Search
Close this search box.

Europees voetbal: Format 2024-2025

Format Formaat

De Europese voetbalcompetities worden vanaf dit jaar in een nieuw jasje gestoken. De UEFA, de Europese voetbalbond, heeft besloten om vanaf het seizoen 2024-2025 een nieuw format in te voeren voor de drie belangrijkste Europese voetbaltoernooien: de Champions League, de Europa League en de Conference League. Deze hervormingen zouden het voetbal aantrekkelijker moeten maken voor zowel fans als clubs. In dit artikel lees je de belangrijkste veranderingen.

Champions League

De Champions League is zowat het meest bekende en belangrijkste toernooi in het Europese clubvoetbal, en het ondergaat nu een van de belangrijkste veranderingen sinds de oprichting in 1992. Het toernooi wordt uitgebreid van 32 naar 36 teams, en het klassieke groepsfase-format, waarin acht groepen van vier teams worden ingedeeld, wordt vervangen door een nieuw ‘Zwitsers’ systeem: de term werd overgenomen uit de schaakwereld, en het betekent dat alle teams in één grote reeks worden geplaatst, zonder verdere groepen.

In plaats van de zes traditionele groepswedstrijden, spelen de teams in het nieuwe format acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders. Dat betekent één wedstrijd per tegenstander, die zowel thuis als uit gespeeld kan worden. De verdeling van de tegenstanders gebeurt op basis van bepaalde schema’s, waarbij teams van vergelijkbare sterkte tegen elkaar zullen spelen. Na deze acht wedstrijden kwalificeert de top 8 zich rechtstreeks voor de knock-outfase, de teams die eindigen op de posities 9 tot en met 24 spelen een play-offronde om zich te kwalificeren voor de resterende plaatsen.

De UEFA wilde deze veranderingen doorvoeren om het voetbal aantrekkelijker en spannender te maken. Onder het oude systeem konden veel teams al vroeg in de groepsfase zeker zijn van kwalificatie, waardoor de laatste wedstrijden vaak minder spannend waren. Met het nieuwe format zijn er meer wedstrijden tussen topclubs, staat er veel meer op het spel, en wordt de competitie spannender en onvoorspelbaarder.

Europa League en Conference League

Ook de Europa League en de Conference League volgen het nieuwe format, maar in een afgeslankte vorm. In de Europa League zal het aantal teams in de groepsfase toenemen van 32 naar 36, met acht wedstrijden voor elk team in de groepsfase. De top 8 gaat door naar de achtste finales, terwijl de nummers 9 tot en met 24 een play-offronde spelen voor een plek in de knock-outfase.

In de Conference League wordt hetzelfde systeem toegepast, maar met zes groepswedstrijden in plaats van acht. Dit zou het voor kleinere clubs, die meestal deelnemen aan het derde toernooi van de UEFA, haalbaarder zijn om mee te doen zonder te veel plaats in te nemen.

Waarom deze veranderingen?

De drijfveer achter deze veranderingen is niet alleen sportief, maar ook commercieel. De UEFA probeert de Europese competities aantrekkelijker te maken voor tv-kijkers, sponsors en investeerders. Meer wedstrijden tussen topclubs in de vroege fases van de toernooien zal naar verwachting hogere kijkcijfers opleveren. In het Zwitserse systeem zullen teams vaker moeten spelen tegen clubs van vergelijkbare sterkte, want moet resulteren in meer interessante wedstrijden, zelfs in de eerste fasen van het toernooi.

Daarnaast reageert UEFA met deze hervormingen ook op de groeiende roep om een Europese Super League. In april 2021 probeerden 12 van de grootste clubs in Europe een aparte competitie te starten, de zogenaamde Super League, die zou concurreren met de UEFA-toernooien. Hoewel dit plan snel werd verworpen na massale protesten van fans, media en overheden, gaf het wel aan dat er onder topclubs onvrede bestond over de bestaande formats van de Europese competities. Door meer wedstrijden tussen grote clubs aan te bieden, probeert de UEFA aan deze vraag tegemoet te komen en de aantrekkingskracht van de Champions League verder te vergroten.

Kritieken

Hoewel het nieuwe format dus heel aantrekkelijk lijkt voor de fans, zijn er ook wat zorgen over de impact op de spelers en clubs. Met meer wedstrijden in de groepsfase zal de speelkalender voor topclubs nog voller worden. Dit kan leiden tot extra belasting voor de spelers, die al te maken hebben met een overvolle kalender door nationale competities, bekertoernooien en internationale wedstrijden.

Die extra belasting kan leiden tot een hoger risico op blessures en verminderde prestaties van de spelers, vooral aan het einde van het seizoen, wanneer de beslissende fases van zowel de Europese als de nationale competities plaatsvinden. Clubs met bredere selecties zullen in het voordeel zijn, maar kleinere clubs kunnen hierdoor veel nadelen ervaren.

Magic Betting live

Wil je deze toernooien nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek