Search
Close this search box.

UEFA Nations League 2024-2025

'UEFA Nations League 2024-2025' title on blue background.

UEFA Nations League 2024-2025

Op donderdag 5 september begint de vierde editie van de UEFA Nations League. Titelverdediger Spanje kon hun favorietenrol ook op het EK waarmaken, waardoor ze opnieuw een zeer geduchte tegenstander zullen zijn tijdens dit toernooi.

UEFA Nations League

Dit tweejaarlijkse toernooi wordt al voor de vierde keer georganiseerd, 6 jaar na de eerste editie in 2018. In de Nations League spelen 54 UEFA-leden tegen elkaar, opgedeeld in vier reeksen gebaseerd op hun internationale prestaties. Binnen die reeksen worden ze opnieuw opgedeeld in groepen, en elk land speelt zowel thuis- als uitwedstrijden tegen de teams in hun groep.

Na afloop van deze groepsfase volgen de teams een nieuw parcours. De nummers een en twee van de groepen in reeks A kwalificeren zich voor de kwartfinale, waar ze play-offs spelen om te bepalen wie doorgaat naar de finaleronde. Er zullen ook play-offs zijn voor promotie en degradatie tussen alle reeksen. De kwartfinales beginnen op 20 maart, de finaleronde op 4 juni. De finale staat gepland op 8 juni 2025.

Reeks A

In de eerste groep van de hoogste reeks begint Kroatië met een moeilijke opdracht tegen Portugal. Deze twee teams worden als de sterkste tegenstanders beschouwd in de groep met ook Polen en Schotland.

België kunnen we terugvinden in de tweede groep van reeks A. Hier zal het enorm spannend worden wie er mag doorgaan, want zowel de Rode Duivels, Frankrijk en Italië maken kans om bij de twee beste teams te raken. De enige outsider in deze groep is Israël.

Net als in de eerste groep lijkt ook groep 3 al op voorhand beslist: er wordt verwacht dat Duitsland en Nederland zullen doorstoten. Zij krijgen in deze groep het gezelschap van Bosnië-Herzegovina en Hongarije.

Het wordt opnieuw spannend in de laatste groep van reeks A: titelverdediger Spanje zal zich naar alle waarschijnlijkheid wel kunnen kwalificeren, maar daarna zullen Denemarken en Zwitserland strijden om de tweede plaats. Voor Servië is deze groep misschien net iets te moeilijk.

Reeks B

Op het EK in Duitsland eindigde Georgië nog boven Tsjechië tijdens de groepsfase, dus ze zullen dat resultaat maar al te graag kopiëren. Maar in de groep met Albanië en Oekraïne staan ze voor een moeilijke opdracht, en zullen de groepswinst en misschien ook de tweede plaats net iets te hoog gegrepen zijn.

In de tweede groep wordt verwacht dat Engeland redelijk makkelijk aan de haal gaat met de groepswinst, zodat ze kunnen promoveren naar reeks A. De Engelsen spelen tegen 3 teams die zich niet konden kwalificeren voor het EK: Finland, Griekenland, en Ierland. Het blijft dus wel spannend in de strijd om de tweede plaats.

Oostenrijk speelde sterk op het EK en werd groepswinnaar in de groep met Frankrijk, Nederland en Polen. Als ze dat niveau kunnen houden, zouden ze met een redelijk gemak de groepswinst kunnen halen tegen Kazachstan, Noorwegen, en Slovenië. Dat laatste team kon zich ook sterk houden in de EK-groep tegen Engeland en Denemarken.

De laatste groep bestaat onder andere IJsland, Montenegro en Wales. Deze drie teams konden zich niet kwalificeren voor het EK, maar mogen nu wel strijden voor de promotie in de Nations League. Met Turkije als tegenstander zullen ze vooral moeten spelen voor de tweede plaats, want de Turken werden op het EK nog tweede in hun groep, na Portugal.

Reeks C

Slovakije was op het EK nog een tegenstander van de Rode Duivels, en mag het nu opnemen tegen Azerbeidzjan, Estland, en Zweden. Er mag dus wel een goed resultaat van Slovakije verwacht worden in deze groep, met Zweden als voornaamste tegenstander.

Nog zo’n EK-tegenstander van België is Roemenië. Dat team werd groepswinnaar in de groep tegen de Belgen, en kan in deze groep ook een goed resultaat neerzetten. Hun tegenstanders zijn Cyprus, Kosovo, en Litouwen.

In de derde groep van deze reeks staat nog geen enkele plaats al vast. Zowel Bulgarije, Luxemburg, als Noord-Ierland maken kans op de groepswinst, waarna ook nog voor de tweede plaats gespeeld moet worden. Hun tegenstander is Wit-Rusland, dat het waarschijnlijk net iets te moeilijk zal hebben.

Ook in de laatste groep van reeks C staat alles nog open: Armenië, de Faeroër, Letland en Noord-Macedonië hebben allemaal kans op promotie. Op de FIFA-wereldranking staan enkel Armenië en Noord-Macedonië in de top 100, maar misschien kunnen Letland en de Faeroër wel verrassen.

Reeks D

In de laatste reeks zijn er slechts twee groepen van drie teams. De eerste groep bevat Gibraltar, Liechtenstein en San Marino. Dit zijn drie landen die geen al te succesvol parcours hebben in het internationale voetbal, maar tegen elkaar kan er wel goed voetbal te zien zijn.

Andorra, Malta, en Moldavië zitten in de laatste groep. Ook in deze groep zitten er dus geen al te grote teams, maar opnieuw kunnen de duels tussen deze teams wel interessant zijn om te bekijken.

Magic Betting live

Wil je de Nations League nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek