Search
Close this search box.

Antwerp Derby: Antwerp vs Beerschot

Antwerp

Op zondag 29 september staan Royal Antwerp FC en K Beerschot VA tegenover elkaar voor een belangijke ‘Antwerp derby’. Antwerp vocht zich twee jaar geleden naar de titel en de beker, terwijl Beerschot op dat moment zich standhield in de tweede klasse. Nu Beerschot opnieuw in de Jupiler Pro League voetbalt, kan er opnieuw gespeeld worden om te beslissen wie de ‘ploeg van ’t stad’ wordt. Lees er alles over in dit artikel.

Antwerp Derby

De eerste wedstrijd Beerschot-Antwerp werd gespeeld op 6 mei 1900, ter gelegenheid van de inhuldiging van het stadion op het Kiel, enkele maanden nadat vijftien Antwerp-spelers de overstap maakten naar Beerschot. Dat laatste team won deze wedstrijd met 6-1.

Een van de belangrijkste derby’s was het duel van 16 juni 1929, toen Antwerp en Beerschot op het terrein van Racing Mechelen een testwedstrijd speelden om te bepalen wie landskampioen zou worden. Beerschot verknoeide het voor zichzelf door hun sterspeler na een onderling conflict te schorsen net voor de wedstrijd. Voor Antwerp lag de zege toen open: in de laatste vijf minuten scoorden twee spelers om de winst met 2-0 te verzegelen.

Sinds 2018 stonden de twee teams in totaal 6 keer tegenover elkaar, waarvan Antwerp er vijf kon winnen. Beerschot heeft minder geluk gehad, want het heeft geen enkele van deze wedstrijden gewonnen. Het lijkt dus waarschijnlijk dat Antwerp de bovenhand zal hebben in dit duel, maar in het voetbal weet je nooit. Beerschot heeft redenen genoeg om hun beste beentje voor te zetten.

Antwerp

Royal Antwerp FC is de oudste Belgische professionele voetbalclub. Het werd opgericht in 1880, en kreeg in 1926 het stamnummer 1. Hun thuiswedstrijden worden gespeeld in het Bosuilstadion. Antwerp won 2 jaar geleden de beker en de titel, maar vorig jaar behaalden ze niet veel successen. In de Jupiler Pro League eindigden ze op plaats 6, en ook in de Champions League geraakten ze niet verder dan de groepsfase.

Na een minder goed jaar begonnen de Sinjoren ook met enkele tegenvallende resultaten. Zo konden ze in eigen huis niet winnen van Anderlecht, en waren ook Club Brugge en Mechelen te sterk. Ondanks die resultaten kon Antwerp ook enkele duels winnen, waardoor ze na 8 wedstrijden op de 3e plaats hangen met evenveel punten als bijvoorbeeld Gent en Club Brugge. In hun laatste wedstrijd, een uitwedstrijd in Westerlo, won Antwerp op de valreep met 1-2.

De Great Old wordt geleid door Jonas De Roeck. Deze Belgische voormalig profvoetballer en voetbaltrainer, geboren in Barcelona, sloot zich bij de club aan nadat Mark van Bommel stopte. Hij speelde zelf in zijn laatste jaren als voetballer bij Antwerp, en komt als trainer net terug van een avontuur in Westerlo. Zijn team bij Antwerp bestaat onder meer uit ex-Rode Duivel Toby Alderweireld, Dennis Praet en Michel-Ange Balikwisha. Daarnaast zorgde ook Vincent Janssen dit jaar al voor goals, zoals hij ook vorig jaar de topscorer van de selectie was.

Beerschot

Deze club uit Antwerpen werd opgericht met stamnummer 155, maar nu hebben ze nummer 13. In het Olympisch Stadion op het Kiel spelen ze met hun clubkleuren paars en wit. Bij de oprichting heette Beerschot nog anders, maar in 2013 besloot KFCO Wilrijk om het failliete Beerschot AC op te nemen in de club. Vorig jaar won Beerschot in de Challenger Pro League, en zo promoveerden ze na twee jaar terug naar de Jupiler Pro League.

Voor Beerschot kon de voorbereiding op deze wedstrijd bijna niet slechter verlopen. Ze verloren met 0-3 tegen STVV, sterspeler Thibaud Verlinden viel uit met een blessure, en de supporters beginnen zich zo stilaan tegen de ploeg te keren. Na de zevende nederlaag op rij drongen enkele fans binnen tot in de interviewzone en de kleedkamers. Voor de spelers brengt dit een ongelooflijke druk met zich mee, en het zal dus afwachten zijn hoe ze hiermee omgaan. Wat dit betekent voor de wedstrijd tegen Antwerp, is nog niet duidelijk.

Beerschot wordt gecoacht door Dirk Kuyt. De Nederlandse aanvaller en middenvelder speelde als profvoetballer voor Liverpool en speelde ook een aantal wedstrijden voor het nationale team, maar verruilde een aantal jaar geleden zijn spelerscarrière voor een carrière als voetbaltrainer. Na ruim een jaar afwezigheid na zijn ontslag als trainer bij ADO Den Haag, tekende hij een contract bij Beerschot, normaal gezien tot deze zomer. Bij Beerschot coacht hij een selectie waarin de Belgische Tom Reyners vorig jaar de meeste goals scoorde.

Magic Betting Live

Wil je deze wedstrijd nog spannender beleven? Neem een kijkje in de Magic Betting App of via de website www.magicbetting.be voor de beste online sportweddenschappen. Bekijk zeker ook de verschillende promo-acties. Waag je kans en win!

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek