Search
Close this search box.

Jupiler Pro League 2024 – 2025

Pro

Deze week begint het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League, het hoogste niveau van het Belgisch voetbal. Dit jaar zal het de 122e editie van dit kampioenschap worden. Volgt Club Brugge zichzelf op als landskampioen, of wordt het toch een andere club? Lees er alles over in dit artikel.

Jupiler Pro League 2024-2025

De Belgische voetbalbond organiseert al sinds 1895 een kampioenschap voor de Belgische ploegen op het hoogste niveau. Elk seizoen barst de strijd los voor de landstitel, die nu op naam staat van Club Brugge. De ploegen die net tekort komen om landskampioen te worden, hebben nog wel de kans om een Europees ticket te verkrijgen. Zo kunnen ze volgend seizoen misschien meedingen naar een titel in de Champions League, Europa league of de Conference League.

Format

De opvolger van Club Brugge zal zich moeten bewijzen over 30 speeldagen, waarin elke ploeg zijn 15 tegenstanders een keer thuis en een keer uit treft. Een overwinning levert zoals altijd 3 punten op, en een gelijkspel 1 punt. Op basis van de eindstand in de reguliere competitie worden de verschillende play-offs georganiseerd. De top 6 speelt de Champion’s Play-offs of Play-off 1, de nummers 7 tot en met 12 spelen de Europe Play-offs of Play-off 2. Deze play-offs worden telkens gestart met halvering van de punten. Daarnaast zijn er ook nog de Relegation Play-offs of de play-offs, tussen de resterende 4 ploegen. Bij deze play-offs worden de punten niet gehalveerd.

Titelfavorieten

Titelverdediger Club Brugge zal ongetwijfeld opnieuw op zoek willen gaan naar de 20e titel in hun geschiedenis. In de laatste tien jaar kon Club ook al 6 keer de eindwinst binnenhalen, met enkel Gent, Anderlecht, Genk en Antwerp die hen van de titel konden afhouden. Daarmee is Blauw-Zwart een van de succesvolste Belgische teams, met ook nog eens een kwartfinale in de Europa League en de halve finale in de Conference League.

Union was vorig jaar al goed op weg naar de eindwinst, want het won 21 van de 30 wedstrijden en stond zo met 7 punten voorsprong op de leiderspositie. Het greep met maar één punt verschil net naast de titel, maar kon wel de beker winnen én won zaterdag ook de Supercup-finale tegen Club Brugge. Na Anderlecht en Club Brugge is Union het team met de meeste landstitels, maar hun laatste titel dateert wel al van 1935.

Op de derde plek in de Jupiler Pro League 2023-2024 eindigde Anderlecht. De Brusselse club was op achtervolgen aangewezen door het goede seizoen van Union, en kon ook in de play-offs niet genoeg overtuigen. Met 3 punten achterstand op de Brusselse tegenstander en 4 op Club Brugge bleef Anderlecht als derde over, waardoor ze wel door mogen naar de kwalificatie voor de Europa League.

Beerschot en Dender

Dit seizoen nemen Beerschot en Dender de plaatsen in de JPL over van RWDM en Eupen. Die laatste twee eindigden vorig seizoen onderaan de ranking, en konden ook tijdens de Relegation Play-offs niet genoeg punten verzamelen. Zij degradeerden dus naar de Challenger Pro League, en in hun plaats komen Beerschot en Dender. Van de zestien teams in 1B waren zij de twee beste teams. Ook Lommel had nog kans om te promoveren, maar in de barragematchen tegen Kortrijk verloren ze met 5-2.

Kalender

Zoals eerder gezegd zijn er dus 30 speeldagen, die beginnen op 26 juli met de affiche Club Brugge – KV Mechelen. De landskampioen opent dus in eigen huis, maar dat is natuurlijk geen garantie op succes. Dat bleek al in de Supercup-finale, toen Union met 1-2 van de Bruggelingen kon winnen. Daarnaast is het op de openingsdag ook uitkijken naar Union en Anderlecht, twee ploegen die vorig seizoen hoog eindigden en nu mogen beginnen tegen respectievelijk Dender en STVV.

Union en Anderlecht spelen voor de eerste keer tegen elkaar op speeldag 6. Beide ploegen komen ook nog tegen titelverdediger Club Brugge te staan, respectievelijk op de 10e en 12e speeldag. Van 28 december tot 7 januari houden we even een korte winterstop, waarna Union en Club elkaar weer treffen op speeldag 19. Ook de klassieker Anderlecht – Club Brugge volgt op speeldag 21, en Anderlecht – Union op speeldag 27. De 30e en laatste speeldag staat gepland op 15 maart, met Standard – Antwerp en Genk – Union als topaffiches. Dan zullen de play-offs beginnen op 28 maart, en eindigen op 25 mei.

Magic Betting live

Wil je de Jupiler Pro League nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek