Search
Close this search box.

Recap: Speeldag 1 Europees voetbal

De eerste speeldag van de Europese competities is intussen achter de rug. We mochten weer genieten van een aantal interessante wedstrijden, met mooi voetbal en soms ook veel goals.

Champions League

De meest interessante wedstrijd in Groep A was toch die tussen Bayern München en Manchester United. In deze openingswedstrijd tussen de twee titanen kon was Manchester in het begin het scherpst, maar daar zou snel verandering in komen. In minuut 28 scoort Sané na een mooi één-tweetje met Kane het eerste doelpunt. Nog geen 5 minuten later staat het 2-0, na een knappe dribbel van Musiala en de goal van Gnabry. Net na de aftrap van de tweede helft scoorde Hojlund de aansluitingstreffer, maar ook die werd snel vergeten na het penaltydoelpunt van Harry Kane. Toen gingen de koppen bij Man Utd naar beneden, maar het slot beloofde spectaculair te worden. In minuut 88 scoort de Braziliaan Casemiro vanop de grond nog de 3-2, waardoor Manchester United toch nog hoop koestert. Invaller Mathys Tel maakte er nog 4-2 van, en daarna was het weer voor Casemiro om via een kopbal te 4-3 vast te leggen.

Antwerpen, de enige Belgische ploeg in de Champions League, kon niet winnen tegen Barcelona. De Catalanen maakten bijna brandhout van de Belgische grootstad, met een verpletterende 5-0 als gevolg.

In groep C zagen we de twee favorieten hun wedstrijden winnen. Zowel Napoli als Real Madrid wonnen met een matige score van hun tegenstanders, Braga en Union Berlin. In de wedstrijd van Napoli werd het 2-1, bij Real Madrid 1-0. Napoli komt dus eerst te staan in hun groep.

Dortmund hield lang een gelijke tred tegen PSG, maar Mbappé scoorde vanaf de stip toch de eerste goal na bijna 50 minuten. Tien minuten later was het Hakimi die zijn dribbelkunsten goed benutte en de voorsprong verdubbelde.

Ook Manchester City kon met enig gemak winnen van Rode Ster, het werd uiteindelijk 3-1. De winnaar van vorig jaar deed het even goed als RB Leipzig, dat ook met 3-1 won van Young Boys. Het is dus afwachten of de twee teams aan elkaar gewaagd zullen blijven, of dat een van de twee toch de bovenhand zal nemen.

Europa League

Na een zeer gelijk opgaande eerste helft scoorde Toulouse FC toch nog een penaltydoelpunt in de extra tijd tegen Union. De Brusselaars kenden dit keer geen wervelende start zoals vorig jaar, maar verzette zich toch stevig tegen een club die bijna gelijk was aan hen. Het was daarom ook wachten tot de 69ste minuut tot invaller Amoura door de Franse verdediging kon breken en het doelpunt wist te forceren. In dezelfde groep als Union kon Liverpool met 3-1 winnen, ook al stonden ze even op achtervolgen aangewezen.

Voor de rest waren het vooral de favorieten die hun rol waarmaakten. Roma, Leverkusen, Atalanta, Sparta Praag, allen wisten ze hun wedstrijden te winnen. Enkel Marseille en Ajax konden niet uitmaken wie de favoriet was: hun wedstrijd eindigde op 3-3.

Europa Conference League

De Belgische clubs deden het in de ECL niet meteen heel goed. KAA Gent ging op bezoek bij de Oekraïense ploeg Zorja Loehansk, waar het voor hen in de eerste helft heel moeilijk was om op niveau te geraken. De Oost-Vlaamse club kon de combinaties moeilijk uitspelen, en de Oekraïners focusten zich vooral op de verdediging. Dat zorgde voor een slordige en bijna slaapverwekkende eerste helft.
De tweede helft moest dus beter. Daarin speelde Gent al iets beter voetbal, maar duurde het toch nog tot de 67ste minuut tot er werd gescoord. Hugo Cuypers opende de score na een lage voorzet van Andrew Hulsjager. Maar de voorsprong bleef niet lang duren: amper drie minuten later trapte Guerrero de bal knap in doel. Zorja vond het toen wel goed: ze timmerden de verdediging muurvast, waardoor Gent niet meer aan scoren toekwam.

Ook Club Brugge, in groep D, geraakte niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen het Turkse Besiktas. Maar die stand is verraderlijk, want Club Brugge verdiende eigenlijk meer. Ze overrompelden de bezoekers, zeker in de eerste 20 minuten. Daarna ging het wat meer gelijk op in het Jan Breydelstadion, maar in de tweede helft vond Brugge een nieuwe adem. Er kwamen wel redelijk wat kansen, maar Brugge kon maar één doelpunt scoren, een mooie volley van Hans Vanaken. Het was een goal, wanneer het er eigenlijk vier hadden kunnen zijn. Besiktas zocht nog naar de 1-1, en door een blunder van Casper Nielsen kreeg het die ook. Aboubakar verlengde de misstap van Nielsen in één keer, en zorgde zo voor de assist voor Cenk Tosun.

De laatste Belgische club in de ECL, Genk, kwam ook niet verder dan een gelijkspel tegen Fiorentina. Meer nog: het moest zelfs twee keer een achterstand goedmaken. Al in de 7de minuut bracht Luca Ranieri, een verdediger die voor deze wedstrijd nog maar 1 keer gescoord had, Fiorentina al op voorsprong. Toen duurde het maar kort voordat Genk de gelijkmaker vond: in de 12de minuut kon Andi Zeqiri profiteren van het geklungel in de Italiaanse verdediging. Maar ook Fiorentina was nog fris, en het was weer Ranieri die de bal tegen het net kon koppen. Daarna was het meer dan een uur wachten op de gelijkmaker. Dit keer was het Mark Mckenzie, die de bal na een corner binnen kon koppen. Het werd nog bijna 3-2, maar Tolu zag zijn schot net niet ver genoeg krullen: het schot week af van de binnenkant van de paal.