Search
Close this search box.

Parijs-Nice: Voorbeschouwing

The title "Paris-Nice Preview" on a turquoise background which depicts several cyclists.

Parijs-Nice: Voorbeschouwing

Parijs-Nice is een meerdaagse wielerwedstrijd, die ongeveer een week duurt. Het is de eerste WorldTour-koers op Franse bodem van het jaar. Over acht etappes lang rijden de renners onder meer een ploegentijdrit en kijken ze tegen twee aankomsten bergop aan. De ‘Koers naar de zon’ begint op zondag 3 maart en eindigt op 10 maart. De winnaar van vorig jaar, Tadej Pogacar, doet dit jaar niet mee. Wie wordt zijn opvolger?

Parijs-Nice

Deze meerdaagse wielerwedstrijd wordt sinds 1933 in het voorjaar gereden. De eerste edities werden georganiseerd met de namen ‘Les 6 jours de la route’ en ‘Paris-Mediterrannée’. In 1951 werd de koers omgedoopt tot ‘Paris-Côte d’Azur’. Een aantal jaar later kreeg het zijn huidige naam. Het is de eerste belangrijke etappewedstrijd van het voorseizoen, en wordt gezien als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers als Milaan-San Remo. De recordhouder is Sean Kelly met zeven overwinningen op rij. De laatste twee winnaars waren Slovenen: Primoz Roglic in 2022 en Tadej Pogacar in 2023.

Traditioneel wordt Parijs-Nice gereden op een uitdagend parcours, met een gevarieerd terrein van vlakke wegen, heuvels en soms ook bergachtige etappes. De leider, met de laagste totale tijd, draagt een gele trui. Ook is er strijd om de groene trui in het puntenklassement, de bollentrui voor het bergklassement en de witte trui voor de beste jonge renner.

Favorieten

Vorig jaar ging de eindzege naar Tadej Pogacar. De Sloveen greep de macht in de vierde etappe, en won daarna nog twee etappes. Daarmee won hij het klassement met een grote voorsprong. Pogacar rijdt dit jaar zijn eerste wedstrijd in de Strade Bianche in Siena, in Italië. Hij zit bij UAE Team Emirates, dat Pavel Sivakov, Joao Almeida, Brandon McNulty, Felix Grosschartner, Jay Vine en Finn Fisher-Black naar Parijs-Nice stuurt.

Vorig jaar eindigde David Gaudu op de tweede plaats. De Fransman zal in zijn eigen land opnieuw naar de eindwinst proberen rijden, maar kan gegarandeerd een sterke tegenstand verwachten. Gaudu stopte vorig seizoen al in september, want hij geraakte maar niet uit de sleur waarin hij terecht was gekomen. Hij rijdt bij Groupama-FDJ met de Nieuw-Zeelandse Laurence Pithie.

Voormalig winnaar Primoz Roglic is ook dit jaar van de partij. Hij stopte vorig jaar bij Jumbo-Visma, en rijdt nu voor BORA-Hansgrohe. Vorig jaar zorgde hij mee voor de unieke wielertreble voor Jumbo-Visma door de Giro te winnen. De ploeg liet wel alle monumenten aan hen voorbijgaan. Bij BORA-Hansgrohe krijgt hij steun van Aleksandr Vlasov, Bob Jungels en Matteo Sobrero.

Ook wordt Remco Evenepoel verwacht op deze wedstrijd. De jonge Belg heeft eveneens ambities om de Tour de France te winnen. Hij maakte eerder deze maand indruk in de Algarve, en won de 4e etappe. Vorig jaar was hij vooral succesvol op de eendagskoersen. Hij won in Schotland, Spanje en België, en dat leverde hem zelfs een tweede regenboogtrui op. In een bijna volledig Belgisch team wordt hij bijgestaan door Ilan Van Wilder, Louis Vervaeke, Yves Lampaert en Mattia Cattaneo.

Wat wél een volledig Belgisch team is, is Lotto Dstny. Arnaud De Lie, Victor Campenaerts, Cedric Buellens, Jasper De Buyst en Brent Van Moer rijden voor deze Belgische ploeg. Lotto Dstny is trouwens ook de oudste wielerploeg ter wereld.

Andere Belgen die dit jaar Parijs-Nice rijden zijn Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale), Laurens De Plus (Ineos Grenadiers) en Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty).

Parcours

De renners starten niet in Parijs, maar in het nabijgelegen Les Mureaux. Daar komt de eerste rit ook weer aan. Op dag twee is het waarschijnlijk aan de spurters. Op die eerste twee dagen blijft het parcours ook redelijk vlak. De derde rit is een ploegentijdrit van een kleine 27 km. Een dag later worden de renners uitgedaagd op een lang parcours doorheen bergachtig gebied. De volgende twee ritten zijn dan weer heuvelachtig, ook allebei ritten van bijna 200 km lang. In het weekend rijden de renners opnieuw door de bergen, met aankomst aan de kust op de Promenade des Anglais.

  • 03/03: Etappe 1: Les Mureaux – Les Mureaux (157,7 km)
  • 04/03: Etappe 2: Thoiry – Montargis (177,6 km)
  • 05/03: Etappe 3: Auxerre – Auxerre (26,9 km)
  • 06/03: Etappe 4: Chalon-sur-Saône – Mont Brouilly (183 km)
  • 07/03: Etappe 5: Saint-Sauveur-de-Montagut – Sisteron (193,5 km)
  • 08/03: Etappe 6: Sisteron – La Colle-sur-Loup (198,2 km)
  • 09/03: Etappe 7: Nice – Auron (173 km)
  • 10/03: Etappe 8: Nice – Nice (109,3 km)

Wedden op Parijs-Nice

Wil je Parijs-Nice nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek