Premier League Darts: Night 16

Premier League

Op donderdag 16 mei wordt de 16e en laatste speeldag van de Premier League Darts. Hierna gaan de spelers door naar de play-offs voor de eindzege.

Wedstrijdformat

De Premier League of Darts start elk jaar op de eerste donderdag van februari, en heeft in totaal zestien speelrondes die op verschillende locaties verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland en Duitsland worden gehouden. Elke donderdagavond wordt een soort mini-toernooi gehouden, met zeven wedstrijden per dag: 4 kwartfinales, 2 halve finales en een finale. Elke wedstrijd tot aan de laatste avond wordt gespeeld in een “best of 11 legs”.

Hoe beter de deelnemers het op zo’n mini-toernooi doen, hoe meer punten ze verzamelen voor het klassement. De verdeling van de punten gaat als volgt: de winnaar van de speelronde krijgt 5 punten, de verliezend finalist krijgt er 3 en de halve finalisten mogen 2 punten rekenen.

Na alle 16 speelrondes stoten de beste 4 spelers door naar de play-offs. Diezelfde avond vinden de halve finales en de finale plaats in de O2-arena in Londen. Op die zogenaamde ‘Play-off Night’ worden de halve finales gespeeld over een “best of 19 legs”, en de finale over een “best of 21 legs”.De winnaar wandelt naar huis met zo’n 275.000 Britse pond, ruim 300.000 euro. Maar ook de andere deelnemers krijgen een aardig bedrag mee naar huis: word je uitgenodigd voor het toernooi, dan krijg je in ieder geval 60.000 pond. Ook is er een bonus van 10.000 pond voor het winnen van een speelronde.

Spelers op de 16e avond

Luke Littler scoorde tijdens de kwartfinale op donderdag 9 mei nog met een 6-3 overwinning tegen Peter Wright, maar ging al in de halve finale onderuit tegen Michael van Gerwen. De 17-jarige darter speelde die vrijdag ook in de Baltic Sea Open, maar verloor ook daar van een Nederlander. De nog relatieve Wessel Nijman kon de Brit in Kiel verslaan. Littler kon de speeldag ervoor, op donderdag 2 mei, wel al de dagzege behalen. Hij krijgt donderdag nog een kans op de 5e dagzege van dit toernooi.

Peter Wright geraakte op de 15e speeldag dus niet voorbij Luke Littler. De Schot geraakte bijna nooit verder dan de kwartfinale, behalve op speeldag 9 en 7. Wright heeft al bekendgemaakt dat hij bijna aan het eind van zijn carrière is. Hij zou na deze editie nog één keer willen meedoen aan de Premier League, maar dan geeft hij de fakkel door.

Nathan Aspinall strandde vorige week in de kwartfinale, na een 3-6 nederlaag tegen Michael Smith. Hij won de dagzege al op de 5e en 12e avond, maar haalde al vaker de finale. Door die tweede zege kwam hij toen op kop, maar ondertussen is hij weer een beetje weggezakt.

Michael Smith verraste Aspinall in de kwartfinale en ging door naar de halve finale, tegen Luke Humphries. Zijn landgenoot bleek toch te sterk, want Humphries won met 6-1. Smith won enkel de dagzege op de eerste speeldag, maar speelt wel sterke en haalde al enkele keren de finale.

Luke Humphries behaalde op de 15e en voorlaatste speeldag de dagzege tegen Michael van Gerwen. In de kwartfinale won hij gemakkelijk van Rob Cross met 6-1 en ook in de halve finale kon hij winnen met 6-1, nu tegen Michael Smith. Humphries won tot nu toe al 4 keer de dagzege. Hij begint de laatste avond tegen Gerwyn Price.

De Welshmen Gerwyn Price was niet sterk genoeg voor Michael van Gerwen in de kwartfinale, de wedstrijd eindigde in 6-3. Hij speelt goed en behaalde al een aantal keer de finale, maar haalde nog geen dagzege. Hij liet zelfs de 14e speeldag links liggen, waardoor Luke Humphries meteen door mocht naar de volgende ronde.

Michael van Gerwen heeft zich tijdens de vorige speelronde verzekerd van deelname aan de play-offs. Hij haalde de finale na zeges op Gerwyn Price en Luke Littler, maar ging in de finale onderuit tegen Luke Humphries.  Hij begint de laatste speeldag tegen Rob Cross.

Diezelfde Luke Humphries was ook te sterk voor Rob Cross tijdens de vorige speeldag. Hij verloor de wedstrijd met 6-1. Ook Cross kon al een aantal keer doorstoten tot de finale, maar behaalde nog geen dagzege. Hij pakte wel de zege in de Baltic Sea Darts Open, in de finale tegen Luke Humphries.