Search
Close this search box.

Darts: Een behendigheidsspel voor alle leeftijden

"The World of Darts" text on a blue background with a darts board.

Darts: Een behendigheidsspel voor alle leeftijden

Voor darts, een publiekslieveling die snel is uitgegroeid tot een wereldsport, is een minimale fysieke conditie vereist. Darts ontwikkelde zich na de oorlog als een tijdverdrijf en groeide uit tot een populaire sport in voormalige Britse koloniën, Nederland, België, de VS en Scandinavië.

Onze blogartikels nemen je mee door de geschiedenis van darts, de spelregels en beroemde toernooien.

Geschiedenis van de sport

De dartsport heeft zich ontwikkeld van een sociaal spel tot een van de meest beoefende sporten ter wereld. Het spel vindt zijn oorsprong in het naoorlogse tijdperk in Groot-Brittannië, toen soldaten hun spel verbeterden door korte pijltjes naar een boomstam of de bodem van een vat te gooien. Spontane scheuren in het hout zorgden voor vaste scores en legden bijna onbedoeld de basis voor het spel zoals we dat vandaag de dag kennen.

Het duurde echter niet lang voordat de dartsborden hun weg vonden naar Britse pubs en bars en een favoriet werden onder klanten vanwege de eenvoud en de sociale interactie die het creëerde. Pubbezoekers speelden en praatten tegelijkertijd. De populariteit van het spel in Groot-Brittannië droeg bij aan de status ervan als traditionele pubsport, waar gokkers onder elkaar konden spelen, genietend van een biertje, of deelnemen aan toernooien.

De historische evolutie van de sport, die van de pubcultuur naar de mainstream sport is gegroeid, is een interessante ontwikkeling geweest. Darts is een spel dat zich heeft ontwikkeld van het onschuldige tijdverdrijf van vrienden die een biertje kwamen drinken en een bord leenden, tot een zeer professionele en internationale carrière en sport. Het keerpunt voor darts was het bord dat in 1896 werd ontworpen door een visionaire timmerman uit Lancashire, die het bord maakte door sisalvezels (agave) samen te persen. Hij scheidde de grote getallen van de kleine, waardoor onnauwkeurige worpen werden bestraft.

Naarmate de sport zich buiten de grenzen van het Verenigd Koninkrijk verspreidde, won het aan belangstelling in landen als Nederland, België, de Verenigde Staten en Scandinavië. De internationale aantrekkingskracht van darts leidde tot de oprichting van professionele bestuursorganen, waarbij de PDC en de lang bestaande BDO een cruciale rol speelden in het vormgeven van het traject van de sport.

Regels van het darten 

  1. De beurtvolgorde wordt bepaald door een enkele dart te gooien, waarbij de speler die zich het dichtst bij de bullseye bevindt aan de beurt is.
  2. Elke worp bestaat uit drie darts, tenzij het spel wordt gewonnen met minder.
  3. Alleen darts die aan het einde van de beurt op het bord liggen tellen mee; ze mogen niet opnieuw gegooid worden.
  4. Als een speler zijn resterende punten overschrijdt, verliest hij zijn beurt en scoort hij niets.
  5. Het midden van de bullseye moet precies 1,73m hoog zijn.
  6. Darts worden naar een bord gegooid vanaf een “voetlijn”, bekend als de oche, op ten minste 2,37 meter horizontaal van het bord.

Doel van het spel 

Bij het spel 501, de populairste versie van scoren, moet de speler zijn/haar score verkleinen en eindigen op een dubbel of bullseye (met hun laatste dart), waardoor de leg/set wordt gewonnen. Een leg is de beste van 3 en een set is de beste van een bepaald aantal legs.

Uitchecken

De term ‘uitchecken’ is cruciaal in het 501-spel. Om dit te bereiken moet een speler zijn worpen zorgvuldig plannen en nadenken over de optimale combinatie van enkelspel, dubbelspel en dubbelspel om het zo belangrijke nulpunt te bereiken.

Het drama van het laatste pijltje 

De climax van het 501-spel ontvouwt zich in de spannende momenten van de laatste dartworp. Met de resterende score op het randje moeten de spelers kiezen tussen een dubbel of de ongrijpbare bullseye om de overwinning te claimen.

Legs, sets en kampioenschappen

Een enkele wedstrijd is vaak maar één leg. Om te winnen moeten spelers een vooraf bepaald aantal legs winnen, meestal best of three of five, in een set. De meest prestigieuze dartstoernooien, zoals het PDC wereldkampioenschap, voeren het drama nog verder op door spelers te verplichten een set best of 13 te winnen, waardoor het een strijd van uithoudingsvermogen en vaardigheid wordt.

Spelers en uitrusting 

Darts is een eenvoudig spel, waarvoor je alleen een bord en een set darts nodig hebt. Het bord heeft een diameter van 18 inch en is verdeeld in 20 secties, elk begrensd door dun metaaldraad. Het scoresysteem omvat dubbels en dreggen, waarbij de bullseye en de outer bull respectievelijk 50 en 25 punten opleveren. Darts zijn gemaakt van een combinatie van metaal, nylon en plastic en moeten voldoen aan de regels voor gewicht en lengte – niet meer dan 50 gram en niet langer dan 300 mm.

Scoren 

Spelers scoren punten door drie darts naar het bord te gooien. De getallen op het bord hebben hun eigen waarde, verdubbeld of verdrievoudigd op basis van het gedeelte dat door de dart wordt geraakt.

De bullseye (Inner Bull) bevindt zich in het midden van het dartbord en is meestal 50 punten waard, terwijl de ring rondom de bullseye (Outer Bull) meestal 25 punten waard is.

Maximumscore 

De maximale score per beurt is 180, wat wordt bereikt door drie keer treble 20 te raken. Dit wordt beschouwd als de hoogst haalbare score in één beurt.

Darts gooien 

Spelers gooien om beurten drie darts per beurt en proberen in elke ronde zoveel mogelijk punten te scoren.

Uitchecken 

Bij spellen zoals de standaard 501 is het de bedoeling om de score terug te brengen tot 50 of minder en het spel te beëindigen door een dubbel of een bullseye te raken met de laatste dart.

Een beurt beëindigen 

Alleen darts die aan het einde van de worp nog in het dartbord zitten, tellen mee voor de score. Darts die stuiteren of eruit vallen, kunnen niet opnieuw worden gegooid.

Speciale combinaties 

Bepaalde combinaties van getallen stellen spelers in staat om efficiënt “uit te checken”. Zo is het bereiken van de nul met een dubbel of een bullseye een gebruikelijke strategie om een leg of set te beëindigen.

Sets en wedstrijden winnen 

In toernooien proberen spelers sets en wedstrijden te winnen. Sets worden vaak gewonnen door als eerste een bepaald aantal legs te pakken en wedstrijden worden gewonnen door als eerste een vooraf bepaald aantal sets te pakken.

Het spel winnen 

Om te winnen moet een speler de nul bereiken door een dubbel of bullseye te raken, te beginnen bij de 501-puntengrens. Een set wordt meestal gewonnen door als eerste drie legs te slaan, en de meeste wedstrijden worden gespeeld in een bepaald aantal sets. Het PDC wereldkampioenschap, het hoogtepunt van de sport, kent een finale die bestaat uit de beste van 13 sets.

Darttoernooien en –divisies 

Darts, met zijn rijke geschiedenis en wereldwijde populariteit, heeft een divers aanbod aan toernooien en divisies die de vaardigheid en opwinding van de sport laten zien. Van lokale competities tot internationale kampioenschappen, hier zijn enkele van de meest prestigieuze evenementen en divisies in de dartswereld.

PDC Wereldkampioenschap 

Het PDC (Professional Darts Corporation) wereldkampioenschap is het hoogtepunt van professioneel darts en trekt topspelers van over de hele wereld aan. Dit kampioenschap wordt jaarlijks gehouden en wordt gekenmerkt door intense competitie, met als hoogtepunt een finale die bestaat uit de beste van 13 sets.

Spelers strijden door meerdere rondes, te beginnen met een rechtstreeks knock-out format. De grote finale van het toernooi wordt gehouden in het iconische Alexandra Palace in Londen.

BDO Wereldkampioenschap 

Het wereldkampioenschap van de BDO (British Darts Organisation) werd nog voor de PDC opgericht en heeft een lange traditie. Hoewel het misschien niet hetzelfde niveau van financiële beloningen heeft als de PDC, heeft het een speciaal plekje in de harten van veel spelers en fans.

Net als de PDC volgt het BDO wereldkampioenschap een knock-out format, waarbij het talent van zowel opkomende als gevestigde spelers wordt getoond.

Premier League Darts 

De Premier League Darts is een elitecompetitie waarin een selecte groep topspelers het tegen elkaar opneemt op verschillende locaties in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Nederland.

Spelers verzamelen punten tijdens de competitiefase, wat leidt tot een grote finale met de beste vier spelers. Het format zorgt voor constante wedstrijden op hoog niveau en spannende ontmoetingen tussen spelers.

Wereldbeker darts 

De World Cup of Darts bestaat uit nationale teams. Landen strijden om de prestigieuze titel en voegen zo een extra laag nationale trots toe aan de dartsscene.

Het toernooi bestaat uit een combinatie van enkelspel en dubbelspel.

Europese tour 

De Europese Tour bestaat uit meerdere evenementen die in verschillende Europese steden worden gehouden. Deze toernooien bieden een platform voor spelers om rankingpunten te verdienen en hun vaardigheden te laten zien op een internationaal podium.

Elk evenement heeft een knock-outindeling, waarbij spelers proberen door de rondes heen te komen en waardevolle punten voor de ranglijst veilig te stellen.

Lokale competities en divisies 

Darts gedijt goed in lokale competities en divisies, die de basis vormen voor de sport. Deze competities bieden spelers van alle niveaus de mogelijkheid om deel te nemen en te genieten van de competitieve geest van darts.

Lokale competities variëren in structuur, vaak met reguliere wedstrijden, knock-out toernooien en promoties of degradaties op basis van prestaties.

Van de grootsheid van wereldkampioenschappen tot de kameraadschap van lokale competities, het diverse landschap van dartstoernooien en -divisies zorgt ervoor dat er voor elke fan en speler wat wils is, wat bijdraagt aan de blijvende wereldwijde aantrekkingskracht van de sport.

Bezoek Magic Betting om je dartsweddenschappen te plaatsen 

Magic Betting biedt een breed scala aan sportweddenschappen aan, waaronder voetbal, honkbal, tennis, basketbal, darts, tafeltennis en golf. Soms zijn er zelfs Accumulator Boosts op de website waarbij extra verhoogde kansen worden aangeboden bij het plaatsen van meerdere weddenschappen.

Ga naar Magic Betting voor de laatste odds en weddenschapsmarkten.

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek