de eindronde waren. Het deelnemersveld is in de loop der jaren een aantal keer uitgebreid, en sinds 2019 mogen er 24 ploegen duelleren in de eindronde van de AFC Asian Cup. AFC staat voor ‘Asian Football Confederation’, de Aziatische voetbalbond met 47 leden.

Nog in 2019 werd aangekondigd dat China het gastland zou zijn voor het toernooi. Het kampioenschap zou ook worden gespeeld van 16 juni tot 16 juli in 2023. Maar door het coronabeleid van China koos de AFC ervoor om het toernooi niet daar te laten plaatsvinden. In 2022 werd een nieuwe ronde gehouden, waarvoor Qatar, Zuid-Korea, Australië en Indonesië hun bod plaatsten. Die laatste twee trokken hun bod echter terug, en daarna werd Qatar verkozen boven Zuid-Korea. Het toernooi moest dan nog uitgesteld worden naar januari vanwege de hoge temperaturen in Qatar en hun deelname aan de CONCACAF Gold Cup.

Met uitzondering van één stadion worden alle stadions die gebruikt werden tijdens het WK van 2022 ook gebruikt voor de Asian Cup. Het belangrijkste en grootste daarvan is het Lusail Stadium, waar de eerste en laatste wedstrijd gespeeld zullen worden. Het is ook het stadion waar Frankrijk en Argentinië de finale speelden van het WK in 2022, en waar Lionel Messi uiteindelijk de beker won.

Teams

Zoals eerder gezegd wordt het Aziatisch kampioenschap net zoals het wereldkampioenschap in Qatar gespeeld. Het kleine land won zijn eerste Asian Cup tijdens de vorige editie in 2019, en staat dus voor de zeer moeilijke opdracht zijn titel te verdedigen. In de eerste wedstrijd op vrijdag 12 januari speelt het tegen Libanon. Qatar treft China, Tadzjikistan en Libanon in groep A.

De recordhouder met 4 gouden medailles is Japan, en als nummer 17 op de FIFA-ranking is het het hoogst geplaatste Aziatische team. Coach Hajime Moriyasu wil Japan opnieuw naar de eindronde van een wereldbeker sturen, en hoopt met een Asian Cup-titel hen goed op weg te zetten. Ze spelen met een ploeg die bijna alleen maar bestaat uit spelers die in Europa spelen, met enkel 5 voetballers uit de Japanse J. League. De Japanners staan in groep D oog in oog met Indonesië, Irak en Vietnam.

Nog een favoriet voor de titel is Australië. De ‘Socceroos’ konden al eens eerder de Asian Cup winnen, toen ze ook het gastland waren in 2015. In de wereldbeker van 2022 strandde de Australiërs in de achtste finale, toen ze tegen Argentinië verloren met 2-1. In groep B maakt Australië zich op om tegen Uzbekistan, India en Syrië te spelen.

Ook Zuid-Korea maakt een kans op de titel. Hoewel ze het toernooi al meer dan zestig jaar niet hebben kunnen winnen, verlieten ze 2023 met vijf opeenvolgende overwinningen en 19 goals. De Zuid-Koreanen hebben ook als enige ploeg in het toernooi een speler die op de lijst van de Ballon d’Or stond: Kim Min-Jae, verdediger bij Bayern München. Hij was de hoogste geplaatste verdediger nadat hij Napoli naar de eerste Serie A-titel sinds Diego Maradona leidde. De Zuid-Koreaanse aanval wordt gevormd door Son Heung-Min en Hwang Hee-Chan, die allebei in de top 6 goalscorers van de Premier League staan. Zuid-Korea speelt in groep E tegen Maleisië, Jordanië en Bahrein.

De enige debutant dit jaar is Tadzjikistan. Ook dit team is al vijf wedstrijden ongeslagen, met overwinningen tegen onder meer Hong Kong en Pakistan. Hong Kong speelt dit jaar weer mee, voor de eerste keer in 56 jaar. Hong Kong speelt in groep C tegen de Verenigde Arabische Emiraten en het Palestijns voetbalelftal. Daarnaast hebben Indonesië en Maleisië zich voor de eerste keer kunnen kwalificeren sinds ze samen het gastland waren in 2007. Groep F bestaat ten slotte nog uit Saudi-Arabië, Thailand, Kirgizië en Oman.

Wed op AFC Asian Cup 2023

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of bezoek de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek