Search
Close this search box.

Preview: Europese kwalificaties

European Europese Européen

Deze week begonnen de allereerste voorrondes van de kwalificaties voor de Europese kampioenschappen voor clubs. Vanaf vandaag kunnen teams punten verzamelen om zich te proberen kwalificeren voor de Champions League, Europa League en Conference League.

Kwalificaties

De eerste kwalificaties werden gespeeld op dinsdag 9 juli, en ook op woensdag 10 juli werden er nog wedstrijden gespeeld. Vanaf deze week spelen de teams die op deze dagen spelen de terugwedstrijden. Deze kwalificaties duren nog tot in augustus, en vanaf september zullen de groepsfases beginnen.

Europese clubkampioenschappen

Al vanaf 1955, de eerste editie van de European Champions Clubs’ Cup, worden de kampioenschappen telkens aangepast en veranderd. De toernooien zullen vanaf dit jaar een nieuw format krijgen. De huidige Champions League, Europa League en Conference League kenden nog 32 deelnemers opgedeeld in acht groepen van vier teams, maar het nieuwe format zal 36 teams meenemen in de ‘competitiefase’ of vroegere groepsfase. De teams zullen acht wedstrijden spelen in die competitiefase, waarvan ze de helft thuis en de helft uit spelen. Het is dus niet meer zo dat ze heen- en terugwedstrijden tegen dezelfde tegenstander spelen.

De competitiefase van de Champions League begint op 17 september. Acht speeldagen lang wordt er gezocht naar de teams die verder mogen naar de eindronde, de laatste speeldag is op 29 januari. Vanaf 11 februari zal de eindronde worden gespeeld, met als afsluiter de finale op 31 mei 2025 in de Allianz Arena in München, Duitsland.

De competitiefase van de Europa League begint een week later dan die van de Champions League, op 25 september. Hier worden er ook tijdens 8 speeldagen gespeeld, met de laatste wedstrijd op 30 januari. De eindronde begint dan op 13 februari, en de finale wordt gespeeld op 21 mei 2025 in het San Mamés Stadion in Bilbao, Spanje.

Nog een week later dan de Europa League begint de competitiefase van de Conference League, op 3 oktober. De laatste wedstrijd wordt gespeeld op 19 december, en de eindronde begint op 13 februari. De finale zal gespeeld worden op 28 mei 2025 in het Stadion Miejski in Wroclaw, Polen.

Bekende teams

Voor de Champions League spelen onder andere Dinamo Minsk, Slovan Bratislava, en Sparta Praag deze week een wedstrijd. Slovan Bratislava kon op de eerste speeldag al een voorsprong nemen op hun tegenstander, bij Dinamo Minsk bleef het in eigen huis 0-0. Sparta Praag komt pas volgende week aan de beurt.

Ook in de Europa League worden er op deze dag wedstrijden gespeeld. Onder meer het Moldavische Sheriff Tiraspol, dat vorig seizoen tegen AS Roma voetbalde, speelt deze week een wedstrijd. In de Conference League spelen er ook niet zo veel bekende teams, maar onder andere Dinamo Tbilisi speelt deze week een wedstrijd.

Geselecteerde teams

Natuurlijk zijn er ook al teams die zich rechtstreeks konden plaatsen voor de Europese toernooien. Dit zijn teams die door hun positie in de binnenlandse competitie meteen ticket kon behalen voor een Europees kampioenschap. Hieronder staan alle teams die al zeker zijn van hun plaats:

  • In de Champions League: AC Milan, Arsenal, Aston Villa, Atalanta, Atlético Madrid, Barcelona, Leverkusen, Bayern, Benfica, Bologna, BVB Dortmund, Brest, Celtic, Club Brugge, Feyenoord, Girona, Inter Milan, Juventus, Liverpool, Manchester City, Monaco, PSG, PSV, RB Leipzig, Real Madrid, Sjachtar Donetsk, Sporting CP, Sturm Graz, Stuttgart. Union speelt tijdens de derde kwalificatieronde.
  • In de Europa League: AZ Alkmaar, Athletic Bilbao, Eintracht Frankfurt, Hoffenheim, Lazio, Lyon, Manchester United, Nice, Olympiakos, Porto, Real Sociedad, AS Roma, Tottenham. Anderlecht speelt hier in de play-off ronde, en Cercle Brugge mag tijdens de tweede kwalificatieronde spelen.
  • In de play-off ronde van de Conference League: Chelsea, Lens, Real Betis, Fiorentina, Heidenheim. Gent mag zich proberen kwalificeren tijdens de tweede kwalificatieronde.

Vorig seizoen werd Real Madrid voor de 15e keer eindwinnaar van de Champions League. Daarmee versterkten ze hun positie als recordhouder met de meeste eindoverwinningen, met 8 titels meer dan AC Milan en de 6e titel in elf jaar. Het zal dus geen verrassing zijn dat de Koninklijke ook volgend seizoen voluit voor de titel zal gaan. Als reekshoofd in Spanje kregen ze meteen een ticket voor het Europese toernooi.

In de Europa League was het Atalanta die met de beker naar huis ging. De Italiaanse voetbalclub versloeg in de finale de Duitse titelwinnaar Bayer Leverkusen. Het was pas de eerste nederlaag van Bayer Leverkusen van dat seizoen, maar het was wel een belangrijke. Als winnaar van de Europa League mag het door naar de Champions League.

Het Griekse Olympiakos Piraeus won de Europese beker in de Conference League voor de eerste keer. Daarvoor moest het team wel het Italiaanse Fiorentina verslaan, en dat team stond al eens eerder in de finale. In de verlengingen werd het een zuinige 1-0 voor de Grieken, en zo plaatsten ze zich rechtstreeks voor de Europa League.

Magic Betting live

Wil je deze wedstrijden nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek