Search
Close this search box.

Preview: World Snooker Championship 2024

Vanaf 20 april start het Snooker World Championship van 2024. Luca Brecel moet zijn titel verdedigen tegen de beste snookerspelers ter wereld in de 48e editie van dit kampioenschap in de Crucible. Als hij het doet, verbreekt hij de ‘Crucible-vloek’. Maar de topfavorieten voor de titel zijn duidelijk, want de strijd om de Fred Davis Trophy zal waarschijnlijk gaan tussen Judd Trump en Ronnie O’Sullivan.

Wereldkampioenschap snooker

Het wereldkampioenschap snooker is sinds 1927 het belangrijkste toernooi in de snookersport. Al sinds 1977 wordt het gespeeld in het Crucible Theatre in Sheffield, in het Verenigd Koninkrijk. De eerste finale van het wereldkampioenschap snooker vond plaats in 1927 in Camkin’s Hall in Birmingham, en werd gewonnen door Joe Davis. Davis domineerde het toernooi in de eerste twee decennia, met in totaal 15 titels voor hij ongeslagen met pensioen ging. Het wereldkampioenschap is ook het duurste kampioenschap, met een totale prijzenpot van bijna 3 miljoen euro en bijna 600.000 euro voor de winnaar.

De hoofdcompetitie is dus een knock-outtoernooi met 32 spelers. De top 16 spelers op de wereldranglijst spelen automatisch in het toernooi. De andere 16 plaatsen worden aangewezen na een kwalificatietoernooi. Die kwalificatie vond plaats van 8 tot en met 17 april in het English Institute of Sport in Sheffield. Daar streden 128 spelers over vier kwalificatierondes. De loting voor de laatste 32 zal plaatsvinden op 18 april.

Favorieten

Luca Brecel is de regerende wereldkampioen, en de eerste Belg die de wereldtitel op zijn naam kon schrijven. Hij won in de finale met 18-15 van Mark Selby, en hield die zo van zijn vijfde wereldtitel. Dit jaar moet Brecel dus proberen de Crucible-vloek te overwinnen. Die verwijst naar het feit dat een speler die in de Crucible voor het eerst won er nog nooit in slaagde om de titel te behouden. Het is voor de Belg ook niet echt een goed jaar geweest, hij won dit jaar bijna niets. Alleen het WK mixed-doubles ging de kant op van Brecel, maar als er iets is wat we van vorig jaar moeten onthouden, is het dat vorm vrijwel niets betekent bij Brecel.

Ronnie O’Sullivan en Stephen Hendry zijn de twee recordhouders met de meeste overwinningen in het moderne tijdperk. Allebei hebben ze 7 titels op hun naam. O’Sullivan won de twee majors tot nu toe, het UK Championship en de Masters, en had ook een aantal zeges in Shanghai, Riyadh, en Leicester. Hij wordt soms de beste speler aller tijden genoemd, en met een kleine blik op zijn carrière is dat niet moeilijk te geloven.

Ook Judd Trump is een topfavoriet. Zelfs met vijf toernooizeges is hij niet de enige titelkandidaat, en dat zegt ook veel over het niveau van O’Sullivan. Maar het is een heel goed jaar geweest voor Judd Trump, en bij de winst in Sheffield pakt hij ook de nummer 1-positie op de wereldranglijst af van Ronnie O’Sullivan.

De twee topfavorieten kwamen elkaar dit seizoen twee keer tegen, en beide keren ging de winst naar O’Sullivan. Tijdens de finale van de World Grand Prix in Leicester won hij met 10-7, en in Riyadh versloeg hij Trump met 4-1. O’Sullivan won ook de laatste vijf duels met Trump en ook de het laatste duel in Sheffield, in de finale, kreeg O’Sullivan de bovenhand.

En natuurlijk zijn er ook nog een aantal kanshebbers. Een daarvan is Mark Williams, die vorige week het de Tour Championship kon winnen van Ronnie O’Sullivan en daarmee iets presteerde dat bijna onmogelijk werd geacht.

Naast Williams had ook Ding Junhui weer een uitstekend seizoen. De Chinees lijkt zijn beste vorm te hebben gevonden en kan met een zege in Sheffield de Triple Crown voltooien. Dat verwijst naar de overwinning in de drie grootste snookerkampioenschappen: het wereldkampioenschap, de Masters, en de UK Championship. Nog maar elf spelers hebben dat ooit kunnen doen, waaronder Ronnie O’Sullivan.

Als laatste zou Mark Allen misschien wel eens zijn snookertrilogie, de Triple Crown, kunnen voltooien. De Noord-Ier was er vorig jaar dichtbij, maar eindigde in de halve finale tegen Mark Selby.

Selby zou misschien ook wel eens een slag kunnen halen, maar zijn vorm de laatste maanden is niet heel goed. De viervoudig wereldkampioen wou er zelfs even mee stoppen, na zijn nederlaag tegen Gary Wilson op het Tour Championship.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek