Search
Close this search box.

Jupiler Pro League Play-Offs: Voorbeschouwing

Red background with 'JPL Overview Play-Offs' title.

De reguliere speeldagen van de Jupiler Pro League zijn gedaan, en dat wil zeggen dat de play-offs er weer aankomen. Zowel de Champion’s Play-offs als de Europe Play-offs worden vanaf dit weekend gespeeld, de Relegation Play-offs beginnen een week later.

Champion’s Play-Offs

De kampioenschapsronde wordt gespeeld door de zes teams die doorheen het JPL-seizoen de meeste punten hebben verzameld. Die punten worden gehalveerd, en dan moeten de teams in zowel een uit-als thuiswedstrijd opnieuw punten verzamelen. Op de laatste speeldag, 26 mei, kennen we dan de titelwinnaar van dit seizoen. Die krijgt ook meteen een plaatsje in de groepsfase van de Champions League. De teams die op plaatsen 2 en 3 eindigen, eindigen ook in de kwalificatie voor respectievelijk de Champions en Europa League.

Als eerste treffen Anderlecht en Antwerp elkaar in Brussel op zaterdag 30 maart. De titelhouders uit Antwerpen hebben nog heel wat punten in te halen op die andere Brusselse ploeg, Union. Met 26 punten hebben ze 9 punten minder dan de Unionistes, en 6 punten minder dan Anderlecht. Die hebben dan op hun beurt aan een overwinning genoeg om op gelijke hoogte te komen.

Twee dagen later, op maandag 1 april, wordt ons een stadsderby tussen Cercle Brugge en Club Brugge voorgeschoteld. Club staat aan het begin van de play-offs op de vierde plek, net naast een podiumplek en ook niet genoeg voor een Europese kwalificatie. Maar met één puntje hebben ze genoeg om over Antwerp te springen, als die niet wint van Anderlecht. Dat betekent echter ook dat Cercle aan een overwinning genoeg heeft, want Groen-Zwart staat maar op twee punten achterstand.

De voorlopige leider komt diezelfde maandag op bezoek in Genk. Union kon in de competitie 21 van de 30 wedstrijden winnen, en eindigde zo met 7 punten voorsprong op Anderlecht. Na halvering van de punten blijft er een voorsprong van 3 punten achter. Ook de Unionistes kunnen zich dus bijna geen nederlaag veroorloven. Voor Genk is alles nog mogelijk, maar ze moeten wel een achterstand van 11 punten inhalen.

Europe Play-offs

De ploegen van de zevende tot en met de twaalfde plek uit de reguliere competitie strijden in tien speeldagen voor het laatste Europese ticket. Net als in de Champion’s Play-offs worden de verzamelde punten hier gehalveerd, en de Europe Play-offs eindigen ook op 26 mei. Over tien speeldagen heen worden zowel uit- als thuiswedstrijden gespeeld.

De Europe Play-offs starten op vrijdag 29 maart met een duel tussen Gent en Standard. Gent had met de laatste wedstrijd, een overwinning met 5-0, toch nog niet genoeg punten voor een plekje in de top 6. De Buffalo’s zagen met lede ogen aan hoe de Genkies met een gelijkspel naar de kampioenschapsronde gingen. Met 24 punten staan ze wel aan de leiding in de Europe Play-offs, al heeft Mechelen maar één punt minder. Standard moet daarentegen nog heel wat punten inhalen, want momenteel heeft het 7 punten achterstand.

Ook OH Leuven moet nog heel wat punten inhalen. Het team bleef maar net uit de degradatiezone, en heeft samen met Westerlo de minste punten. Ze krijgen dan ook geen makkelijke tegenstander met KV Mechelen. Die staat nu op de tweede plaats met maar één punt minder dan KAA Gent. Malinois zou met een overwinning dus wel eens een heel goede zaak kunnen doen.

De laatste wedstrijd in de Europe Play-offs is die tussen STVV en Westerlo. De Kanaries van Sint-Truiden staan op een kleine afstand van Standard, maar moet zelf ook minstens 3 punten inhalen om een plekje te kunnen stijgen. Ze spelen tegen de Kemphanen uit Westerlo, die aan een 1-1 gelijkspel tegen Genk genoeg hadden om in de Jupiler Pro League te blijven. Daarmee hebben ze samen met OH Leuven wel maar 15 punten, en moeten ze dus snel een aantal wedstrijden winnen.

Relegation Play-offs

De degradatieronde begint een week later, op zaterdag 6 april. Op die dag treffen alle vier ploegen elkaar een eerste keer. In tegenstelling tot de vorige play-offs worden de punten uit de Jupiler Pro League hier niet gehalveerd. De winnaar van deze play-offs blijft in de JPL, de tweede speelt nog een barrage tegen de winnaar van de eindronde van de Challenger Pro League. De laatste twee teams degraderen. Op die eerste zaterdag komt RWDM bij Charleroi spelen en gaat Kortrijk op bezoek in Eupen.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek