Search
Close this search box.

Preview: Bundesliga 2024-2025

Bundesliga

Met de DFB Super Cup is er officieel een startschot gegeven aan het nieuwe Bundesliga-seizoen. Regerend titelwinnaar Bayer Leverkusen won deze bekerwedstrijd na strafschoppen van DFB Pokal-winnaar VfB Stuttgart. Zo begint het 62e seizoen van Duits voetbal, met de officiële aftrap op vrijdag 23 augustus.

Bundesliga

De Bundesliga is de hoogste divisie van het Duits profvoetbal. Sinds het ontstaan in 1962 is het uitgegroeid tot een van de sterkste competities van Europa en de wereld. De kampioen van de Bundesliga neemt automatisch deel aan de UEFA Champions League, en de laatste twee in de ranking degraderen naar de 2. Bundesliga. De meest succesvolle club is Bayern München, de Rekordmeister behaalde al 33 Bundesliga-titels. Al sinds 2013 behaalde dat team elk jaar de landstitel, met uitzondering van het seizoen 2023-2024.

Zoals altijd zijn er ook dit jaar nieuwe teams in de reeks. FC St. Pauli keert na 13 jaar terug naar de Bundesliga, en Holstein Kiel is terug na een afwezigheid van wel 60 jaar. Deze clubs vervangen FC Köln en Darmstadt 98, die respectievelijk op de 17e en 18e plaats eindigden.

Titelfavorieten

Bayer Leverkusen moet de eerste titel in zijn geschiedenis fel verdedigen, want het is geweten dat de Duitse voetbalconcurrentie niet makkelijk is. Vorig seizoen leek voor Leverkusen bijna perfect: heel het seizoen gingen ze ongeslagen, met 28 overwinningen en 6 gelijke uitslagen als resultaat. Enkel Atalanta kon hen in de Europa League verslaan. Nu moeten ze vooral uitkijken naar de twee grote namen Bayern München en Borussia Dortmund. Coach Xabi Alonso blijft toch al zeker in de BayArena, ook al kreeg hij interesse van onder andere Liverpool en Bayern München.

Maar die laatste zal geen kans onbenut laten om toch opnieuw de titel op te eisen. De Rekordmeister beleefde vorig jaar zijn eerste seizoen sinds 2013 zonder landstitel, en in de Champions League was Real Madrid in de halve finale te sterk. Daarom werd coach Thomas Tuchel aan de kant gezet, en moest het team op zoek naar een nieuwe coach. Die kwam er in de vorm van Vincent Kompany. De Belgische verdediger kwam terug van twee seizoenen in Engeland, waar hij Burnley eerst naar de Engelse Premier League en dan weer naar de tweede klasse leidde. Er blijven nog veel twijfels over de aanstelling van Kompany bij de meest gedecoreerde club van Duitsland, maar in het voorseizoen en de beker was Bayern toch al succesvol.

Ook Borussia Dortmund heeft veel kans om mee te dingen naar de titel. ‘Die Borussen’ behaalden vorig jaar nog de Champions League-finale, maar toch moest coach Edin Terzic uit het team. Dortmund behaalde wel wat Europees succes, in het binnenland moest het genoegen nemen met de 5e plek. Er waren ook wat speculaties over slechte interne relaties, met onder andere verdediger Mats Hummels. Dortmund zal zich dus weer willen bewijzen, maar moet het dan wel doen zonder vaste waarde Marco Reus, die besloot het team te verlaten.

Hoewel de titel maar naar één ploeg kan gaan, zijn er ook nog Europese tickets te verdelen. De top 5 in de Bundesliga krijgt een ticket naar de Champions League. Vorig jaar waren dat Leverkusen, Stuttgart, Bayern München, Leipzig en Dortmund. Stuttgart was hier een beetje een buitenstaander, maar kon zich dus wel opwerken naar de tweede plaats voor Bayern München. Een titel is misschien wat hoog gegrepen, maar Stuttgart zal zeker op zoek gaan naar een nieuwe Europese kans. Buiten de genoemde clubs heeft ook Eintracht Frankfurt nog kans op een Europees ticket: het eindigde vorig jaar op plaats 6 en zal maar al te graag die prestatie willen verbeteren.

Spelers om naar uit te kijken

Vorig jaar eindigde de Engelsman Harry Kane met 36 goals als topscorer in de Bundesliga, en kreeg hij daarvoor ook de Europese Gouden Schoen. Er wordt verwacht dat hij opnieuw die positie als topscorer kan innemen, nu onder de leiding van Vincent Kompany.

Maar zoals eerder gezegd is de concurrentie groot in Duitsland, en ook Serhou Guirassy en Loïs Openda kunnen misschien beter doen dit jaar. Die eerste scoorde 28 goals voor zijn club Borussia Dortmund, Openda trof 24 keer de netten voor Leipzig.

Opnieuw bij Bayern München vallen er ook nieuwe aanwinsten op te tekenen: de 22-jarige Michael Olise werd aangekocht van Crystal Palace voor 53 miljoen euro. De Fransman scoorde vorig jaar 14 goals en creëerde 22 assists voor Palace. Daarnaast is ook Joao Palhinha voor 51 miljoen euro aangekocht van Fulham.

Magic Betting live

Wil je de Bundesliga nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek