Search
Close this search box.

Preview: Vuelta a España

Vuelta a España

Op zaterdag 26 augustus begint de Ronde van Spanje, ook wel de Vuelta genoemd, in de Spaanse grootstad Barcelona. Drie weken later, op zondag 17 september, zal de winnaar gekroond worden in de hoofdstad Madrid.

De Vuelta

De Vuelta is de Ronde van Spanje, dus logischerwijze speelt de meeste actie zich af op Spaans grondgebied. Er zijn dit jaar echter ook belangrijke aankomsten in Andorra (Arinsal) en Frankrijk (Tourmalet). In deze 78ste editie van de Vuelta zullen de renners 21 etappes rijden, over een totale afstand van 3153.8 kilometer. De eerste etappe is een ploegentijdrit. In totaal zullen er 22 teams en 176 renners aan die start beginnen. Die etappe is nog vrij vlak, maar daar zal snel verandering in komen.

Het parcours lijkt veelbelovend voor klimmers. In totaal zijn er negen aankomsten bergop. De eerste echte bergetappe wordt die op dag drie, dan trekt het peloton de Spaanse Pyreneeën in. De aanloop is niet zó angstaanjagend, maar het gevaar zit hem in de staart: twee opeenvolgende beklimmingen, eerst de Coll d’Ordino (17,3 kilometer aan 7,7 procent) en dan de finish in Arinsal (in het land Andorra).

We krijgen ook een indrukwekkende klim voor ons geschoteld op de 6de etappe. De aankomst ligt dan op de Pico del Buitre, na een klim van 10,9 kilometer aan gemiddeld 8 procent.
Met maar één dag tussen, een sprintetappe van zo’n 201 kilometer, volgt alweer een bergetappe. En niet zomaar een: de renners moeten in de 8ste etappe de hele dag op en neer, met vijf gecategoriseerde beklimmingen. De aankomst ligt dan op de Xorret de Catí, na 3,9 kilometer aan een gemiddelde stijging van 11,4 procent waarvan enkele delen meer dan 20 procent.

In rit 13, op vrijdag 8 september, pakken de renners de mythische Col du Tourmalet aan. Wie die heeft overleefd, krijgt de dag daarna meteen weer een bergetappe voor zich, en een paar dagen later komt de nachtmerrie Altu de L’Angliru al opdagen. Deze beklimming, van 12,4 kilometer aan 9,8 procent, is een gevreesde aankomst voor zowel klimmers als niet-klimmers.

Soudal-Quick Step

Kan de jonge Remco Evenepoel zijn prestatie van vorig jaar herhalen? Zijn tijdritregenboogtrui getuigt toch al van een heel hoog niveau. Ook kan je zijn overwinning in de Clasica San Sebastian niet vergeten. Evenepoel betreedt de Vuelta in een ongelooflijke vorm, die hij ook ten volle zal willen benutten.

Voor Remco Evenepoel zal de 10de etappe op dinsdag 5 september cruciaal zijn. Hij zal zich dan moeten bewijzen in de enige individuele tijdrit, in de straten van Valladolid. Hopelijk krijgen we geen herhaling van de Giro, de Italiaanse ronde, waarin hij na een positieve COVID-test moest stoppen. De Sloveen Primoz Roglic wist toen de winst te grijpen.

Evenepoels ploeggenoten zijn ook al bekend: het team van Soudal-Quick Step stuurt hem naar Spanje samen met Pieter Serry en Louis Vervaecke, ook twee Belgen die al met hem mee naar de Giro gingen. Voor het klimgehalte omhoog te krikken nemen ze Jan Hirt, Mattia Cattaneo en James Knox mee. Verder zullen we ook Andrea Bagioli en Casper Pedersen aan het werk zien.

Jumbo-Visma

Primoz Roglic, winnaar van de Tirreno-Adriatico, de Ronde van Catalonië en de Ronde van Italië, lijkt helemaal klaar te zijn om het tegen Remco Evenepoel op te nemen. Hij verzekerde zich vorige week zaterdag ook nog van de winst in de Ronde van Burgos, wat zijn uitstekende vorm nog maar eens bevestigde. De Sloveen won de Vuelta al drie keer, maar moest vorig jaar opgeven door een zware val.

Roglic zal samen met Jonas Vingegaard een ijzersterk duo vormen. De Deen won recent nog de Tour de France, wat hem automatisch ook in de running plaatst voor de Vuelta dit jaar. Het team gaat voor de bijzondere missie om alle drie de grote rondes in een seizoen te winnen.

Zullen hen vergezellen: Sepp Kuss, Wilco Kelderman, Robert Gesink, Dylan van Baarle, Attila Valter en Jan Tratnik. Voor de beklimmingen zijn het vooral Kuss en Kelderman die hun waarde moeten bewijzen.

Overige uitdagers

Wie kan er Remco Evenepoel nog aan? Enkele namen die het zeker zullen proberen zijn Enric Mas en Juan Ayuso. De respectievelijk 2de en 3de plek van vorig jaar zijn meer dan bereid om het dit jaar beter te doen. Mas viel in de Tour al in de eerste etappe uit, en kan dus volledig uitgerust aan de Vuelta beginnen. De jonge Spanjaard Ayuso zou maar al te graag nog eens een overwinning binnenhalen voor zijn eigen land. Hij maakte vorig jaar zijn debuut en werd al meteen derde. Het is dus nog afwachten of hij dat niveau ook dit jaar kan behouden.

Gerelateerde artikels

Magic Betting News

Betting News in Belgium

Welkom bij de blog van Magic Betting waar je het laatste sportnieuws, sportweddenschappen en informatie van Magic Betting krijgt.

Magic Betting News

Meest Gelezen

Interessant

Ontdek